Intrebare: ce poti face cu banii?

Nu neaparat cei din portofel… Asta e un departament in care stam prost cu totii. Nu.

In general. Ce poti face cu ceea ce numesti bani?

Poti cumpara chestii, de la masini la case la iachturi la… Gume. P-astea le numim assets (poate cu exceptia gumelor).

Sau, i-ai putea imprumuta cuiva sau de la cineva (grija mare, mare aici).

Sau ii poti schimba pentru alti bani.

…Ii. Poti. Schimba. Pentru. Alti. Bani…

Suna cam redundant, huh? Dar cand auzi ca in cea mai mare piata financiara din lume se tranzactioneaza zilnic 5 trilioane de dolari (da, da, cu T), si ca acea piata este piata de foreign exchange, se mai duce din redundanta aia, mai ales ca 90% din tranzactii sunt pur speculative, pe principiul “hai sa facem dintr-un dolar vreo 5”. Multi incearca, putini reusesc, e drept. Si cei care reusesc sunt traderii interbancari, anume aceia care lucreaza direct pentru banci.

Intr-un fel sau altul, e cam ce face DiCaprio in ultimul lui film – The Wolf of Wall Street, pe langa toate pacatele biblice. Si atunci am devenit curiosi.

Si din aceasta curiozitate pentru talentul oamenilor astora de a invarti in 3 zile produsul intern brut al Statelor Unite, am ‘inventat’ A Trader’s Week: board game-ul care te face trader interbancar!

photo 3

Lasand la o parte cat de misto arata pe o carte de vizita, a fi trader interbancar e o treaba destul de simpla definite de o lege si mai simpla: CUMPERI IEFTIN. VINZI SCUMP.

Faci asta o data.

O faci si a doua oara.

Si a treia oara, cateodata in interval de 140-150 de secunde.

Asa iti faci prieteni, rivali si, mai ales, profituri.

Odata ce pricepi cum se misca lucrurile, muti munti, ceea ce in finante sunt intregi economii de tari.

Asa vezi ce tu intelegi prin bani inseamna de fapt si de ce se poarta razboaie pentru ei.

Daca te gandesti bine, abia asta e cea mai veche profesie din lume (nu te gandi la prostii): tradingul. Si s-a transformat intr-o adevarata arta a razboiului!

 

Dar, ca in orice razboi, trebuie castigata prima batalie. A noastra este testul din 28 ianuarie 2014 din cadrul intalnirii Taraba de Jocuri din Lente. Va asteptam!

 

Articol scris de echipa A Trader’s Week