Articol scris de Mr_romiq pentru BoardGames Blog

Arkham Horror este un joc de aventura pentru 1-8 jucatori (preferabil 3-5), plasat in orasul fictiv Arkham, facut celebru datorita nuvelelor lui H.P. Lovecraft despre Misterele lui Cthulhu (Cthulhu Mythos).

Povestea jocului:

In Arkham Horror, o entitate extraterestra (Cel Antic) din alt timp si spatiu este prinsa intre cele doua dimensiuni si incearca sa patrunda in lumea reala pentru a distruge lumea. In timpul acestei transe se deschid porti catre alte dimensiuni in divese locatii din oras, prin care patrund monstrii si bantuie pe strazile din Arkham.

In Arkham Horror investigatorii exploreaza orasul, se lupta/evita monstrii ce bantuie pe strazi, cumpara/gasesc arme, vraji, alte obiecte, aduna indicii, intalnesc persoane si monstrii in locatiile de pe harta. Prin aceste aventuri, investigatorii spera sa adune indiciile si resurse necesare pentru a inchide portile si a-l indeparta pe Antic. Daca Anticul se trezeste si patrunde in lumea reala, investigatorii sunt nevoiti sa se lupte cu el pana la ultimul om, altfel jocul e pierdut.

Instalare joc:

 

Jucatorii isi aleg cu ce investigatori vor juca (se poate alege si aleator). Investigatorii difera prin abilitati, indemanare, sanatate mentala si fizica, posesii, etc. In continuare se vor intoarce cu fata in jos fisele Anticilor. Se va trage o fisa la intaplare si acel Antic va influenta evenimentele din joc pana la final. De asemenea Anticii difera prin evidenta timpului pana se trezesc(Doom Track), atacul de la inceput de lupta cand acesta s-a trezit, influenta asupra unor monstrii si ingreunarea activitatiilor investigatorilor. Se plaseaza jetoanele de indiciu in locatiile instabile de pe harta. Se trage cartea Mythos care va arata unde se va deschide o poarta(cu deschiderea portii se va pune un jeton pe Doom Track), unde va aparea un indiciu, ce tip de monstrii se vor deplasa pe harta si ce eveniment va influenta runda de joc cat timp este cartea activa.

Mod de Joc:

 

Arkham Horror se joaca in runde. Fiecare runda este impartita in 5 faze in timpul carora jucatorii pot lua decizii personale sau de comun acord, in legatura cu ce va face fiecare pe harta in runda respectiva. Fazele sunt urmatoarele:

I. Faza Upkeep – in timpul acestei faze investigatorii isi vor ajusta indemanarile, pot actiona beneficiile oferite de unele carti numai in aceasta faza (Retainer, Curse, Bless etc.)

II. Faza Movement – in timpul acestei faze investigatorii se pot deplasa pe strazile din Arkham in functie de indemanarea asociata acestui lucru, se pot lupta sau pot evita monstrii. Vor incerca sa se deplaseze la locatiile ce contin indicii.

III. Faza Encounter – in timpul acestei faze, investigatorii care se afla in locatii pot alege sa aiba intalniri in acele locatii care, de obicei necesita o verificare a unei indemanari, iar la o verificare de succes se pot castiga obiecte bonus si nu numai. De asemenea, investigatorii pot alege sa faca altceva in loc de intalnire si anume: cumparare de obiecte, vraji, aliati, vindecare. Tot in aceasta faza are loc si inchiderea portilor.

IV. Faza Other World Encounter – are loc cand un investigator a fost absorbit de o poarta si se afla in alta dimensiune. Se va trage o carte din teancul cartilor Other World Encounter, se va actiona, iar daca investigatorul a trecut intalnirea din acea dimensiune, o poate parasi urmand ca la la urmatoarea faza sa incerce sa inchida poarta folosind 5 jetoane de indiciu (Clue tokens).

V. Faza Mythos – cea mai importanta faza din acea runda in care se va prezenta locatia unde se va deschide o noua poarta, unde va aparea un indiciu, ce monstrii se vor deplasa pe strazi si un eveniment ce va influenta aceasta runda. Aceste carti pot fi de tip Headline, care dureaza o runda, de tip Environment, care dureaza pana o alta carte de acelasi tip o va schimba, si cartea Rumor prin care investigatorii sunt obligati sa gaseasca posibilitatea de a o dezactiva deoarece poate avea influente catastrofale asupra jocului.

Anticul se va trezi numai cand Doom Track-ul este plin sau, prea multe porti deschise in Arkham sau prea multi monstrii.

Investigatorii pot castiga daca reusesc sa inchida 6 porti sau sa-l infranga pe Antic in lupta finala.