Multi dintre pasionatii de board games viseaza la ziua cand isi vor lansa propriul joc de societate. Primul obstacol in a face asta este finantarea. De unde faci rost de bani sa iti lansezi jocul?

Ei bine, de ceva vreme incoace, tot aud de jocuri lansate cu bani stransi prin Kickstarter, cea mai mare platforma de finantare pentru proiecte creative din lume. In fiecare saptamana, zeci de mii de oameni finanteaza cu milioane de dolari proiecte din lumea muzicii, filmului, artei, tehnologiei, designului si multe alte domenii creative. Cei care dau banii, primesc in schimb produsele rezultate din proiect alaturi de multe alte atentii din partea celor care pornesc aceste proiecte.

O sa va dau cateva exemple de proiecte ajunse la sfarsit, cu rezultate remarcabile, unele dintre ele intrand in istoria site-ului. O sa ne referim doar la domeniul nostru de interes, boardgames.

Cel mai recent succes il detine jocul de societate D-Day Dice care avea nevoie initial de 13.000 USD pentru a fi produs. 2.122 de jucatori dornici sa-l vada tiparit au sustinut acest proiect cu impresionanta suma de 171.805 USD!!! D-Day Dice a devenit astfel cel mai bine finantat proiect din categoria Games (ne referim la luna decembrie 2011).

 

Glory to Rome, un joc interesant, dar care avea o grafica foarte urata, avea nevoie pentru a fis relansat intr-o forma mai apetisanta de 21.000 USD. Proiectul a fost sustinut de 1.612 oameni care au scos din buzunar 73.102 USD.

In domeniul jocurilor de societate nu se finanteaza exclusiv doar jocurile in sine, un documentar despre board games realizat de Lorien Green, Going Cardboard, a fost foarte bine primit de public, reusind sa stranga de la 332 de pasionati 15.180 USD, desi initial ceruse 4500 USD.

De ce nu se opresc oamenii sa finanteze aceste jocuri chiar daca se ajunge destul de repede la suma ceruta? Pentru ca designerii nu se opresc in a tipari doar jocul si ii motiveaza pe sustinatori cu diverse insigne, tricouri, genti personalizate, chiar si extensii limitate.  Cine nu si-ar dori o insigna cu Glory to Rome sau o geanta D-Day Dice?

Deci? Cine este primul care ne da sansa de a sustine un proiect romanesc cu un joc de societate? 🙂