In perioada 23-25 martie 2012 in Poznan, Polonia, a avut loc festivalul Pyrkon 2012. Pentru cei care se invart de ceva vreme printre jocurile moderne, cluburile SF, manga stuff si altele de genul acesta, lucrurile sunt deja familiare.

Din pacate, echipa BoardGames BLOG nu a putut participa, dar cu ajutorul lui Adrian Cirstea (Ideal Board Games SRL), avem pentru voi cateva randuri despre ce s-a intamplat acolo, alaturi de cateva poze:

Precum cunoscutele evenimente de pe la noi, Nijikon si Otaku, in Polonia au loc (mult mai) multe conventii (intalniri, expozitii). Bineinteles ca organizatorii sunt mai multi si mai vechi in business, organizarea este mai buna, lucrurile sunt mai bine mediatizate, deci si participarea este mai mare.

Lucrurile iau o nota mult mai vestica (vezi Germania, Anglia, SUA etc) atunci cand intram in detalii. Nu insist asupra cluburilor de LARP, airsoft si SF care fac parte din peisaj si sunt binevenite la orice conventie.

Principalele activitati sunt insa cele de joaca :). Cateva sali spatioase gazduiau competitiile si demonstratiile pentru principalele categorii in care s-au dezvoltat jocurile moderne organizate:

1. Boardgames – clubul local oferea orice joc din colectia proprie vizitatorilor pentru a-l testa/juca pentru oricat timp se dorea. In total de 100 de mese aproximativ.
2. Jocurile cu miniaturi (Warhammer, Flames of War, Prin Foc si Sabie etc.) – o sala la fel de mare.
3. Jocurile cu carti colectibile (Magic: The Gathering, World of Warcraft TCG, Veto etc.) – tot o sala asemantoare.
4. Vizionari de filme, conferinte pe teme SF la care participau inclusiv scriitori.
5. Jocuri video – oldies (anii 80), noi creatii poloneze etc.

Bineinteles ca pe langa cei veniti sa se joace, erau si producatorii si distribuitorii locali ai produselor respective. Si la acest capitol lucrurile sunt mai avansate in Polonia decat la noi 🙂 (ca dealtfel in multe alte privinte).
Exista deja cateva firme locale implicate in publicarea de noi titluri originale precum si in licentierea produselor din Europa de Vest.

Bogata si glorioasa istorie medievala a Poloniei este o sursa de inspiratie inestimabila – operele lui Sienkiewickz pentru care acesta a primit si Premiul Nobel pentru Literatura dealtfel, sunt trasformate cu rabdare, meticulozitate si respect in jocuri excelente. Probabil ca in Romania nu o sa joace nimeni Veto (trading card game cu tematica medievala din cartile lui Sienkiewicz, evident in limba poloneza) sau Prin Foc si Sabie ( jocul de miniaturi), insa este de admirat efortul acestora de a se dezvolta intr-o anumita directie si de a-si respecta si propriile valori.

Nici tematica internationala nu este ignorata, jocul de masa Alcatraz (destul de “fierbinte” in ultimul timp dealtfel pe plan mondial) fiind inventat de o companie de publishing poloneza (Kuznia Gier). Firma Rebel de asemenea este un puternic jucator pe piata poloneza, dominand peisajul magazinelor online si avand un puternic departament de creatie ( K-2, Neuroshima etc.).

In concluzie, ne dorim sa vedem si in Romania asa ceva cat mai curand. Adrian Cirstea – Ideal Board Games SRL

Mai jos aveti poze de la festivalul Pyrkon 2012. Enjoy!