Vlad Predescu de la Lumea Board Games ne-a scris despre ce a fost sâmbata trecută la finala Campionatului Naţional de Coloniştii din Catan 2012.

După lupte crâncene purtate la etapele locale ale Campionatului Național de Coloniștii din Catan a urmat și marea finală de ţară. Această competiție se află deja la a VI-a ediție, și în premieră a fost organizată în Brașov, în ceainăria Ceai et caetera pe data de 3 noiembrie, începând cu ora 12:00.

Cele 56 de persoane prezente în finală s-au calificat și au reprezentat cele 9 orașe participante în competiție: București, Brașov, Iași, Pitești, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Bacau și Oradea.

Pentru finală, echipa DeviceFMS a pregătit o aplicație pentru calculul clasamentului și repartizarea jucătorilor la mese. Era necesară o astfel de aplicație și pentru a sorta jucătorii, astfel încât să nu ajungă 2 jucători din același oraș la aceeași masă de joc. Persoanele prezente au fost repartizate la 14 mese, fiecare masă a 4 persoane. La fel ca pentru etapele locale, fiecare a disputat 3 runde cu adversari diferiți, iar la final, jucătorul cu cele mai multe puncte a fost desemnat câștigător.

Au fost meciuri echilibrate, unele cu răsturnări de scor, dar și meciuri în care unii jucători au reușit să se impună cu punctaje foarte mari. De exemplu, Răzvan Pîrvu, din Pitești, a reușit să câștige primul meci obținând 14 puncte.

 Adrian Cîrstea de la Ideal Board Games, trofeele şi premiile

Primii patru clasați, începând cu locul patru, sunt în ordine din Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu. Iată și poveștile reușitei lor.

Pe locul 4 s-a clasat Adrian Tivadar din Oradea, fost campion național în 2010. Acesta a început destul de slab competiția, în prima rundă reușind abia un loc 3. După acest rezultat părea compromisă o clasare bună. Dar nu a fost așa, orădeanul a reușit să își revină și să câștige următoarele 2 meciuri. Acesta a acumulat 12 puncte, ca și competitorul de pe locul 5, Grecu Theodor, din Sibiu, diferența dintre cei 2 fiind făcută de procentajul punctelor caștigatoare.

Pe locul 3 s-a clasat Mihai Păscoiu din Cluj-Napoca. Acesta s-a impus în primul și ultimul meci, ghinionul lui fiind împarțirea locului 2 în runda a II-a. În cazul în care reușea să termine singur pe locul 2 în acea rundă, obținea locul 2 în clasamentul final, loc ce îi aducea șansa de a reprezenta România la Campionatul European de anul viitor.

Pe locul 2 s-a clasat Curcan Marian, unul dintre reprezentanții orașului Iași. Acesta și-a câștigat această poziție prin victorii în prima și ultima rundă. În runda a II-a a reușit să obțină un loc 2, suficient pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor.

Locul 1 a fost obțiunut de Samuel Prodea, din Sibiu. Acesta este un câștigător incontestabil. A reușit să se impună în toate rundele, cu câte 10 puncte.
Cu această victorie se pare ca s-a creat un nou pol de putere în finalele Campionatului Național de Catan: orașul Sibiu. Ca și anul trecut această finală a fost câștigată tot de un reprezentant al orașului Sibiu.

Din păcate, campionul național din 2011, Mihai Dumitru, din Sibiu nu a mai reușit parcursul bun de anul trecut. În prima rundă a terminat la egalitate pe locul 2 alături de alți 3 oponenți și a adunat numai 2 puncte, în runda a II-a a câștigat, iar în runda a III-a a reușit numai un loc 3. Cu cele 9 puncte adunate, acesta s-a clasat pe locul 18.

Cel mai bine clasat jucător din Brașov a fost Alexandru Marcu, care s-a clasat pe locul 7. Acesta a avut șansa de a merge la Campionatul European, după ce în primele 2 runde a ieșit învingător. În runda a treia a condus tot timpul, avea 8 puncte pe masă, iar în mână resursele pentru urmatoarele 2 puncte de victorie. A avut ghinionul unui 7 picat la zaruri și a trebuit să renunțe la jumătate din resurse. Următoarea tură a pierdut cartonașul cu cel mai lung drum, iar la final s-a clasat abia pe locul 4 cu cele 7 puncte de victorie.

Premierea a fost făcută în prezența presei de către organizatorul competiției, Adrian Cîrstea de la Ideal Board Games. Au fost premii în jocuri în valoare totală de peste 1500 lei.

A fost o competiție frumoasă, fără incidente, cu un caștigator meritos. Îi felicităm pe Samuel Prodea și Curcan Marian și le dorim să obțină rezultate cât mai bune la Campionatul European de anul viitor.

Aveti aici lista completa a celor 56 de jucatori, alaturi de rezultatele obtinute dupa cele 3 runde. Poze de la finală găsiți aici: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.373847049367897.91352.259557414130195&type=1

Articol scris de Vlad Predescu