Lansat pentru prima oara in anul 2010 de catre editura GMT Games, jocul de strategie Dominant Species a ajuns deja la editia a 3-a. Realizat de Chad Jensen, Dominant Species este un joc pentru 2-6 jucatori a carui actiune se desfasoara in urma cu 92.000 de ani cand o mare Era Glaciara urma sa vina.

 

” O alta lupta titanica pentru suprematia globala a inceput involuntar intre diversele specii de animale.

Dominant Species este un joc care recreaza in mod abstract o mica parte din istoria antica: aproprierea inceata a unei ere glaciare si efectul pe care aceasta il are asupra creaturilor vii, care incearca sa se adapteze la lumea incet-schimbatoare.

Fiecare jucator isi va asuma rolul uneia dintre cele sase clase majore de animale – mamifere, reptile, pasari, amfibieni, arahnide sau insecte. Fiecare incepe jocul intr-o stare de echilibru relativ cu celelalte. Dar acest lucru nu va dura: este, intr-adevar, „supravietuirea celui mai puternic”.

Prin plasarea vicleana a pionilor, jucatorii vor incerca sa devina dominanti pe cat mai multe piese de teren cu putinta, astfel incat sa poata folosi carti cu efecte puternice. Jucatorii vor dori, de asemenea, sa-si propage specia, avand ca scop castigarea de puncte de victorie pentru animalul lor. Ei vor fi ajutati in aceste eforturi de mai multe actiuni, precum speciatia, migrarea si adaptarea.

Toate acestea vor duce, in cele din urma, la sfarsitul jocului – ascensiunea finala a erei glaciare – in care animalul jucatorului care a strans cele mai multe puncte de victorie va fi incoronat Specia Dominanta.”


Imbinand mecanici precum Area Control / Area Influence, Area Movement, Chit-Pull System, Modular Board, Tile Placement, Variable Player Powers sau Worker Placement, Dominant Species a reusit sa castige cateva premii si nominalizari:

– International Gamers Awards – Best Multi-Player Game – Nominalizat in 2011;
– BoardGameGeek Awards – Game of the Year – 2011;
– BoardGameGeek Awards – Best Strategy Game – 2011.

Sperand ca v-am ajutat sa va faceti o idee despre ce poate aduce Dominant Species in colectia voastra, continuam cu o prezentare detaliata a componentelor, adica mai exact, sa vedeti cam ce primiti pentru banii dati.


Prezentarea detaliata a componentelor

Cutia jocului Dominant Species are dimensiuni normale si este imbracata intr-o hartie lucioasa, practica mai neobisnuita pentru jocurile de societate incercate pana acum de noi. La o prima cantarire “manuala” a acesteia, pot spune ca este un joc “cu greutate”.


Dominant Species – Coperta cutie fata


Dominant Species – Coperta cutie spate


Dominant Species vine cu un regulament full-color de 20 de pagini.

Dominant Species – Regulament de joc


Toata actiunea se va desfasura pe o tabla de joc pliabila din 8 bucati. Destul de mare as putea spune si grea.


6 planse display pentru Animale


26 de carti Dominance (Dominanta)


1 carte Survival (supravietuire)


330 de cuburi din lemn reprezentand speciile ce apartin celor 6 clase de animale


60 de cilindri din lemn folositi pentru actiuni (action pawns), cate 10 pentru fiecare clasa de animale.


60 de conuri din lemn folosite ca markere pentru a arata Dominanta animalelor, cate 10 pentru fiecare clasa de animale.


120 de jetoane din carton rotunde ce reprezinta resursele Pamantului si sunt numite Elemente


31 de hexagoane mari din carton folosite pentru a crea Pamantul: padure, munte, savana, jungla, pamant umed, mare si desert.


12 hexagoane mici Tundra folosite pentru a crea Pamantul .


6 markere patrate folosite pentru initiativa fiecarui animal (ordinea rundelor din timpul Fazei Planului)


Un saculet din panza neagra pentru pastrarea si amestecarea jetoanelor Elemente.


Daca v-am facut curiosi, nu o sa mai dureze mult si Arte o sa vina cu primele impresii despre Dominant Species aici pe blog.