Articol scris de Bolog Sergiu pentru BoardGames BLOG

Scurta poveste

Intre anii 2010 si 2020 lumea ajunge la disperare din cauza nenorocirilor aduse asupra populatiei (boli, lipsa petrolului, incalzirea globala, dezastre naturale, criza economica, etc.). In cautare disperata de petrol, marile puteri militare incep sa-l ia cu forta de la celelalte tari in timp ce China devine tara cu cea mai mare productie de bunuri de pe planeta. „Greenpiece” si „Coogle” formeaza o alianta pentru a salva planeta.

Pe 23 septembrie 2031, China anunta descoperirea unei solutii pentru a inlocui petrolul numita K-Mix, dar la 1 ianuarie 2035 Greenpiece anunta ca aceasta solutie este cu 1800% mai poluanta. China neaga aceasta afirmatie.

In 2046 un grup independent publica un raport intitulat „Scenariul Apocalipsei” in care se propune construirea unor orase subterane pentru a salva populatia. Intre timp Greenpiece pune stapanire pe ambii Poli, pentru a efectua studii, dupa ce nivelul marilor si oceanelor a crescut cu 10 metri, dar in realitate a inceput constructia de orase plutitoare ecologice. In 2048 incepe constructia primului oras subteran in Silicon Valley, California, oras ce va fi finalizat in 2055. In 2057 se golesc rezervele de petrol, iar Greenpiece ameninta China cu bombardamente daca va vinde K-Mix.

Din pacate, in 2060 C.I.A. fura secretul K-Mix, iar in 2061 S.U.A. anunta si ea gasirea unei solutii de energie pe baza K-Mix, dar de 100 de ori mai ecologica, totusi, refuza sa lase Greenpiece sa testeze solutia, ba chiar o acuza de detinere de arme de distrugere in masa. Greenpiece confirma acuzatia.

1 Mai 2065 – Ziua Apocalipsei, Shadow Forces, sub sponsorizarea directa a tarilor rapite de petrol, lanseaza un atac asupra unor puncte cheie din S.U.A si China, dandu-se drept Greenpiece. Greenpiece nu are timp sa nege atacul. In mai putin de o ora, aproximativ o treime din planeta este bombardata de 85% din puterea distructiva a tuturor tarilor.

Timp de cativa ani nimeni din cele aproximativ zece orase subterane nu a putut iesi la suprafata. Unii au incercat si au platit scump. Dupa aproximativ 500 de ani s-a putut iesi in sfarsit din subteran pentru a incepe colonizarea Pamantului. Din pacate, cei din orasele subterane vor trebui sa lupte pentru asta impotriva mutantilor de la suprafata…

Prezentare

Nu voi comenta povestea descrisa in joc. Va las pe voi sa faceti asta… 😀

Dupa cum v-ati dat seama, jocul are o tema post-apocaliptica si prezinta confruntarea dintre doua rase, NORAD si Salemites pentru a controla ce a mai ramas din suprafata Pamantului. Este un joc skirmish pentru doi pana la patru jucatori ce poate dura de la 45 de minute pana la 4 ore.

Acum, daca va uitati la cutie si la componentele din interiorul ei, probabil va veti gandi la Fantasy Flight Games si jocurile lor „coffin box” sau big box. Ei bine, jocul este publicat de catre Z-Man Games si Ludically.

Cutia contine un insert grozav pentru stocarea nenumaratelor componente:
– 12 miniaturi sculptate
– 1 rama de joc fata/verso
– 91 tile-uri de podea
– 12 carti fata/verso de caractere
– 31 carti fata/verso carti de echipament
– 48 carti de misiuni
– 6 zaruri de lupta
– 6 zaruri de cautare
– 179 de tokene
– 4 paravane ajutatoare pentru jucatori
– 1 saculet
– 1 carte cu reguli
– 1 carte cu scenarii si povestea
– o excelenta insertie de plastic pentru organizarea componentelor.

Trebuie sa va arat si miniaturile:

Regulamentul are 44 de pagini ( nu fugiti !), dar este unul dintre cele mai bune pe care le-am citit. Totul este explicat clar, cu foarte multe exemple. Totusi, nu se poate „infuleca” tot o data. Jocul vine si cu un Scenario Book ce te va invata regulile putin cate putin, in noua scenarii. Recunosc, eu am invatat abia jumatate din joc. Urmeaza sa testez scenariul 5 pentru care am citit deja regulile si astept cu nerabdare testarea.

Dar v-am speriat destul pana acum. E timpul sa va demonstrez cat de usor este jocul.

Dupa cum spuneam, jocul contine o „carticica” plina cu noua scenarii menite sa te invete regulile. Cea mai simpla metoda de a invata : sa te joci 🙂 .

Primul scenariu te invata regulile de baza si lupta corp la corp. Asta inseamna ca trebuie sa citesti maxim 13 pagini din regulament. Urmatoarele scenarii mai introduc, unul cate unul, maxim 3 reguli noi pentru care trebuie sa mai citesti cate doua-trei pagini din regulament, la fiecare regula. Stati linistiti, sunt multe exemple. De asemenea, scenariile te invata si ce inseamna toate iconitele de pe carti si tabla de joc.

– va urma –