Articol scris de Andrei Filip

Used_Games_Essen_2009

A doua zi am luat-o de la capat, dar de data asta metodic. Am luat halele care ma interesau si am trecut atent in revista oferta la fiecare. Adevarul e ca nici nu aveai cum sa te misti altfel decit incet. Nu cred ca am mai fost vreodata prins in asemenea viermuiala si nici nu cred ca am vazut atitea cefe vreodata. Trebuia sa planific cu jumate de ora inainte cind o sa am nevoie sa ma duc la baie sau sa-mi iau ceva de mincare. Constant trebuia sa fiu atent sa nu calc lumea pe calciie dar mai ales sa nu-i calc pe geamantane. Pentru ca era plin de oameni care-si carau dupa ei toata ziua genti pe roti in care sa adune jocuri. Daca ai vazut vreodata o batrinica tirsiind un cosulet la piata, poti sa-ti imaginezi despre ce vorbesc. Multiplic-o doar de 50.000 de ori si pune deasupra tirgul international Aprozar 2009 si ai o vaga idee in ce te invirti.

Pe scurt, am mers incet dar sigur. Din cind in cind ma opream la un stand sa vad mai in detaliu despre ce e vorba. Marturisesc ca eu am pornit de la acasa cu idei preconcepute in legatura cu ceea ce ma intereseaza asa ca nu am cascat ochii mai mult decit o zi, cit sa localizez editurile respective. Mai incolo am revenit constant cam in aceleasi zone in care imi doream sa stau de fapt. Daca ai vrea sa le vezi in amanunt pe toate, cred ca ar fi foarte greu. Oferta e atit de variata si atit de vasta incit nu-mi inchipui cum ai putea sa te opresti la fiecare stand si sa vezi ce au de zis. Asa, mie mi-a fost usor, dadeam tircoale pina se elibera o masa si saream cu picioarele inainte pe ea.

Mai in detaliu despre acest mic fenomen cu care m-am intilnit aici. Sa gasesti o masa libera la Spiel e ca si cum ai gasi sfirsitul seriei Fibonacci. Cred ca in 3 zile (nu 4, o sa vedeti mai incolo de ce) de tirg am reusit sa stau jos de vreo 10 ori, si din astea, de doua ori la coada de la baie. In momentul in care cineva da macar de inteles ca s-ar muta de pe o buca pe alta exista cel putin 20 de binevoitori care sa-i smulga scaunul de sub fund. Acuma, depinde de apele in care te invirti dar eu eram mai mult in zona de rechini asa ca n-am prins usor loc la masa. Nu-ti ramine altceva decit sa te misti dupa curent si sa revii mai tirziu, poate ai mai mult noroc. Sau pindesti o masa la care tabla de joc are multe piese pe ea, semn ca se apropie de final, si-ti trintesti semnificativ geanta intr-un loc, ideal cit mai aproape de masa si mai vizibil. Bine, exagerez (nu) de dragul compozitiei dar adevarul e ca nu e usor sa gasesti mese la editurile cu renume.

 Dupa ce ti-ai asigurat un loc la masa, fie prin metoda anterioara, fie intrebind mai mult sau mai putin politicos alti jucatori daca incapi si tu in bratele lor, poti sa consideri ca ti-ai asigurat o jumatate de ora de odihna si eventual jucat. De ce eventual? Pentru ca sa te fereasca Thor daca nicht sprachen deutsch. Asa, ca mine de exemplu. Publicul este in proportie covirsitoare de mare alcatuit din nemti, evident, doar e tara lor. In consecinta editurile nu-si bat prea tare capul sa angajeze personal care sa cunoasca alte limbi straine. La rindul lor bastinasii nu se prea omoara cu limbile straine pentru ca germana e suficient de cunoscuta incit sa se descurce. Asa ca am avut surpriza neplacuta ca a trebuit sa parasesc masa pentru ca in primul rind nu intelegeam ceea ce se explica, in al doilea rind nu ma puteam intelelge cu ceilalti jucatori. Efortul maxim l-am depus in invatarea jocului Endeavor, pe care, pot sa ma laud in gura mare, l-am invatat si l-am si cistigat dupa ce am ascultat instructiunile in germana! Ich bin ein Berliner, ja?

O alt consecinta nefericita rezultata din locatie este faptul ca 99.99% din jocuri sint in germana. Spun asta pentru cei care isi inchipuie ca merg la Essen sa cumpere jocuri ieftine. E un mit, dublu sau chiar triplu fals. In primul rind, asa cum spuneam, jocurile sint in germana, deci inutile pentru cineva care nu stie limba in cazul jocurilor cu componente cit de cit dependente de text. Hai sa zicem ca scoti regulile in engleza sau in romana de pe net, dar cu cartile de joc ce faci? Asa ca am ratat citeva jocuri pe care as fi vrut sa le incerc pentru ca nu stiu limba. Al doilea motiv este ca daca pui la socoteala cheltuielile de transport, cazare, masa, suveniruri pentru familie si altele, ti-ar iesi mai ieftin sa le cumperi din State si sa ti le aduca personal presedintele UPS. Al treilea motiv este simplul fapt ca jocurile la Essen nu sint ieftine. Sint la acelasi pret pe care il gasesti in magazine. Daca ti-ai rezolva gratis punctul 2 si mai ales punctul 1, abia atunci ar reprezenta un cistig lipsa cheltuielilor de transport. Dar asta e un subiect colateral, in principal imi imaginez ca lumea nu vrea sa mearga acolo pentru cumparaturi.

Used_Games_Essen_2009_2

 Oricum, exista foarte putine jocuri in engleza si inca si mai putine companii care produc jocuri in aceasta limba. Cel mai mult au de suferit aici jocurile de razboi. Am gasit un numar impresionant, 3 standuri in care se vind astfel de jocuri. Unul era la “tirgul de pureci“, vindea omul wargames de pe vremea SPI, la preturi destul de mari, zic eu, dar comparativ cu cit sint de vechi, probabil meritau banii. Am mai gasit altul cu selectie bogata GMT si al treilea in care se gasea aproape orice in domeniu dar la niste preturi exorbitante. 80 de euro pentru Combat Commander? 80? Cum se zice in germana la “fugi ma de aici”? Si tipul era foarte ofensat ca n-am vrut sa-l iau. Auzi, cica de ce il mai cer daca nu ma intereseaza? Il cer ca sa ma rid de tine si de preturile tale! De ce le mai pui tu pe raft daca nu te intereseaza sa le vinzi? Sau cel putin asa cred eu ca se traduce “Schuldigung, bitte“.

Dar toate lucrurile astea pot fi evitate cu un pic de precautie. Daca te intereseaza un joc, cel mai bine ar fi sa-i citesti regulie din timp, inainte de tirg si sa mergi acolo cu lectiile invatate, astfel incit sa poti sa-l intelegi si din explicatii sumare, pe jumatate ininteligibile din cauza zgomotului de fond constant. Aici am gresit, mi-am imaginat ca o sa am conditii acolo dar adevarul este ca daca lucrurile s-ar petrece in luxul asta, tirgul ar trebui sa dureze o luna.

Sursa Foto