Formula_D_Review_1

Să numărăm vitezele mai întâi şi-ntâi, de la a-ntâia:

1. De la masa cocoşată de partide de tot felul poţi să ajungi cât ai clipi într-o destinaţie exotic de răsunătoare: Monaco. Atât de simplu: fără formalităţi, fără vamă, fără paşaport (dar şi fără duty-free!). Şi nici nu dai faliment plătind tarife de lux: te costă doar întreţinerea la blocul unde stai. Pe care oricum o plăteai.

Eu pot s-ajung şi la Singapore, ba chiar şi la Chicago. Pentru că … şmecher şi pentru că extensii! Dar poţi să-mi dai lejer cu tifla dacă-ţi tragi mai multe şosele, că sunt vreo 4-5 scoase până acum, în afară de cele mai vechi de la „Formula De”, care merg fără vreo problemă şi la acest demn urmaş despre care vorbesc.

2. Nu-ţi oferă satisfacţie doar panglica de asfalt dedicată pentru curse? Ei bine, are şi-o soră: faci un flic-flac la tabla de joc şi ajungi şi prin oraş! Arunci nişte mipăli pe ici, pe colo (nu vin cu jocul, faci rost singur) şi poţi să te distrezi la maximum, Carmaggedon style. Alt asfalt, mai multă provocare! Ba chiar de două ori mai multă, că băştinoşii chiar s-apucă şi trag cu puşcociul în tine. Cum îţi permiţi să le strici feng-şuiul liniştit? Şi e pe bune, scrie şi-n reguli!

3. Intri în pielea lui Dumnezeu! Chiar dacă e unul mai mic, poţi să alegi cât de amară o să fie viaţa: pastila roşie sau pastila albastră? Adică unul dintre cele două seturi de reguli, cele uşoare sau celelalte, complicate. Şi, tocmai pentru că eşti Dumnezeu, vremea e la degetul mic: de la tine vine frigul, zăpada, ploaia, soarele. Sau…nimic! E bine să fii aproape atotputernic, să poţi să te joci cu întunericul şi lumina, mai ales dacă în viaţa reală aruncă unii cu tine de colo-colo !

4. Dacă te-ai plictisit de pielea lui Dumnezeu şi vrei mai multă acţiune, poţi s-o schimbi cu pielea oricărui pilot dintre cei disponibili. Fiecare şofer e mai tare şi mai tare pe ici, pe colo, dar şi mai moale pe alocuri. Cum ar veni…şoferii cu plusuri şi minusuri? 😉 Aşa că tre’ să conduci în consecinţă!

5. Are maşinuţeeeeeeeee! Multeeeeee (vreo 20)! Şi de Forumula 1 şi de şosea. Şi unde mai pui că garajul pentru atâtea maşini nici nu te costă cât chiria pentru un mall mai mic.

6. Are şi cutie de vitezeeeeee! Pentru fiecare! Cu schimbător desigur, că aia automată e pentru pămpălăi!

7. Poţi să conduci chiar dacă nu ţi-ai luat carnetul, nici măcar la Piteşti.

8. Poţi să faci două echipe pentru un meci de baschet după ce-l joci în numărul maxim de jucători. Adică 10! Încă vreo câţiva şi puteam s-o punem de-un partid politic…

9. Te învaţă că zarurile nu sunt toate plictisitoare şi pot avea mai multe sau mai puţine feţe, nu doar clasicele 6. Adică de la 4 feţe şi până pe la 30 în cazul de faţă.

10. Bei şampanie dacă ieşi învingător!

Şi-acuma să mai dăm şi cu spatele, zic. Pentru că putem şi avem marşarier!

1. Dacă ridici ochii de pe masă, camera-i aceeaşi. Fără super gagici, fără lux, fără urale şi ţipete, fără sunetul de viespe furioasă al motoarelor. Dacă vrei vrum-vrum, îl faci singur!

2. „Decât” două circuite în jocul de bază?!? Şi ce faci dacă te plictiseşti repede? Cumperi extensii! Hai frate… Alţi bani, altă distracţie!

3. Te-ai ridicat de la masă, te lasă superputerile. Poţi să fii,totuşi, un mic erou domestic şi să salvezi pisicuţa vecinei blocată în copac. Dar supereroii-s doar în filme!

4. S-ar putea ca pielea şoferului ales să nu te încapă…iar dacă nu eşti confortabil la volan, lucruri rele se pot întâmpla

5. Dacă ai cumva degetele mai butucănoase sau unghiile mai lungi, mai ales fetele, s-ar putea sa nu se mai vadă maşinuţele pe care le conduci cu atât talent! Atât sunt de mici maşinuţele… Pe de altă parte, dacă erau mai mari, nu cred că încăpea tabla de joc pe vreo masă normală.

6. Fiind producţie Franţa (Asmodee) şi nu Germania, cutia de viteze mai „agaţă” aşa că o să fie nevoie din când în când de ambele mâini pentru a o convinge să facă ce trebuie.

7. Poţi să conduci fără carnet doar în casă la tine. Sau la prieteni.

De fapt poţi şi pe şoselele patriei, dar dacă dai de vreun curcan, s-ar putea să fie rău şi să nu fie bine…

8. Să fie haos, zic! Că-n 10 sigur acolo se ajunge. Dar e mai palpitant şi joci şi baschet după aia!

9. Zaruri fiind, nu poţi pentru ca să nu rişti! Şi ţi-o mai iei şi-n freză. Rău! Atât de rău încât poţi să şi ieşi din cursă dacă te laşi trişat de dragălăşenia zarurilor.

10. Şampania ţi-o cumperi singur! Dar aşa poţi s-o bei chiar şi dacă nu câştigi cursa.

Am vreo 10 partide la activ până acum şi cu jocul de bază şi cu circuitele din extensii. Mi se pare cel mai reuşit joc de curse de maşini în variantă boardgame (din ce am jucat eu până acum). Are şi planificare/strategie, are şi noroc, poţi să-ţi asumi şi riscuri mai mult sau mai puţin controlate…

Părerea mea e că l-au nimerit „bini di tăt” şi zic că, pentru cine apreciază cursele de maşini, e musai să-l aibă în colecţie. Mai ales că este suficient de simplu încât să poată fi jucat cu oricine, dar poţi să-l şi complici cu vreme, cu cetăţeni ofticaţi care trag în tine, cu gunoaie pe carosabil ş.a dacă vrei o provocare mai consistentă.

Jocul primeşte recomandarea mea, orice-ar fi!

 

Articolul Formula D – cu viteze înainte! Dar şi cu mers…înapoi a fost scris de Eugen Demeterca pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.