Introducere în Gears of War

După ce oamenii de știință au descoperit cum să folosească resursele subterane de imulsie pe post de energie, toate națiunile planetei fictive Sera (Coalition of Ordered Governments – COG și  Union of Independent Republics – UIR)  au început lupte aprige pentru deținerea acestei resurse. Luptele au primit numele de Războaiele Pendulum și au durat 79 de ani.

La șase săptămâni după semnarea tratatului de pace dintre COG și UIR, omenirea se obișnuise deja cu pacea. Din păcate, fără avertisment și aparent fără motiv, de sub scoarța planetei a apărut o nouă rasă – Hoarda Lăcustelor (Locust Horde). Cu un atac nimicitor foarte bine pus la punct, Lăcustele au distrus toate orașele mari ale planetei și în doar 24 de ore au omorât mai bine de un sfert din populația Serei.

La început, omenirea n-a recunoscut faptul că este sub dominația Lăcustelor, dar după mai bine de un an de măcel, noul președinte COG – Richard Prescott a ordonat folosirea armei spațiale numită Hammer of Dawn împotriva propriilor orașe pentru a înfrânge inamicii.

Din păcate Hoarda n-a fost înfrântă și a continuat atacurile asupra omenirii.

Jocul video te pune în pielea lui Marcus Fenix, liderul echipei Delta în încercarea acesteia de a salva ce a mai rămas din planeta Sera. Echipa Delta este formată din ( începând din stânga) Damon Baird, Augustus Cole, Marcus Fenix și Dominic Santiago.

Gears of War – the Board Game

Gears of War the Board Game este un joc cooperativ pentru unul până la patru jucători, produs de către Fantasy Flight Games. Este ideea cunoscutului designer Corey Konieczka, designer cunoscut printre altele și pentru Starcraft – the Board Game, Runewars, Mansions of Madness și Battlestar Galactica – the Board Game.

Jocul conține elemente din versiunile video ale jocurilor Gears of War și Gears of War 2. Sper din suflet ca FFG să scoată expansiuni cu elemente din Gears of War 3. Știm cu toții că cei de la FFG scot jocuri pline de “bling”, iar GoW nu este o excepție. Componentele sunt superbe.

Regulamentul de joc are 32 de pagini și explică regulile destul de bine, iar în caz că există nedumeriri, editura Fantasy Flight Games a scos și o listă de F.A.Q. Nu voi prezenta fiecare componentă în parte pentru că nu vreau să lungesc prezentarea. Pe scurt, cam asta puteţi găsi în cutia jocului Gears of War: The Board Game :

– 32 de miniaturi din plastic

– 168 de carti

– 38 de carti mici

– 17 tile-uri de harta

– 8 emerge holes/sealed tokens

– 23 wound/dropped weapon markers

– 12 grenade tokens

– 2 door tokens

– 2 locked tokens

– 1 line of sight ruler

– 1 mission reference sheet

– 5 zaruri de atac

– 4 zaruri de aparare

– 2 usi din plastic.

Singurul inconvenient al componentelor este că trei din cele patru figurine ale soldaților COG (figurinele roșii) au posturi asemănătoare, ceea ce-i face cam dificil de deosebit în timpul jocului.

Gears of War: The Board Game are o complexitate medie și modul de joc se bazează pe scenarii sau misiuni. Jocul vine cu șapte scenarii printre care și un Horde Mode sau mai bine zis Survival Mode, în care jucătorii luptă împotriva valurilor de inamici (val dupa val) pentru a vedea cât pot supraviețui. La începutul jocului, fiecare jucător își alege un personaj și primește echipamentul aferent acestuia.

De exemplu:

Marcus Fenix primește o armă Lancer Assault Rifle cu 3 gloanțe, un Snub Pistol cu un glonț și o grenadă.          

După ce au primit toți componentele necesare, se alege o misiune. Fiecare misiune are un număr prestabilit de componente si poate fi compusă din mai multe nivele.

Exemplu de misiune:

Așa arată foaia de referință a primei misiuni – Emergence. Prima carte carte de sus din stânga dictează regulile speciale pentru această misiune, ce inamici vor apărea, ce locații vor fi folosite și ce cărți generale pentru inamici vor fi puse în pachetul respectiv. Sub aceasta găsim cele trei tipuri de inamici (A,B și C) pentru acest nivel al misiunii. În dreapta se află pachetul de cărți cu armele speciale ce pot fi găsite explorând harta, un pachet de cărți ce controlează inamicii și pachetul de cărți folosit de jucători pentru a-și controla caracterele.

Cam așa ar arata harta misiunii:

Inamicii sunt și ei reprezentați pe hartă prin intermediul miniaturilor. Trebuie să vă spun că aceste miniaturi sunt cele mai detaliate pe care le-am întâlnit până acum. Sunt cu adevărat superbe !

Oare pot să-i număr dinții?

După ce s-a terminat de pregătit misiunea, jocul poate începe.

Cum se joacă

Fiecare jucător trage șase cărți cu ordine.

Exemplu:

Aici sunt doar cinci…

Turul unui jucător este compus din trei faze:

1. Faza de vindecare

Jucătorul trage două cărți din pachetul cu ordine, dar nu poate avea mai mult de șase cărți în mână.

2. Faza de ordin COG

Jucătorul alege o carte din mână pe care o va folosi în unul din cele trei moduri:

2.1. Pentru a urma instrucțiunile scrise pe carte;

2.2. Pentru a se mișca până la două spații;

sau

2.3. Pentru a efectua un singur atac.

3.      Faza de activare a Lăcustelor

Jucătorul activ trage o carte din pachetul de cărți al inamicilor și urmează instrucțiunile.

Acestea sunt cărțile ce formează pachetul inamicilor din prima misiune – Emergence.

Spre deosebire de alte jocuri, cărțile din mâna unui jucător reprezintă vigoarea caracterului controlat de acesta. Orice acțiune efectuată te costă cărți, mai exact, te obosește. Pe lângă cele trei întrebuințări ale cărților cu ordine, acestea mai au și câte un simbol în partea de sus. Aceste simboluri sunt folosite în afara turei tale.

Exemplu:

Simbolul Guard de pe Roadie Run permite jucătorului să întrerupă acțiunea inamicilor pentru a efectua un atac.

Simbolul Dodge aflat pe cartea Slaughter adaugă două zaruri de apărare pentru următorul atac.

Simbolul Follow aflat pe cartea Dig In permite jucătorului să fugă după un jucător ce a trecut prin zona lui.

 

Luptele din Gears of War: The Board Game sunt simple și se rezolvă prin intermediul zarurilor.

 

Zarurile negre pentru atac împotriva zarurilor roșii pentru apărare.

Fiecare tip de inamic are un anumit număr de zaruri negre de atac.

Un Drone atacă folosind 3 zaruri.

Atacurile jucătorilor diferă în funcție de arma folosită și de tipul de atac.

Atac normal (două zaruri) sau atac Overkill (4 zaruri, dar consumă muniție).

Cât despre zarurile roșii de apărare, acestea diferă în funcție de locul în care te afli. Ca și în jocul video, Gears of War the Board Game pune accent pe sistemul de adăpostire.

Fiecare locație are zone în care te poți adăposti de focurile inamice.

Cele patru locații din misiunea Emergence.

Atât jucătorii cât și inamicii se pot adăposti în cerculețele cu săgeți pentru a se apăra de focurile inamice. Fiecare figurină care se adăpostește poate primi în plus până la două zaruri roșii de apărare.

Sunt șanse mici ca Lăcustele ucise să lase în urmă armele lor. Atunci când sunt răniți jucătorii, aceștia sunt obligați să decarteze câte o carte din mână pentru fiecare rană susținută. Dacă se intâmplă ca un jucător să decarteze toate cărțile (și se va întâmpla), atunci figurina sa este culcată (sângerează), iar în turul său nu poate decăt să se târască un spațiu și să activeze inamicii. Dacă sângerează toți, atunci jucătorii au pierdut.

În principal cam acestea sunt regulile. Tragi cărți, joci cărți pentru a te mișca, a ataca, a lua arme/gloanțe de pe jos sau pentru a-ți ridica prietenii răniți de pe podea, după care activezi inamicii. Cu muncă în echipă, tactică și puțin noroc la zar, soldații COG vor câștiga misiunea.       

Până acum, am jucat doar sesiuni în doi și tot timpul am discutat și am plănuit următoarea mutare. Eu i-am acoperit spatele în turul lui și invers. Cărțile cu ordine sunt foarte importante, uneori aveam arme în jurul nostru scăpate de inamici, iar noi nu ne aplecam după ele de frică să nu fim ciuruiți.

Gears of War the Board Game simulează destul de bine jocul video. Este un joc cooperativ bine gandit și are componente superbe ce merită fiecare bănuț. Dacă ești fan al jocurilor cooperative, Gears of War the Board Game merită încercat.

Articol scris de Sergiu Bolog pentru BoardGames BLOG. Alte review-uri/prezentari scrise de Sergiu gasiti aici.