Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review

Lansat in anul 2014 de catre designerul german Rüdiger Dorn, Istanbul este un joc de societate de strategie, economic, pentru 2 pana la 5 jucatori, ce foloseste ca mecanici: Aruncarea Zarurilor (Dice Rolling), Miscarea in Retea (Grid Movement), Tabla Modulara (Modular Board) si Ridica si Livreaza (Pick-up and Deliver).

Editia in limba romana a fost lansata in acest an (2015) de catre editura Lex Games, pastrand acelasi nivel de calitate ca si editiile in alte limbi.

Jocul pe tabla Istanbul a fost primit pe piata de profil foarte bine, reusind inca de la inceput sa castige premii importante: Kennerspiel des Jahres 2014, Gouden Ludo 2014 si Swiss Gamers Award 2014.


Tematica si scopul jocului


In Istanbul, fiecare jucator va conduce un grup format din 4 asistenti si 1 negustor prin 16 locatii dintr-un bazar, in fiecare dintre locatii putand sa faca o actiune specifica.

Vei alerga dupa diferite bunuri pentru a le putea vinde mai departe si sa strangi cat mai multe lire, cu ajutorul carora vei putea cumpara rubine.

Scopul jocului este acela de a strange primul 5 rubine (sau 6 rubine in 2 jucatori).


Componente si cutia jocului


Cutia jocului Istanbul foloseste un format destul de comun (31,5 x 22,5 x 7 cm), acelasi folosit de jocuri precum Puerto Rico, Russian Railroads sau Agricola. De partea grafica a jocului s-au ocupat Andreas Resch si Hans-Georg Schneider.

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_577

Istanbul – Coperta jocului fata


Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_578

Istanbul – Coperta jocului spate


Cutia jocului este destul de grea, dar ce gasim mai exact in ea? Pai hai sa vedem:

16 cartonase Bazar

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_588


5 cartonase Roaba

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_590


15 jetoane Extensii pentru Roaba; acestea se vor insera in timpul jocului in cartonasele Roaba.

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_595

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_601


26 carti Bonus

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_629


16 jetoane Moschee

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_626


10 jetoane Cerere

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_623


55 de jetoane Monezi (Lire): 12 monezi aur (valoare 10 Lire), 15 monezi argint (valoare 5 Lire) si 30 de monezi cupru (valoare 1 Lira)

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_632


1 jeton pentru a marca Primul Jucator

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_613


5 discuri din lemn Negustori

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_636


25 de discuri din lemn Asistenti

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_638


5 pioni din lemn Membri de familie

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_649


20 de cuburi din lemn Indicatori de bunuri

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_642


4 cuburi din lemn Indicatori de scrisori

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_612


2 zaruri cu 6 fete

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_606


32 de Rubine (din plastic)

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_620


un pion Guvernator (mov) si unul Contrabandist (negru)

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_609


un regulament de joc in limba romana

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_584


Cum se joaca (pe scurt)


Tabla de joc este modulara, construita din 16 jetoane Bazar asezate fie respectand unul din cele 3 numere prezente in coltul din stanga sus, fie aleator. La inceput, jucatorii isi vor plasa stiva cu cei 4 asistenti si negustorul pe jetonul Fantana.

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_60818


Jocul de societate Istanbul se desfasoara pe parcursul a mai multe runde.

Cand ii vine randul, un jucator isi va muta stiva proprie la o distanta de 1 sau 2 locatii, dar nu in diagonala. Dupa ce a mutat, jucatorul fie isi va lasa un asistent in locatia respectiva, fie isi va lua un asistent, putand apoi sa faca actiunea disponibila. Daca intalneste alti negustori sau diverse alte personaje la acea locatie, jucatorul poate face unele mici actiuni suplimentare, cum ar fi:

– sa isi extinda capacitatea de transport a roabei;
– sa umple roaba cu un anumit tip de bun;
– sa obtina o abilitate speciala;
– sa cumpere rubine sau sa faca schimb cu rubine;
– sa vanda anumite combinatii de bunuri pentru a obtine lire.

Cele 16 locatii din Bazar iti ofera diverse actiuni:

Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_63831


1. Rotar
Platesti 7 lire in rezerva generala pentru a lua o Extensie de roaba de la Rotar si o plasezi pe Roaba ta. Atunci cand ti-ai completat Roaba (cand ai luat a 3-a extensie), vei lua imediat 1 rubin de la Rotar si il pui pe Roaba ta.

2-4. Depozitul de Tesaturi/Mirodenii/Fructe
Iti vei muta Indicatorul de Bunuri pentru bunul corespunzator cat de mult poti in dreapta.

5. Oficiul Postal
Primesti resursele ilustrate pe cele 4 spatii neacoperite.

6. Caravanserai
Iei 2 carti Bonus in mana si decartezi 1 carte Bonus.

7. Fantana
Iti iei inapoi oricati asistenti vrei si ii adaugi la teancul Negustorului tau.

8. Piata Neagra
Primesti 1 bun rosu, galben sau verde. Api vei da cu ambele zaruri:
– daca ai obtinut 7 sau 8: Primesti 1 bun albastru;
– daca ai obtinut 9 sau 10: Primesti 2 bunuri albastre;
– daca ai obtinut 11 sau 12: Primesti 3 bunuri albastre.

9. Ceainarie
Anunti un numar de la 3 la 12, arunci cu ambele zaruri. Daca ai obtinut un numar egal sau mai mare decat ce ai anuntat, iei numarul mentionat de lire din rezerva generala. Altfel, iei doar 2 lire.

10-11. Piata Mica/Mare
Vinzi 1 pana la 5 bunuri ce sunt ilustrate pe cartonasul Cerere, luand veniturile din rezerva generala.


Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_63843


12. Sectia de politie
Daca pionul Membrul Familiei in culoarea ta este la Sectia de politie, il “eliberezi” si il trimiti la o alta Locatie. Apoi indeplinesti actiunea acelei Locatii.

13. Palatul Sultanului
Livrezi Sultanului toate bunurile care nu sunt acoperite de rubin. Drept recompensa, vei lua urmatorul rubin disponibil si il pui pe Roaba ta.

14-15. Moscheea Mica/Mare
Ia 1 cartonas Moschee. Pentru aceasta, Roaba ta trebuie sa dispuna de bunurile ilustrate pe cartonas in cantitatile cerute. Apoi platesti cu 1 din bunurile ilustrate. Fiecare cartonas Moschee are o abilitate speciala. Atunci cand ai luat ambele cartonase ale unei Moschei, iei imediat 1 rubin de pe acea Moschee si il pui pe Roaba ta (o singura data).

16. Bijutierul
Platesti o suma de lire in rezerva generala egala cu cel mai mare numar neacoperit de un rubin. Apoi iei urmatorul rubin disponibil de pe pista si il pui pe Roaba ta.


Atunci cand un negustor a strans 5 rubine in roaba sa, jucatorii termina runda curenta, iar apoi jocul se termina. Daca este doar un jucator care are 5 rubine, atunci el castiga. Pentru departajari se folosesc banii, apoi bunurile ramase, apoi cartile Bonus ramase.


Impresii


Istanbul este unul din jocurile ce se invata si explica destul de repede, dar care vine cu o rejucabilitate foarte mare si nenumarate cai de a castiga. Exista 3 modalitati predefinite de asezare a jetoanelor de Bazar in functie de numerele prezente in coltul din stanga sus, dar acestea se pot aseza si aleator.

Mecanica de miscare si alegere a actiunii folosite in joc nu este una noua, ea regasindu-se intr-un alt joc publicat de catre acelasi autor cu ceva timp in urma (2001). Spre deosebire de Istanbul, in jocul pe tabla Genoa exista o singura stiva de piese ce era plimbata de catre jucatori pe harta si din care erau lasate piese in anumite locatii. Acum, in Istanbul, fiecare jucator are propria stiva si interactioneaza cu ceilalti.


Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_65651


Am jucat Istanbul in 4 jucatori, dar si in 2, iar jocul scaleaza foarte bine. Vei avea o multime de lucruri de facut, indiferent de numarul de jucatori. Cu 16 locatii de vizitat in Bazar si doar 4 asistenti (poti ajunge pana la 5), te vei gandi de doua ori inainte de a muta stiva personala intr-o anumita directie si de a alege sa faci o actiune sau alta.

Norocul are o influenta minima in joc si nu impacteaza prea mult jucatorii. Cu jetonul de modificare a zarului in valoarea 4 sau cu posibilitatea de a arunca inca o data cu zarurile, chiar si cel mai ghinionist jucator (Helou! 🙂 ), poate sa “dreaga busuiocul” si sa obtina rezultatul dorit. Daca nici cu acest jeton nu merge, asta e… mai sunt si ghinioane, nu? 😀

Nivelul de interactiune dintre jucatori este unul minim, acesta crescand putin daca se joaca in 4 sau 5 jucatori (de exemplu, pentru fiecare negustor al adversarilor se platesc 2 lire daca jucatorul doreste sa faca actiunea din locatia respectiva).

Banii din joc (lirele) sunt la vedere, adversarii putand sa calculeze vizual cam cati bani ai strans din comertul prin Bazar. Parca mi-ar fi placut ca acest detaliu sa fie o informatie ascunsa, dar hei!, ne putem face reguli interne, nu? Ori suntem board gameri, ori nu mai suntem! 🙂

Tot legat de reguli proprii, o idee ar fi sa incercam si cu alt layout al jetoanelor de harta (Bazar) fara a mai respecta caroiajul de 4 x 4. Probabil ca timpul de joc se va mari semnificativ, se vor pierde multe mutari, etc. Ramane sa testam, revin cu un update!


Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_70635


Sfarsitul de joc te poate lua prin surprinde daca nu arunci un ochi si in Roaba celorlalti. De multe ori, adversarii pot lua rubine mai repede decat te-ai astepta folosind carti Bonus ce le pot oferi anumite scurtaturi (sa castige imediat 5 lire, sa faca aceeasi actiune din tura anterioara, etc. ) sau au posibilitatea de a-si completa anumite seturi de jetoane care le vor aduce rubine.

Grafica jocului este una vesela, colorata, care da senzatia unui bazar cu diferite tipuri de marfuri si agitatie mare. Exista multe semne ajutatoare ce vor facilita invatarea rapida a jocului si retinerea regulilor pentru mai mult timp. Dupa ce l-ai jucat de cateva ori, este de ajuns sa parcurgi jetonul de reguli sumarizate si sa iti aduci aminte restul.


Concluzii


Mecanicile interesante si bine inchegate, rejucabilitatea mare, regulile usoare si faptul ca lasa loc de multa strategie, fac din Istanbul un joc de societate potrivit atat pentru cei care descopera acum jocurile de societate, cat si pentru cei cu experienta. Durata de joc nu foarte mare (40-60 de minute) il recomanda cu succes pentru putina relaxare dupa o zi de munca destul de incarcata, dar si pentru momentele cand vreti sa va puneti neuronul la treaba.


Istanbul-limba_romana-Prezentare_detaliata_componente_review_63848


O data jucat, Istanbul iti da senzatia ca poti face mai multe data viitoare si ca ii poti invinge pe adversari mai repede. Te face sa vrei sa mai dai inca un joc, si inca un joc…

In timp ce scriu, parca mi s-a facut iar pofta de o sesiune de Istanbul impotriva Oitzei Negre. Poate reusesc sa o si bat de data asta! Muahahaha! 😀


Jocul de societate Istanbul, varianta in limba romana, se poate comanda direct de la Lex Hobby Store sau din magazinele de profil.