BoardGamesBLOG: O scurta prezentare la ceea ce faceti voi acolo prin Mures.

Valics Lehel: In primul rand ne numim Le & Le Games, asa o sa ne gasiti peste tot, suntem pe “piata” de aproximativ 1 an. La inceput am avut o locatie inchiriata si jucam numai Warhammer, dar usor ne-am extins si spre jocuri de boardgame, cardgame si altele, cum ar fi acum Sector Ball (fotbal de masa). Acum ne-am mutat intr-o locatie mai mare.

BGB: Am vazut ceva poze superbe despre locatia asta, cum e acolo?

VL: Pai pot spune ca am avut noroc. Am gasit o casa foarte mare, care are un hol superb, In momentul actual avem aproximativ 30-35 locuri disponibile si inca suntem in dezvoltare sa modernizam clubul intr-o cafenea-club, cu activitate zilnica, insa merge incet, hartogariile ne omoara. Pe moment, undeva pina in toamna, suntem deschisi numai vineri de la ora 17-22 (sau ma rog, pina terminam jocurile) si mai facem evenimente de gen Booster Draft, concursuri Catan etc, care se desfasoara deobicei sambata de la amiaza pina spre seara.

BGB: Doar club sau si alte afaceri conexe?

VL: Pe linga club, avem si magazinul online, unde incercam sa popularizam produsele si in orase unde nu se pot gasi usor boardgame-uri sau alte produse de gen, dar asta deja o fac si altii, deci nu e ceva nou. Insa loc este pe piata si cu cat mai multe magazine online o sa fie, cu atat cererea speram sa creasca, oferta o aducem noi si altii din acest domeniu. Doar avand o oferta buna, clientii vor incepe sa cunoasca aceasta lume a jocurilor de societate. Sa stii ca nu e usor deloc, nu e cum ai vinde zahar sau piine, nu e un strict necesar si sa nu mai spun ca nu sunt nici chiar ieftine aceste jocuri. Speram ca sa avem o promovare suficient de buna si noi si altii de pe piata si sa creasca numarul de pasionati.

BGB: Ai amintit de jocul Sector Ball. Explica putin, ca e ceva nou!

VL: Hai sa zicem ca e nou, dar de fapt e un joc popular de fotbal de masa, care se juca in tineretea mea cu nasturi p eo masuta mica, era de fapt o plansa din hartie, cat o foaie A2. Jocul in sine poate fi considerat unul din cele mai vechi “boardgame” din Romania. In trecut, vorbesc de timpul lui Ceausescu, erau cateva jocuri, unele au supravietuit si azi, altele au cam disparut. Asa era si jocul Fotbal de masa, mai era Dacii si romanii, Sus si jos, Piticot etc.
Ei, noi am adus din Ungaria (aici e mult mai popular jocul) Sector Ball si vom si aduce la import in curand pentru revanzare. Pe moment avem doar in club 2 mese, aceste mese sunt mari, 180×120 cm, versiunea profesionista cu care se joaca si la campionate mondiale. Ca si o remarca interesanta, campionul mondial este un targumuresean, Pakai Gyuri, interesant nu?

BGB: E greu de jucat?

VL: Nu, deloc. Daca vrei, o sa fac o prezentare separata a jocului, cu un mic filmulet, poze tot ce vrei. E ca si un meci de fotbal pe teren mare, cu cateva reguli mici care difera. De exemplu nu este offsaid sau nu poti da gol din partea ta de teren, doar din partea adversaului, dar avem un regulament scurt pe pagina noastra, se poate citi.

BGB: Se fac campionate? Nationale? Unde se poate juca?

VL: In lume da, se fac chiar si campionate, nu degeaba avem noi un campion mondial. In momentul actual, noi dorim sa punem in cluburi acest joc, e o metoda care atrage cam orice target, fotbalul fiind unul foarte popular. Daca vin oamenii la un joc de fotbal (chiar si mini campionate) aduc cu ei sotiile, prietenii, iar pe linga fotbal ei vad si alte jocuri, alte persoane care se joaca prin imprejur cu diverse jocuri. Ei, pe moment noi asa am observat ca se cam convertesc si la un joc de Catan (mai ales sotiile) sau orice alt joc de socializare se joaca prin zona. Se pare ca acest joc e un magnet foarte bun pentru alte jocuri 🙂 iar la un club asta e important, sa stea cat mai multi la joc, si oferta sa fie diversificata.

BGB: Ce planuri de viitor aveti?

VL: Pai planuri avem o multime, dar cel mai important acum e pionieratul. Trebuie sa aducem cumva la cunostiinta oamenilor ca si asta e un mijloc de distractie. Daca totul merge bine, la Peninsula vom fi prezenti impreuna cu Miracolix din Cluj, unde oamenii vor putea incerca jocurile, incepand de la boardgame, cardgame, tablegame, fotbal etc. Speram sa prinda, ca totusi sunt peste 50000 de persoane pe acolo. Din septembrie, cand incepe scoala, vom promova Magic The Gathering prin scoli, vom avea o campanie locala. Pe moment dorim ca de sarbatori sa ajungem la o comunitate de 500 de persoane pe FaceBook, de unde saptamanal sa fim 30-40 de persoane la club (sau zilnic). Mai dorim ca sa oferim clubul si spre “inchiriere” pentru firme care doresc sa faca teambuilding, dar cu jocuri de socializare.

BGB: Am vazut ca inchiriati jocuri.

VL: Da, clubul va avea membri care vor cotiza pe luna o suma modica, dar vor avea diverse avantaje, preturi speciale, posibilitatea de a duce acasa pe un weekend un boardgame, la o zi de nastere etc. Speram sa aiba succes.

Mai jos aveti cateva poze din clubul de jocuri de socializare Le & Le Games.