Variable Player Powers (Puteri variabile/diferite ale jucatorului) este o mecanica de joc ce ofera jucatorilor abilitati si/sau modalitati de victorie diferite. Pentru a ne da seama mai bine la ce se refera aceasta mecanica folosita in anumite jocuri de societate, aveti mai jos cateva exemple.

In Ogre, un jucator controleaza o piesa puternica, iar ceilalti controleaza mai multe unitati slabe. Efectul net al acesteia este un joc balansat.

In Cosmic Encounter, fiecarui jucator ii este atribuita in mod aleator o abilitate speciala la inceputul jocului. Desi fiecare jucator are acelasi obiectiv de victorie (controlul a 5 colonii ce nu sunt ale sale), fiecare abilitate le ofera cai diferite de a termina si castiga jocul.

In Here I Stand, fiecare jucator controleaza o putere politica avand modalitati unice de a castiga puncte de victorie. Unele se concentreaza pe cuceriri militare, altele pe influente religioase, etc.

Alte jocuri de societate ce folosesc mecanica Variable Player Powers sunt: Pandemic, Descent: The Road to Legend, Arkham Horror, Ultimate Werewolf: Ultimate Edition.

Sursa foto: BoardGameGeek