Tiparit in anii 1970 de Intreprinderea Poligrafica “Banat” din Timisoara, jocul de masa (traducerea in limba romana pentru board game) Sah in Arena era un joc vesel conform descrierii originale, care dezvolta spiritul de observatie, atentia si perspicacitatea.

Sah in Arena se putea juca de catre 2 jucatori sau de catre 2 echipe. Jocul se compunea dintr-o tabla de joc si 32 jetoane cu diferite desene: 16 jetoane cu ursuleti, 4 jetoane cu lei, 4 jetoane cu maimute, 4 jetoane cu papagali si 4 jetoane cu paiate. Jumatate dintre jetoane aveau pe spate culoarea verde, cealalta jumatate avand culoarea mov.

 

Sah in Arena – Cutie

 

Sah in Arena – Componente

 

Sah in Arena – Tabla de joc

 

Sah in Arena – Jetoane

 

Sah in Arena – Regulamentul tiparit in interiorul capacului

Regulament de joc pentru Sah in Arena (versiunea originala)

Jocul se desfasoara intre doi copii sau intre doua echipe. Echipele sunt formate din doi sau trei copii; in acest caz, mutarile sunt executate alternativ de fiecare membru al echipei, fara insa ca acesta sa aiba dreptul sa se sfatuiasca cu ceilalti.

Scopul urmarit de jucatori este de a aranja fiecare jeton la locul sau astfel: pe randul intai, patratelele din margine sa fie ocupate de lei, langa lei maimutele, apoi papagalii, iar in patratelele din mijloc paiatele. Pe randul 2 se asaza toti ursuletii. Pentru o mai usoara retinere a asezarii jetoanelor, se poate face comparatia cu asezarea pieselor la jocul de sah.

La inceput, isi alege fiecare culoarea cu care va juca, intoarce tabla de joc cu culoarea respectiva in dreptul sau, asaza jetoanele cu fata in jos si le amesteca. Apoi, jucatorii isi iau jetoanele de culoarea aleasa si le pun, la intamplare, pe primele doua randuri de patratele, tot cu fata in jos si fara sa se uite la desen.

Jucatorii ridica pe rand cate un jeton. Daca desenul corespunde cu locul pe care l-a ocupat, il lasa tot acolo, cu fata in sus, daca nu, il asaza pe patratelul corespunzator, daca acesta este liber. In cazul in care nu este liber, atunci il pune in randul 3 sau 4.

In momentul in care se elibereaza un patratel, se completeaza cu jetonul propriu, aflat pe randul 3 sau 4, fara a pierde dreptul de a intoarce cu fata in sus un alt jeton.

Patratelele libere mai pot fi completate si cu jetoanele adversarului din randul 3 sau 4, tot fara a pierde dreptul de a intoarce un jeton propriu.

Cel care nu este atent si nu observa la timp ca jetonul ridicat este bun sau ca are cu ce sa-si completeze patratele libere, va putea sa-si acopere patratul numai la tura urmatoare.

Atentie!

In timpul jocului, se ivesc diferite posibilitati de a opri adversarul sa-si completeze patratelele, trebuie numai atentie si spirit de observatie.

 

Daca aveti mai multe informatii despre jocul de masa Sah in Arena, nu ezitati sa ne lasati un comentariu. Noi nu detinem acest joc si nici de cumparat nu se gaseste in magazine. Pozele au fost primite de la un cititor al blogului. Ne puteti trimite si voi materiale despre jocuri de societate pe adresa de Contact.