Fara sa vreau aproape, am participat la Concursul regional national Irlanda 2013 pentru Android: Netrunner; “fara sa vreau” pentru ca am aflat vineri seara ca se vor tine si duminica se juca. Fara deckuri construite, cu ultimul data pack (A Study in Static) cumparat de cateva zile, nu aveam decat cateva idei vagi despre metagame si foarte putina experienta practica de joc, dar am zis ca nu pot sa ratez asa ceva, mai ales ca era si ultima zi a Vaticon 19, o conventie mica dar bine organizata (imho) care se tine de cativa ani in campusul University College Dublin(UCD).

Nu am apucat sa vad multe in cadrul conventiei, dar pentru un bilet de 5 euro oferta era foarte buna: tot felul de concursuri de carti (Dominion, L5R, MtG, Munchkin (!)), standuri de cumparat boardgame-uri si accesorii, concursuri de miniaturi (Warhammer, Warmachine), demo-uri pentru diferite jocuri, filme rulate in sala de cinema dupa voturile primite pe site-ul conventiei (Alien, Star Wars printre altele).

Cateva detalii se pot vedea in imaginile atasate; centrul studentesc al UCD a fost in sine o atractie, o cladire noua pentru uzul studentilor, cu sali de cinema, conferinte, doua (!) baruri/cafenele si de o curatenie impecabila.


Revenind la concursul de Android: Netrunner, m-am hotarat asupra Weyland pentru corporatie pentru cateva motive:
– alternative win condition prin Scorched Earth, intotdeauna o optiune serioasa in-faction;
– Oversight AI pe Archer suna foarte bine, mai ales daca poti sa o faci in primele 1-2 ture, e foarte greu pentru Runner sa treaca, mai ales ca te costa 2 carti si un credit. Sincer cred ca Oversight AI e una din cele mai puternice carti din joc, fara sa fie broken insa.
– O noua Operation: Transaction imprumutata de la HB, Green Level Clearance, astfel incat pe langa Hedge Fund si Beanstalk Royalties, pot sa abuzez un pic de abilitatea Weyland core (Gain 1c when you play a Transaction operation) – lucru care m-a determinat sa renunt la orice fel de Asset economic si a functionat destul de bine. Pe viitor totusi, ma bate gandul sa folosesc un Melange Mining Corp sau doua, doar ca sa fiu sigur ca nu pierd razboiul economic.


Cards: 49 / 45
Agenda points: 20 / 20
Influence: 15 / 15

Identity
1 x Building a Better World

Agenda(8)
1 x Government Contracts
3 x Priority Requisition
1 x Private Security Force
3 x Project Atlas

Ice(21)
3 x Archer
3 x Caduceus
1 x Draco
3 x Enigma
1 x Hadrian’s Wall
2 x Ice Wall
3 x Shadow
1 x Tollbooth ●●
2 x Viper ●●
2 x Wall of Static

Operation(18)
2 x Aggressive Negotiation
3 x Beanstalk Royalties
3 x Green Level Clearance ●●●
3 x Hedge Fund
2 x Oversight AI
2 x SEA Source ●●●●
3 x Scorched Earth

Upgrade(2)
2 x ChiLo City Grid ●●●●


Deckul a functionat in general bine, doar lipsa mea de experienta cu anumite carti (Draco e foarte… subtil si usor de jucat prost) si in general lipsa de experienta in Android: Netrunner au facut ca deckul sa nu functioneze exact. De asemenea, planuiesc sa scot niste carti din deck (ChiLo City Grid nu l-am instalat niciodata, Aggresive Negotiation nu mi-a folosit deloc, ambele din lipsa de timp/credite cand il trageam din deck. De asemenea, daca reusesc sa “scorez” un Government Contracts, e foarte greu pentru Runner sa ma prinda din urma daca pe tura mea fac urmatoarele: draw , click click: gain 4 credits, last click: install ice.


Deckul de runner a fost interesant in sensul ca era prima oara cand jucam Noise (core set), cu abilitatea lui de a discarda carti de pe top de fiecare data cand instalezi un virus. Sunt multi virusi in joc, de asemenea Crypsis (singurul icebreaker din deck!) e tot virus, deci am vrut sa creez un deck prin care corporatia trebuie sa apere tot in egala masura: serverele centrale si remotes. Medium si Djinn sunt cartile de baza pentru deck: Medium sa poti sa “alergi” pe R&D(deck) si sa vezi tot mai multe carti pe care sa le poti trashui sau fura, si Djinn ca sa iti aduci din deck cu un click si un credit alti virusi. Economia a avut de suferit cateodata, doar 3 Armitage Codebusting nu au fost deajuns, ar fi trebuit sa mai pun 1-2 Liberated Accounts (in-faction). De asemenea, impactul cartilor de Criminal (Forged Activation Orders, Account Syphon) n-a fost prea mare (cel mai probabil, le-am jucat prost 🙂 ). Ice Carver nu aveam de obicei bani sau timp sa-l instalez, iar Medium a fost un all star (am furat 2 agende pe un run pe R&D cu 5 contoare de virus); Djinn e foarte foarte bun pentru ca iti poti aduce ce virus vrei si te ajuta si cu “memoria”, si Parasite de asemenea, a facut minuni.


Cards: 45 / 45
Influence: 14 / 15

Identity
1 x Noise

Event(12)
1 x Account Siphon ●●●●
2 x Deja Vu
3 x Forged Activation Orders ●●●●●●
3 x Sure Gamble
3 x Vamp

Hardware(6)
3 x Cyberfeeder
3 x Grimoire

Program(20)
3 x Crypsis
3 x Datasucker
3 x Djinn
3 x Imp
3 x Medium
2 x Nerve Agent
3 x Parasite

Resource(7)
2 x Aesop’s Pawnshop ●●●●
3 x Armitage Codebusting
2 x Ice Carver


Deckul e … ciudat pentru ca e foarte diferit de celelalte factiuni, dar in acelasi timp, daca nu te folosesti din cand in cand de abilitatea corporatie de a “sterge” toate contoarele de virusi (click, click, click: remove all virus tokens) si efectiv sa piarda o tura, poti sa pierzi foarte repede impotriva lui Noise.

Turneul s-a jucat swiss, 4 runde, si am inceput cu un mirror match, impotriva lui Brian.


Runda 1

Meciul 1: Brian imi marturiseste ca e foarte incepator si ca nu jucase inainte decat de doua ori, dar deckurile noastre erau foarte asemanatoare. Jucand corporatie, am facut repede peste 15 credite, am asteptat sa aibe un successful run pe HQ fara sa gaseasca nimic, si cu marea diferenta in bani pe care o aveam, un Sea Source i-a dat un tag si un singur Scorched earth l-a adus la -1 carti in mana = flatline.

Meciul 2: am pus destule contoare pe Medium incat sa vad destul de multe carti in R&D. Am castigat furand 2 agende intr-o singura runda, cu exact o runda inainte ca Brian sa imi aplice un SEA + 2 x Scorched Earth.


Runda 2

In runda a doua, am jucat cu un englez foarte de treaba(i-am uitat numele), care venise in Dublin explicit pentru a juca in regionale!

Meciul 1: contra Jinteki cel nou (cel care nu te lasa sa faci run pe un remote decat daca ai facut run pe un server central), a avut un mare avantaj economic pentru nu stiam exact sa joc impotriva Jinteki-ului nou, si in final, chiar daca am furat 2 agende de 4 puncte,a castigat cu 7 – 4.

Meciul 2: impotriva lui Gabriel Santiago(Criminal), am jucat destul de bine, dar din nefericire, din lipsa unor carti de economie ca sa imi pot proteja mai bine serverele, am pierdut in final cu 7-5 (adversarul a scorat 2 agende una dupa alta din R&D – se intampla :D)


Runda 3

In meciul 1 (runda 3) , am jucat impotriva unui HB foarte tare, care doar nu a avut noroc deoarece am intors “norocul” din meciul si fiind pe cale sa pierd, am furat doua agende de pe top, scorul fiind 6-6. Dupa cateva runde in care am strans bani pentru un run final, am atacat un server unde era o ultima agenda. Ghinion pentru adversar, sa pierzi cand conduci detasat la scor si doar cu putin noroc ar fi castigat la 0.

Meciul 2: desi ne-am grabit cat am putut, meciul s-a terminat la timp, avand 5 puncte de agenda cu Weyland contra Shaper-ului (Kate) care a avut ceva probleme cu banii si avea 0 agenda points.


Runda 4

In ultima runda, am jucat cu castigatorul concursului, care se vedea ca are si experienta si din manierismele clasice de jucator de Magic (shuffling, dupa cum tinea cartile si dupa cum le juca din mana, etc).

Tipul (si lui i-am uitat numele!) a fost in final neinvins, dar meciul cu el a fost foarte “satisfacator”, chiar daca am pierdut, cumva la limita si cu un pic de ghinion (asa-i in tenis!) 😀

Meciul 1: adversarul joaca un Chaos Theory care e lent pana isi strange toate resursele, si reusesc sa strang 4 puncte de agenda. Dupa aceea, devine complicat deoarece imi fura 2 agende in valoare de 5 puncte intro singura tura (cele mai bune breakere si Magnum Opus ii aduc o gramada de bani).

Momentul interesant a fost ca la un moment dat, avea doar 3 carti in mana si eu aveam Sea Source si Scorched Earth ca sa il aduc la -1, deci flatline. Problema a fost ca nu aveam destui bani sa castig trace-ul de pe Sea Source si sa si joc Scorched Earth – diferenta a fost de un credit. Din pacate, am fost nevoit sa joc Sea Source doar ca sa il las fara bani pe tura lui, avand o agenda prost protejata. Dupa doua ture, a facut destui bani incat sa atace serverul meu si sa fure ultima agenda, si aici mi-am dat seama ca Draco nu e asa de usor de jucat – poti sa ai o gramada de countere de +1 pe e, tot degeaba daca subrutina cu trace2 nu o sa functioneze… Scor 7-4.

In meciul 2 conduceam la puncte de agenda dar Jinteki (core) imi da damage printr-un Snare gasit in R&D (cu medium) si pierd timp pretios. In final adversarul avanseaza rapid cateva agende de 3 puncte ca sa castige tot cu 7-4 (am reusit sa-i trashuiesc un Fetal AI de pe top instaland un virus si l-am furat repede din Archives.

La final, dupa 2 victorii si 2 infrangeri, am ajuns pe locul 4, cu premiile speciale de cel mai bun Weyland si cel mai bun Anarch, probabil si pentru ca Brian (cel care juca exact acelasi lucru) a fost undeva la mijlocul clasamentului si noi eram singurii care jucam cu respectivele factiuni.

Locul 4 din 10 nu e rau deloc, jucand prima oara Weyland si Noise, dar cel mai frumos a fost premiul “obligatoriu” pentru primii 8, playmat-ul de Regionals 2013, o amintire frumoasa si unica de la un concurs foarte “friendly” si desfasurat in conditii excelente, atat ca organizare si locatie, dar si ca adversari.Sper ca sa putem juca regionale si in Romania, si oricum, sper sa am ocazia sa joc cat mai mult Android: Netrunner pe viitor!


Articol scris de Deschapelles.