Materiale necesare:
un pachet cu 52 de carti de joc

Reguli:

Se joaca in 3 jucatori (8-5-3) sau 4 jucatori (6-3-2-1)
Se amesteca cartile de catre un jucator si primul din stanga lui primeste prima carte si va fi dealer (primul la jucat carte). La fiecare runda de joc cel care a impartit cartile devine dealer.
Se impart cartile in mod egal jucatorilor (16 sau 12 carti de fiecare functie de numarul de jucatori) in afara de 4 carti care constitue “surpriza”.

Dealer-ul anunta culoarea de atu in functie de cartile pe care le are in mana. Dupa anuntarea atu-ului, Dealer-ul ia cartile din “surpriza” (pe care poate sa le arate sau nu in functie de cum s-a stabilit regula la inceputul jocului) si le inlocuieste cu 4 carti (oricare) din totalul de carti pe care le are in mana. Aceste carti se pun cu fata in jos si ceilalti jucatori nu au voie sa le vada.

Fiecare jucator trebuie sa faca obligatoriu un numar minim de levate (in sensul acelor de ceas):
pt 3 jucatori – dealer 8 levate, cel din stanga 5 si cel ce a impartit cartile 3.
pt 4 jucatori – dealer 6 levate, cel din stanga 3, cel din drepta impartitorului de carti 2 si cel ce a impartit cartile 1.

Dealer-ul pune o carte pe masa. Ceilalti jucatori pun si ei la randul lor, in sensul acelor de ceas, cate o carte respectand urmatoarele reguli:
– fiecare este obligat sa dea o carte de culoarea primei carti care s-a jucat
– daca nu are culoare, atunci poate da orice carte.

Jucatorul care a dat cartea de valoarea cea mai mare castiga levata si devine primul jucator pentru levata urmatoare. Valoarea unei carti este data de suita 2-10,J,Q,K,As. Cartea cu valoare cea mai mare intr-o levata este cartea de culoarea primei carti cu valoarea cea mai mare sau, daca s-au jucat si carti de atu, valoarea cea mai mare de culoarea de atu.

Cel care a castigat levata devine dealer pentru levata urmatoare.

Dupa ce s-au jucat toate cartile se numara levatele facute de fiecare. Se contorizeaza numarul de levate facute in plus sau minus de catre fiecare jucator.
La inceputul jocului urmator, incepand cu dealer-ul, inainte de a se alege atu-ul, cei care au facut levate in plus cer de la cei care au facut levate in minus carti. Cererea de carti se face in sensul acelor de ceas, primul care cere (daca are ce) este dealer-ul apoi ceilalti. Cererea se face dand o carte din mana la oricare dintre cei care mai au de dat carti, iar acesta este obligat sa dea cea mai valoroasa carte de culoarea respectiva pe care o are in mana. Daca in mana nu are carti de aceeasi culoare de valoare mai mare decat cartea de cerere, returneaza cartea inapoi.

Dupa schimbul de carti, dealer-ul alege atu-ul si jocul se desfasoara ca mai sus.

Pentru conformitate: http://en.wikipedia.org/wiki/3-5-8 ; http://www.pagat.com/whist/sergeant.html