Materiale necesare:
un pachet de 52 carti de joc
eventual o foaie de hartie si pix pentru tinut scorul.

Reguli:
Se joaca in 4 jucatori formati in doua echipe.
Se amesteca cartile de catre un jucator si primul din stanga lui primeste prima carte si va fi primul la licitare. La fiecare runda de joc cel care a impartit cartile devine primul la licitare.
Se impart toate cartile in mod egal jucatorilor (13 carti de fiecare).

Dupa impartirea cartilor si aranjarea lor in mana se incepe licitatia, adica cate maini (levate) poate face o echipa din cele 13 posibile. Licitatia incepe de la 7 levate de la primul jucator in sensul acelor de ceas, fiecare jucator cand ii vine randul avand dreptul sa liciteze mai mult decat cea mai mare licitare dinaintea sa. Jucatorul care a licitat cel mai mult, are posibilitatea sa aleaga “culoarea de atu” adica culoarea cartilor care sunt superioare celorlalte carti. Castigatorul licitatiei poate cere sa se joace FA (fara atu) si in acest caz nici una dintre culori nu e mai valoroasa decat celelalte.

Daca nici unul dintre cei 4 jucatori nu liciteaza cel putin 7 levate, atunci cel care a impartit cartile este obligat sa liciteze 7.
Jucatorul care a licitat ultimul este primul jucator (dealer) si pune o carte pe masa. Ceilalti jucatori pun si ei la randul lor, in sensul acelor de ceas, cate o carte respectand urmatoarele reguli:
– fiecare este obligat sa dea o carte de culoarea primei carti care s-a jucat
– daca nu are culoare, atunci poate da orice carte.

Jucatorul care a dat cartea de valoarea cea mai mare castiga levata si devine primul jucator pentru levata urmatoare. Valoarea unei carti este data de suita 2-10,J,Q,K,As. Cartea cu valoare cea mai mare intr-o levata este cartea de culoarea primei carti cu valoarea cea mai mare sau, daca s-au jucat si carti de atu, valoarea cea mai mare de culoarea de atu.
Levatele facute de jucatorii din aceeasi echipa se numara la un loc.
Dupa ce s-au terminat cartile din mana se numara levatele facute de catre fiecare echipa.

Pentru echipa care a licitat, daca a facut levate cel putin cat a licitat, se calculeaza 5 puncte premiu de contract realizat plus cate maini a facut in total. Daca a facut mai putine levate decat au licitat li se scade un numar de puncte egale cu numarul de levate licitate.
Pentru echipa care nu a licitat, in cazul in care licitatia a fost realizata li se trece un numar de puncte egal cu numarul de levate facute, iar daca licitatia nu a fost realizata li se mai adauga 5 puncte premiu de contract nerealizat de catre adversari.

Castigatoare este echipa care ajunge prima la 100.
Fiecare echipa este obligata ca la cel mult 3 jocuri sa castige licitatia. Daca sunt trei jocuri consecutive la care o echipa nu a licitat, echipa e penalizata cu 10 puncte.

Regulile de baza e bine sa fie stabilite de comun acord la inceputul jocului pentru a nu exista divergente pe traseu.

Pentru conformitate puteti studia si: http://en.wikipedia.org/wiki/Tarneeb