Bazat pe sistemul jocului de societate Talisman, Relic este un board game de aventura in care 2 – 4 jucatori iau rolul unor puternici eroi din universul Warhammer 40.000 si se aventureaza in sectorul Antian pentru a-l apara. Completand misiuni si invingand inamicii, personajele se lupta sa castige experienta si recompense, crescandu-si astfel sansele de a invinge raul ce pandeste dincolo de riftul Warp.

Designerul John Goodenough este “vinovat” de acest joc ce ne propune batalii si aventuri epice, fiind ajutat de colegii sai de la Fantasy Flight GamesJason Walden, Adam Sadler (Descent: Journeys in the Dark SE, Star Wars: X-Wing Miniatures Game, Avatar: The Board Game) si Corey Konieczka (Battlestar Galactica, Descent: Journeys in the Dark SE, Gears of War: The Board Game, Mansions of Madness).

Relic ne-a fost oferit de Lex Hobby Store si in continuare o sa va las sa va delectati cu o prezentare detaliata a componentelor.


Cei de la Fantasy Flight Games sunt recunoscuti pentru calitatea si grafica exceptionala, cutia jocului Relic impresionand inca de la inceput:

Relic – Coperta cutie fata


Relic – Coperta cutie spate


Primul lucru pe care il vom descoperi atunci cand vom scoate capacul cutiei este regulamentul in limba engleza:

Relic – Regulament in limba engleza


Sub el, in pungi cu inchidere zip, vom gasi tabla de joc si cele 2 table de carton pe care sunt stantate diferite jetoane:

Relic – Tabla de joc si table cu token-uri stantate


Cutia are un insert din carton ce va proteja la transport componentele:

Relic – Insert cutie


Intinsa, tabla de joc este impresionanta, avand o coloristica vie si amintind de pozele cu diferite galaxii, care mai de care mai colorate. Pe aceasta este reprezentata doar o portiune din universul Warhammer 40.000.

Relic – Tabla de joc


Cele mai atractive componente ale jocului sunt cele 10 miniaturi ale personajelor din universul Warhammer 40.000, atent realizate si cu multe detalii:

Relic – Miniaturi personaje


Pentru miniaturi se vor folosi cele 4 suporturi din plastic ce se vor atasa acestora:

Relic – Suporturi miniaturi


Mai jos aveti in detaliu fiecare miniatura asezata pe un suport:

Relic – Miniaturi detaliu


Fiecare personaj are fisa sa individuala, pe aceasta fiind trecute anumite atribute de start, nivelul de recompensa si abilitatile speciale:

Relic – Fise personaje


Pe langa fisa de personaj, fiecare jucator va avea in fata sa o tabla de joc individuala pe care se vor marca puterea, viata, nivelul si diferite atribute. Nu este o tabla simpla, pe ea se vor afla 4 roti ce vor masura atributele metionate mai sus. Pentru asamblarea celor 4 table individuale vom folosi:


– 16 discuri de carton;


– 16 conectori de plastic;


– 4 table individuale.


Asamblate, table individuale vor arata asa:

Relic – Tablele individuale asamblate


4 piese mici de plastic se vor folosi pe tablele individuale pentru a contoriza nivelul personajului:

Relic – Piese nivel personaj


4 zaruri cu sase fete se vor folosi pentru a misca personajele pe harta, a rezolva batalii si pentru a determina rezultatul la testele de aptitudini si abilitati:

Relic – Zaruri


Pe cele 2 table de carton sunt stantate nu mai putin de 150 de jetoane, acestea fiind impartite astfel:


40 jetoane Personaj (cate 10 pentru fiecare jucator);


55 jetoane Incarcatura;


55 jetoane Influenta.


Pe langa miniaturi, zaruri, tabla de joc, jetoane si tablele individuale, in relic se mai folosesc si 336 de carti, acestea fiind impartite in 8 tipuri astfel:


– 30 carti Coruptie;


– 24 carti Misiune;


– 36 carti Putere;


– 18 carti Relic;


– 68 carti Amenintare Rosie;


– 68 carti Amenintare Albastra;


– 68 carti Amenintare Galbena;


– 24 carti Wargear (Material);


Jocul Relic se desfasoara pe baza de scenarii, pentru moment existand doar 5. Acestea se regasesc in cutie, iar pe cele 5 fise sunt detaliate conditiile de victorie si anumite reguli speciale ce modifica regulile de baza:

Relic – Fise scenarii


In perioada urmatoare o sa testam jocul si o sa revin cu primele impresii. Daca v-am convins deja, il puteti comanda direct de la Lex Hobby Store, folosind acest link.