Pentru ca v-am promis in prezentarea detaliata a componentelor ca o sa revin cu impresii si cum l-am tot jucat in ultima vreme, dupa cele 6-7 partide, cred ca mi-am putut forma o parere despre Seasons.

Desi ne-a fost trimis initial de cei de la Lex Hobby Store sa-l incercam, Seasons nu si-a mai gasit drumul inapoi spre Iasi, noua lui casa fiind acum in Bucuresti, in colectia noastra.

In Seasons, 2 pana la 4 jucatori devin cei mai mari vrajitori ai regatului si se vor strange in inima padurii Argos unde se va desfasura legendarul Campionat al celor 12 Sezoane. La sfarsitul celor 3 ani ai competitiei, cel mai bun dintre vrajitori va fi ales noul Arhimag. Echipati cu articolele ancestrale magice, chemand cele mai credincioase creaturi, jucatorii, vor trebui sa faca fata acestei intreceri si sa stranga cat mai multe cristale!



Poate ca dupa 200+ de partide de Magic: The Gathering, in doar 10 luni am ajuns sa vad la multe jocuri asemanari cu acesta, dar am primit confirmari de la alte persoane ca da, Seasons foloseste destul de multe elemente din acesta:

– cartile de vraji care se pot juca pe baza celor 4 tipuri de resurse: Apa, Pamant, Aer, Foc sau prin folosirea cristalelor;
– odata folosit efectul de pe anumite carti, acestea trebuie tapate pana la sfarsitul rundei;
– partea de draft de la inceputul jocului;
– jucatorii sunt niste vrajitori intr-o lume imaginara.

Jocul nu are un regulament stufos, este usor de explicat, singurul lucru mai dificil fiind interpretarea textului de pe carti. Dar asta doar la inceput, dupa primul joc te vei obisnui foarte usor cu acestea.

Exista in cutie doua deck-uri de carti, unele de baza si unele pentru jucatorii avansati, putand astfel sa-ti exersezi skill-urile de vrajitor in multe partide. Daca la inceput este recomandat sa folosesti unul din deck-urile de 9 carti prestabilite, iti vei putea condimenta mai tarziu partidele de Seasons prin introducerea mecanismului de draft.



Ce presupune acest mecanism de draft? Fiecare jucator va lua in mod aleator 9 carti, le va studia si va alege una. Celelalte 8 carti vor fi date jucatorului din stanga, primind la randul sau alte 8 carti de la jucatorul din dreapta. Procedeul va continua pana cand toata lumea va avea 9 carti. Iar partea frumoasa de abia acum incepe… pentru ca vei imparti in 3 maini cele 9 carti, cate 3 pentru fiecare din cei trei ani.

Apoi, pe rand, jucatorii vor folosi zarurile anotimpului in care se afla, vor da cu ele si fiecare isi va alege un zar, in functie de ce are in gand sa faca atunci cand ii vine randul. Zarurile iti vor aduce resurse (jetoane de energie) cu ajutorul carora vei putea activa carti de magie din mana. Pe langa resurse, unele zaruri iti vor aduce alta carte de magie, iti vor aduce cristale sau iti vor da voie sa schimbi jetoanele de energie in cristale.

Pe fiecare zar sunt inscrise de la 1 la 3 puncte, puncte ce vor da timpul inainte cu un numar de luni egal cu acestea. In acest fel, timp de 36 de luni, jucatorii vor incerca sa stranga cele mai multe cristale pana la sfarsitul jocului.

Chiar daca este un joc ce foloseste zaruri, imbinarea armonioasa a mecanicilor de Card Drafting, Commodity Speculation, Dice Rolling si Hand Management, iti dau foarte mare libertate in a gasi mai multe strategii prin care sa castigi cristale. Din ce am observat pana acum, efectele cartilor sunt gandite foarte bine, nu pot spune ca exista 1-2 carti ce iti vor asigura victoria. Si nici nu am gasit o strategie ce iti garanteaza victoria.



Seasons se joaca la fel de bine in 4 jucatori, in 3 sau in 2. Ba mai mult, in 2 jucatori mi se pare foarte interesant pentru ca dupa draft, vei sti cam ce carti are adversarul sau ce carti pastreaza si vei incerca sa-i ghicesti strategia, analizand cu atentie pe parcursul jocului fiecare decizie luata de acesta.

Multitudinea de carti si de abilitati sau efecte ale acestora asigura o rejucabilitatea foarte mare. Grafica placuta si atent realizata te va ajuta cu siguranta sa-ti atragi prietenii la masa de joc, pentru ca Seasons este un joc dintre cele care la sfarsit iti lasa impresia ca puteai sa faci mai mult. Daca v-am convis, il puteti comanda la prietenii de la Lex Hobyy Store aici!

Voi ati jucat Seasons? Cum vi se pare?