Articol scris de Adrian Alexandrescu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Ce poti sa faci cand ai foarte multe de facut si nu ai chef de nimic? Bineinteles sa joci Arkham Horror 🙂 . Si cum nu aveam cu cine sa joc am zis sa incerc singur. Jocul este destul de complicat de explicat… pe scurt: mai multe personaje (in functie de numarul de jucatori) incearca sa invinga raul. Poti invinge jocul fie daca nu mai exista porti ale raului deschise, fie daca sunt 6 porti sigilate, fie daca invingi monstrul cel mare in batalia finala.

In calcul intra o multime de variabile, fie caracterele care au abilitati fizice sau intelectuale diferite, fie succesiunea de porti care se deschid, fie cartile de mythos (de conjunctura) si nu in ultimul rand, zarurile.

Dupa ce am asezat tabla de joc, cu multitudinea de carti si alte componente, am tras un personaj si un monstru cu care sa ma infrunt.

Personajul meu a fost Mandy Thompson – the Researcher care avea avantajul ca, o data pe tur, la un skill check, putea sa rejoace zarurile nereusite. In mod normal un zar este considerat reusit daca are valoare 5 sau 6. Monstrul s-a nimerit sa fie chiar Cthulhu: micsora limita maxima de stamina (rezistenta fizica) si sanity (rezistenta mentala) cu 1, si avea un combat modifier 6 plus un atac devastator. Jocul se anunta a fi unul dificil.

Prima poarta a aparut la Independence Square, iar monstrul care a venit cu ea a ajuns in urma mutarii in Sky. Tinand cont ca aveam de la inceput 4 clue tokens am incercat sa mai adun si sa sigilez porti. La fazele de Mythos am avut un pic de ghinion nimerind mai multe carti Rumor si Environment.

Dupa jumatate de ora de joc aveam 6 carti adunate si o poarta sigilata, dar nici un trofeu al vreunui monstru.

In continuare am reusit sa adun doua monster trophies, dar monstrii se tot adunau in periferii (outskirts) din cauza ca limita maxima de monstrii prezenti la un moment dat in Arkham este de 4  (pentru 1 jucator). Am mai reusit sa fac seal la o poarta in locatia Woods, dar si sa ridic terror level-ul prin umplerea periferiilor cu monstrii.

Am zis sa imi incerc norocul cu un monstru care avea Physical Resistance si am facut dicard la doua carti pentru a avea mai multe zaruri de dat. Dar in urma luptei am ajuns la St. Mary’s Hospital si am pierdut jumatate din cartile pe care le stransesem (clue tokens nu aveam). Bad move. 🙁

In Sky aveam 3 monstri, ceea ce insemna ca in Arkham puteam sa am doar 1, iar terror levelul crestea cu rapiditate. Cand am reusit sa-mi revin adunand 6 carti si 5 monster trophies am “reusit” sa primesc un blestem, astfel doar un zar de 6 era considerat reusit.

Din cauza terorii s-au inchis General Store-ul si Curiosity Shoppe, dar in schimb am reusit sa ajung la South Church unde am cheltuit 5 monster trophies ca sa nu mai fiu cursed (blestemat) ci blessed (binecuvantat). Daca ai norocul sa fii binecuvantat, se considera zaruri reusite cele cu valorile 4, 5 si 6 si te ajuta foarte mult in mecanica jocului. Lucrurile pareau sa se indrepte intr-o directie mai buna.

Dar dupa 2h si 10 min situatia era urmatoarea: terror level 9, Cthulhu era la 9/13, 6 porti deschise (limita maxima era 8), 4 porti sigilate si, ceea ce era cel mai grav, aveam doar 1 sanity si incercam cu disperare sa ajung la Arkham Asylum.

Din pacate mai trebuia sa resist un singur Myhtos phase ca sa ajung la Asylum, dar am nimerit o carte cu o poarta deja existenta care a dus la umplerea periferiilor, terror trackul a ajuns la 10 si s-a trezit Cthulhu 🙁 .

Inainte de batalia finala aveam doar 1 sanity si 4 stamina, iar cartile care le puteam folosi erau cu +6 la combat checks care anulau modificatorul de -6 al lui Cthulhu, un aliat, Tom “Mountain” Murphy, cu +2 la Fight si, bineinteles Blessing. Mai aveam si 17 dolari pe care nu aveam la ce sa-i folosesc.

Ca sa-l omor pe Cthulhu trebuia sa-i inlatur 13 doom tokens. Per tur aveam in total 5 zaruri, dar la sfarsitul fiecarui tur Cthulhu imi scadea 1 sanity sau 1 stamina si isi adauga un doom token. Ceea ce insemna ca aveam 4 ture sa-l inving.

Dupa prima tura i-am inlaturat 3 doom tokens si cu ajutorul abilitatii lui Mandy Thompson.

La a doua tura i-am inlaturat 4 doom tokens, iar Cthulhu mai avea doar 6. Din pacate la a 3-a tura dintr-un total de 8 zaruri am nimerit doar 2 si Cthulhu ramanea cu 5, iar eu cu o singura incercare sa nimeresc 5 zaruri. Din pacate am nimerit doar 4 iar Cthulhu a castigat 🙁 🙁 🙁 .

Jocul a durat 2h 30min ( cu tot cu 217 poze facute), dar tocmai pentru ca are o evolutie atat de complexa am incercat sa va prezint doar momentele cheie ale bataliei. Ce-ar mai fi de zis… Arkham Horror e un joc de durata, care te solicita si te oboseste, dar e atat de original si imprevizibil incat e o placere sa il joci. Si da… am pierdut la un zar dupa 2 ore si ceva de “munca”, dar totusi, Arkham ramane unul din jocurile mele favorite.