Articol scris de Lica Gratian Tiberiu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Este jocul facut de Bruno Faidutti si asa cum scrie si pe cutie, este despre orase medievale, nobili si intrigi. In jocul achizitionat este inclus si expansion-ul “The Dark City” care mai aduce pe langa cele 8 caractere existente in jocul original, inca 10 caractere noi si 14 districte marcate cu o steluta. Datorita expansion-ului, jocul se poate juca in maxim 8 jucatori ( versiunea originala este de 7 jucatori ).

Jocul difera in fuctie de numarul de jucatori.

Jocul se termina atunci cand un jucator construieste opt districte. Durata de joc este intre 20-60 min. Eu am jucat impreuna cu 2 prieteni, Razvan si Sorin, versiunea de joc originala.
La inceputul jocului fiecare primeste 2 banuti de aur (gold) si 4 cartonase cu districte.

Runda 1

Primul jucator ( adica eu ) amesteca cartonasele cu caractere, pune unul dintre ele cu fata in jos pe masa ( random ) si isi alege un personaj (fiecare avand abilitatile proprii ). Am ales caracterul cu numarul 1 ( Assassin ) si am dat cartile mai departe.

Am observat ca lipsea caracterul cu numarul 2 ( Thief ). Cand mi-a venit iar randul sa aleg cel de-al doilea caracter, lipseau 4 si 6 ( King si Merchant ) si l-am luat pe numarul 7 ( Arhitect ) ( este o combinatie foarte buna ). La sfarsit mai ramane un caracter care este asezat cu fata in jos.

Caracterele sunt jucate in ordine crescatoare. Am anuntat ca am Assassinul, am luat 2 gold si am costruit de 4 gold districtul Harbor ( sunt 5 culori, fiecare district are una, iar numarul de gold pe care il platesti la constructie reprezinta si valoarea lui ) si am folosit abilitatea caracterului asasinandu-l pe 6. Ceilalti jucatori au avut numerele 3 cu 6 ( Magician si Merchant ) si 4 cu 5 ( King si Abbot ). Razvan a costruit un district de 3 gold ( Battlefield ) si a schimbat o carte la banca. Sorin a avut caracterul 4 ( King ) si a luat coroana urmand sa isi aleaga primul tura urmatoare. Cu caracterul 5 si-a construit un district de 5 gold ( Palace ), apoi folosind abilitatea Abbot-ului a luat un gold de la Razvan. Cu Arhitectul am luat 2 gold si 2 carti cu districte.


Runda 2
Am luat caracterele 3 si 4. Cu Magicianul am schimbat 2 carti la banca si am construit un district de 2 gold ( Church ), iar cu 4 am luat din nou coroana si am construit un district de 3 gold ( Battlefield ). Sorin a furat bani cu hotul de la Warlord, iar cu Arhitectul a construit un district de 3 gold. Razvan a costruit si el un district de 3 gold, dand restul de bani lui Sorin.

Runda 3

Fiind primul, am luat Asasinul si Merchant-ul. L-am asasinat pe Arhitect si am construit un district de 2 gold ( Haunted City care ma va ajuta sa fac culoare la sfarsitul jocului, transformandu-se in culoarea lipsa ), iar cu Merchant-ul am construit un district de 5 gold. Razvan a furat bani de la 4, dar a avut ghinion si nu a luat nimic, deoarece 4 era jos si construieste un district de 4. Sorin construieste un district de 2 gold si nu mai poate lua bani de la ceilalti cu 5, deoarece are cei mai multi bani. Am ramas tot primul pentru ca 4 era jos.

Runda 4
Am luat din nou pe 1 si 7 , l-am asasinat pe 6 si am construit cu cele doua caractere 2 districte de 1 si 3 gold. 6 s-a dovedit a fi Razvan , ramanandu-i de jucat doar Regele si costruieste un district de 4 gold. Sorin a avut Warlordul si mi-a distrus districtul de 1 gold. A construit de 6 gold Dragon Gate, un district de 6 gold, dar cu valoare de 8.

Runda 5
Incepe Razvan si il asasineaza pe 7 si ia bani cu Hotul de la 5, construieste un district de 2 si unu de 3 facand culoare. Sorin are ghinion; este asasinat si furat. Eu am construit cu 4 si cu 6 doua districte ajungand la 8. Ne-am numarat punctele, incluzand bonusurile de 4 puncte pentru inchis si 3 pentru culoare. Sorin a facut 23, Razvan 21, iar eu 33, castigand jocul.

Datorita abilitatilor caracterelor, Citadels este un joc unic, imprevizibil si distractiv.