Articol scris de Carmen Preotu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Navigatorii este extensia jocului Colonistii din Catan. Aceasta expansiune se joaca impreuna cu jocul de baza.  Navigatorii iti da posibilitatea sa iti dezvolti insula si iti aduce noi resurse. In Navigatorii controlezi un grup de colonisti navigatori curajosi, care exploreaza si exploateaza insulele frumoase si necunoscute ale Catanului.

Expansiunea ne aduce in plus fata de jocul de baza noi scenarii de joc (Insula in ceata, Prin desert, Spre noi tarmuri, Insula piratilor, Cele 4 insule, Minunile din Catan…) care variaza ca si harta, mod de joc si componente.

 

Pentru ca Insula Catan este inconjurata de apa si de alte insule mai mici, acum avem posibilitatea sa navigam cu ajutorul unor CORABII (costul uneia fiind de o oaie si un lemn) foarte  dragute in culorile jocului de baza si sa exploram imprejurimile. Aceste corabii ne pot ajuta sa ne extindem rutele de pe uscat pe mare si sa avem astfel  Rute Comerciale extinse.

Navigatorii are pe langa resursele existente si in jocul de baza (oi, clei, lemn, stanca si grau), o noua resursa  AURUL.

Harta se extinde cu ajutorul marginilor si hexagoanelor cu apa, dar si a regiunilor cu resurse (paduri, munti, dealuri, pasuni, pamant arabil) si regiunilor de desert si variaza in functie de scenariul pe care il joci.

Ca si in jocul de baza exista cineva care incearca sa te impiedice sa exploatezi  resursele insulelor minunate din Catan.  Acesta este  PIRATUL  care te ataca atunci cand nu te astepti 🙂 .

In plus fara de jocul de baza, Navigatorii are si niste jetoane care iti aduc puncte castigatoare daca iti construiesti o asezare pe o insula sau daca ajungi primul la o insula neexplorata, sau pur si simplu le poti folosi pentru a contoriza punctele castigate.

Scenariul pe care am ales sa il jucam astazi este Minunile din Catan. Aceasta este harta pentru acest scenariu din manualul de joc. 

Pentru acest scenariu, in brosura cu instructiunile de joc sunt tiparite 5 carti cu minuni pe ultima pagina. Eu le-am printat si le-am asezat langa joc pentru ca in acest scenariu fiecare isi alege o minune si se axeaza pe construirea acesteia. La acest scenariu se folosesc si porturile speciale si 10 jetoane. Din pacate in acest scenariu piratul nu se foloseste. Doar hotul este prezent in desert. Apoi fiecare isi alege cate o MINUNE in functie de conditiile pe care le poate indeplini (fiecare minune are 4 stagii de dezvoltare in care trebuie sa platesti resursele indicate pe carte si cate o conditie.De exemplu: Marele zid necesita o asezare in desert). In faza initiala zonele marcate cu jetoanele albe impiedica constructia asezarilor.

Castigatorul este cel care construieste o MINUNE pana la stagiul 4 sau ajunge la 10 puncte castigatoare si are cea mai avansata faza de constructive a minunii.

Am inceput prin plasarea asezarilor Eu (rosu), Andrei (galben) si Jimmy (albastru).

Ne-am ales minunile: Eu am ales Marele Teatru (conditia 2 orase), Andrei si-a Marele Zid (conditia sezare in desert) si Jimmy a ales Catedrala (conditia 1 oras si 6 puncte castigatoare).

Jocul a inceput cu acumularea resurselor. Dupa multe runde in care ne-am achizitionat mai  mult carti de progres si baietii s-au luptat pentru Cea mai mare armata, am reusit in sfarsit sa imi construiesc primul oras.

Apoi incet incet m-am dezvoltat pe mare cu corabiile si am navigat spre insula mai mica din N-V. Intre timp mi-am dezvoltat si al doilea oras si am inceput constructia minunii.  Andrei si-a dezvoltat si el drumul si a incercat sa ajunga pe insula mica din partea de S-E a tablei. Iar Jimmy si-a construit asezari pe care le-a dezvoltat  in orase.

In final am reusit sa castig pentru ca am finalizat prima constructia Marelui Teatru. Ceilalti au ramas in diverse stadii cu constructia Minunilor.