Asa cum v-am anuntat, Stai la coada!, varianta in limba romana a jocului cu tematica istorica lansat in anul 2011 de Institutul Memoriei Nationale(IPN) din Polonia, a ajuns si in Romania cu ajutorul celor de la Ideal Board Games.

Daca despre povestea jocului am mai vorbit, despre cum se joaca si care ne sunt primele impresii vom vorbi dupa ce il vom juca de cateva ori, in cele ce urmeaza o sa va prezint in detaliu componentele.

Cutia jocului Stai la coada! pastreaza aerul anilor ’80, prezentandu-se sub ochii jucatorului sub forma unui pachet ambalat in clasica hartie de ambalaj a copilariei si legat corespunzator cu sfoara. Cateva stampile cu numele jocului in diferite limbi imbogatesc imaginea de ansamblu.


Stai la coada! – Coperta cutie fata

Stai la coada! – Coperta cutie spate


Imediat ce am ridicat capacul, am simtit mirosul proaspat de tipografie, parca acum ar fi iesit de pe poarta fabricii poloneze unde a fost editat. Primul element ce m-a intampinat a fost regulamentul in limba romana.


Stai la coada! – Regulament de joc in limba romana


Sub el am gasit tabla de joc, aceasta fiind formata din doua planse:
Plansa de joc pe care sunt stilizate magazinele in fata carora jucatorii vor forma cozi;Plansa cu masini de aprovizionare de unde vor veni, cu putin noroc, cartile cu produse dupa care vom alerga tot jocul.


Cele 2 planse puse impreuna vor arata astfel:


Sub aceste planse de joc vom descoperi piesele din lemn si cele 2 teancuri de carti de joc. Piesele din lemn se impart astfel:

30 de pioni in 6 culori(cate 5 din fiecare culoare);


1 pion pentru troc de culoare alba si 1 pion de incepere a jocului, de culoare gri.


Cartile sunt de 2 dimensiuni, pe unele dintre ele fiind nevoie sa lipim autocolantele aflate la mijlocul regulamentului de joc.

Cartile mai mari se impart in:


50 de carti pentru stat la coada – in 5 culori, cate 10 din fiecare culoare;


5 carti cu liste de cumparaturi.


Cartile mai mici sunt de 3 tipuri:


60 de carti cu produse – in 5 culori, cate 12 din fiecare culoare;


15 carti de aprovizionare cu produse – in 5 culori, cate 3 din fiecare culoare;


5 carti de asistenta a jucatorului – in 5 culori, cate 1 din fiecare culoare.


Cutia are un insert din plastic foarte bine gandit, ce va proteja in timpul transportui componentele. Cartile se pot sorta pe categorii si pune separat.

Stai la coada! – Insert cutie


In perioada urmatoare voi juca board game-ul Stai la coada! si voi reveni cu primele impresii.