Lansat in anul 2012 de editura Fantasy Flight Games, Star Wars: X-Wing este un joc de masa cu miniaturi gandit pentru 2 jucatori, dar care poate fi jucat de mai multi daca existe mai multe exemplare. Din vara acestui an (2013), cei de la Cutia.ro au reusit sa aduca in Romania varianta in limba romana a jocului de baza.

Mare parte a acestui review (prezentare detaliata) va fi bazata pe sesiunile jucate doar cu jocul de baza. De la lansarea acestuia, au aparut o multime de extensii cu nave din acelasi Univers ce intregesc experienta de joc.

Pana acum, Star Wars: X-Wing a reusit deja sa castige cateva premii si nominalizari:
– Castigator al premiului Jocul Anului in Romania pentru Incepatori 2012;
– Castigator al premiului Charles S. Roberts Best Science-Fiction or Fantasy Board Wargame 2012;
– Nominalizat la Meeples’ Choice 2012;
– Nominalizat la As d’Or – Jeu de l’Année 2013;
– Castigator al premiului As d’Or – Jeu de l’Année Prix du Jury 2013;
– Nominalizat la Guldbrikken Arets Voksenspil 2013;
– Castigator al premiului UK Games Expo Best Miniatures Range 2013.


Tematica

Avandu-l ca autor pe Jay Little si o intreaga echipa de dezvoltatori, graficieni, testeri, Star Wars: X-Wing aduce pe mesele noastre luptele intense dintre Imperiul Galactic si Alianta Rebela, desprinse din universul filmelor celebre Star Wars.

Actiunea este plasata cu mult timp in urma, intr-o galaxie indepartata, in timpul unui razboi civil. Un jucator va trece de partea Imperiului, iar celalalt de partea Rebelilor.


Componente

Fantasy Flight Games sunt recunoscuti pentru jocurile lor realizate profesionist, cu o grafica ce iti taie rasuflarea si cu o calitate foarte buna a materialelor folosite. Nimic nu s-a schimbat nici in producerea acestui joc, dupa cum ati putut vedea si in aceasta prezentare detaliata a componentelor.

Navele sunt uimitor de detaliate si, dupa ce am avut ocazia sa vad si 2-3 extensii de nave, pot spune ca echipa FFG are planuri mari, la propriu, cu Star Wars: X-Wing. La Spiel 2013, cand ne-am intalnit pentru a inmana trofeul Jocul Anului in Romania pentru Incepatori 2012, am avut placerea sa vad live si doua nave imense, ce se vor lansa anul viitor in limba engleza: Rebel Transport Expansion Pack si Tantive IV Expansion Pack.

Star Wars: X-Wing Miniatures Game – Tantive IV Expansion Pack


Alte extensii ce deja au fost lansate sau anuntate:

– A-Wing Expansion Pack
– B-Wing Expansion Pack
– HWK-290 Expansion Pack
– Imperial Aces Expansion Pack
– Lambda-class Shuttle Expansion Pack
– Millennium Falcon Expansion Pack
– Slave I Expansion Pack
– TIE Advanced Expansion Pack
– TIE Bomber Expansion Pack
– TIE Fighter Expansion Pack
– TIE Interceptor Expansion Pack
– X-Wing Expansion Pack
– Y-Wing Expansion Pack


Desfasurarea jocului

Star Wars: X-Wing, Jocul cu miniaturi, se desfasoara pe parcursul a mai multe runde, fiecare runda de joc fiind impartita in mai multe faze:

1. Faza de planificare, in care fiecare jucator isi planuieste in secret manevrele navelor sale, alocandu-le cu fata in jos cadrane de manevra.
2. Faza de activare, in care fiecare nava este miscata si executa o actiune.
3. Faza de lupta, in care fiecare nava poate executa un atac.
4. Faza finala, in care jucatorii indeparteaza jetoanele de actiune nefolosite si rezolva abilitatile de pe cartile marcate cu “Faza finala”.

Scopul jucatorilor este de a distruge navele inamice si de a ramane singuri pe “campul de lupta”.


Primele runde se vor derula foarte repede deoarece navele nu se vor putea ataca reciproc pentru ca sunt la distanta mare unele de celalalte. Cand vor ajunge in raza de atac, jucatorii vor ataca navele adversarilor folosind zarurile speciale. La sfarsitul rundei, daca o nava a incasat mai multe lovituri decat valoarea fuselajului, aceasta este scoasa din joc.

Star Wars: X-Wing vine cu 3 moduri de joc: unul pentru incepatori, unul pentru avansati si misiuni.

Cel pentru incepatori se poate explica in 10 minute si se poate juca si cu persoane mai mici de 14 ani (varsta recomandata pe cutie). Acest mod rapid de joc simplificat foloseste cam jumatate din componente si reguli, fiind indicat pentru invatarea regulilor de baza.

Modul de joc pentru avansati aduce reguli suplimentare, obstacole, posibilitatea de a forma escadrile folosind nave din extensii sau alte seturi de baza, carti de imbunatatiri pentru nave si o experienta de joc imbunatatita si mai antrenanta.

Cele 3 misiuni ce vin cu setul de baza schimba conditiile de victorie si ofera unele reguli unice, alaturi de obiective noi.


Impresii

Star Wars: X-Wing m-a surprins inca de la inceput prin calitatea navelor in miniatura si atentia la detalii. Este genul acela de joc ce poate fi jucat simplu, chiar cu copii mici, dar si complicat, daca se adauga toate regulile suplimentare si mai ales extensiile.

Modalitatea aleasa pentru deplasarea navelor mi se pare foarte interesanta si este cea care da farmec jocului. Cum nu vei sti care sunt intentiile adversarului, pentru ca directia de miscare este aleasa in secret, va trebui sa il studiezi foarte bine si sa incerci sa ghicesti ce planuri diabolice are. Aproximarea “din ochi” a distantelor contribuie din plin la atmosfera tensionata. Oare cat de bine iti cunosti adversarul si cat de mult esti dispusi sa risti?

Sistemul de lupta nava-la-nava ce foloseste zarurile pentru a rezolva atacurile pare la prima vedere destul de mult supus hazardului, dar vei avea destul de multe “parghii” pentru a schimba rezultatul acestora. Dar asta daca iti vei calcula destul de bine miscarile tale, dar si pe cele ale adversarului.


Intr-adevar, doar cu 3 nave si cateva obstacole, cele din jocul de baza, Star Wars: X-Wing se poate termina destul de repede. Dar cand mai adaugi cateva nave si faci rost de o masa speciala ca cea de mai jos, lucrurile devin mai complicat si va trebui sa-ti regandesti strategia.

Star Wars: X-Wing la Spiel 2013


Chiar daca adaugarea de extensii ar insemna destul de multi bani, sa-i poti conduce in lupta pe Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo, Chewbacca, Boba Fett, Kath Scarlett, Tycho Celchu, Arvel Crynyd, Ten Numb, Garven Dreis, Jan Ors … PRICELESS!


Concluzie

Star Wars: X-Wing, Jocul cu miniaturi se adreseaza celor fascinati de universul filmelor Star Wars, dar si celor pasionati de jocurile cu tematica de razboi.

Cu nave precum X-wing sau TIE fighter, folosind un sistem de lupta inovativ de nava-la-nava, va puteti transforma in adevarati strategi ce se vor lupta pentru a-si invinge adversarul. Multiplele modalitati de joc fac din Star Wars: X-Wing un joc simplu, ce se poate explica in 10 minute (in varianta de incepatori), sau un joc destul de complex si antrenant (in varianta extinsa si adaugand extensii).


Desi nu am jucat cu extensii, dar am vazut cateva nave, pot spune ca jocul devine mult mai interesant daca se adauga si acestea experientei de joc. Iar daca sunteti mai multi prieteni si aveti mai multe jocuri de baza si multe nave, veti putea rescrie de fiecare data istoria filmelor originale Star Wars!


Star Wars: X-Wing – Jocul cu miniaturi se poate comanda de pe site-ul celor de la Cutia.ro direct de aici sau din magazinele partenere.

Forta fie cu voi! :)