Articol scris de Mr_romiq pentru BoardGames Blog

Este un joc de razboi lansat de compania Fantasy Flight Games, creat dupa celebrul joc video cu acelasi nume.
In Stracraft TBG, 2 pana la 6 jucatori pot controla una dintre cele 3 rase puternice, cu care pot lupta pentru a domina galaxia, fiecare dintre ele beneficiind de abilitati unice cu care isi pot elimina adversarii.

StarCraft TBG

StarCraft TBG

Istoric rase:
Terran – O confederatie de oameni separati pe vecie de planeta natala, ce si-au dezvoltat o tehnologie avansata bazata pe robotica si tehnica militara.
Protoss – O rasa avansata si sofisticata de pe planeta Aiur, ce detine o tehnologie mult superioara, bazata pe energie si puteri mistice.
Zerg – O rasa extraterestra agresiva, adunata din colturile intunecate ale spatiului, ce nu are nevoie de tehnologie superioara pentru a-si domina adversarii, folosindu-se doar de constructia biologica.

Instalare:
Fiecare dintre aceste 3 rase sunt impartite in 2 factiuni. Astfel la inceputul fiecarui joc jucatorii isi aleg o factiune dintr-o rasa si aduna componetele de joc ale factiunii specifice.
Odata ce fiecare jucator si-a selectat factiunea, jocul poate incepe prin tragerea la sorti a cate 2 jetoane de planete plasate cu fata in jos, urmand ca la intoarcerea jetoanelor jucatorii isi vor prelua planetele vizate si isi vor amplasa baza pe una din ele. In continuare se stabilsesc rutele de navigatie dintre planete.
Planetele sunt divizate in teritorii, fiecare dintre acestea detinand minerale, gaze si puncte de cucerire. Gazele si mineralele vor ajuta la constructie si recrutare de unitati iar punctele de cucerire vor ajuta la castigarea jocului.
Se va forma separat un teanc cu cartile de eveniment, in care se vor aseza la baza cele de nivel 3, cele de nivel 2 la mijloc iar cele de nivel 1 la suprafata. Cartile eveniment reprezinta un ceas al jocului, acesta terminadu-se cand 2 carti de nivel 3 “End Draws Near” au fost trase.
In continuare jucatorii se uita la fisa de factiune si isi plaseaza pe planeta unitatile de inceput marcate pe fisa. Se formeaza teancul de carti de lupta cu fata in jos.

Mod de joc:
Stracraft TBG se joaca in runde in care jucatorii isi vor planifica ordinea, vor executa ordinele, apoi se vor regrupa.
In timpul fazei de planificare, jucatorii vor plasa pe planete jetoane de ordine constand in constructie, mobilizare si cercetare. Mai multe ordine plasate pe aceeasi planeta formeaza un turn de ordine. Odata ce fiecare jucator a plasat cate 4 ordine se poate trece la urmatoarea faza.
In timpul fazei de executie jucatorii executa ordinele plasate avand grija ca la turnul de ordine se va executa cel de deasupra. Ordinele executate se vor inlatura de pe planeta. Daca se executa ordinul de constructie, jucatorul poate construi muncitori, transporturi, unitati si de asemenea constructii precum o noua baza, un nivel nou pentru o baza sau un modul. Daca se executa ordinul de cercetare, se trage neaparat o carte evniment si jucatorul poate alege intre a-si trage carti de lupta sau isi poate cumpara un tip de tehnologie. Aceste carti asigura un upgrade necesar pentru ca jucatorii sa detina superioritatea asupra adversarilor.
Daca se executa ordinul de mobilizare, jucatorii isi vor muta unitatile intre zonele planetei sau dupa o planeta pe alta.
Daca un jucator isi muta unitatile intr-o zona de pe planeta care contine unitati inamice, va incepe o batalie. Fiecare lupta consta intr-un numar de skirmish-uri prin care fiecare jucator va incerca sa elimine unitatile inamice. Atacatorul stabileste skirmish-urile prin pozitionarea unitatii atacante in fata unei unitatii aparatoare. Daca atacatorului ii raman unitati neasociate, acesta le pozitioneaza in spatele celor atacante ca unitati de suport. In continuare se vor folosi indici dupa cartile de lupta prin compararea valorilor, se va verifica puterea acordata de unitatile de suport, se vor compara tehnologii(daca se folosesc in acest skirmish) si astfel se va determina care unitati au fost distruse in aceste skirmish-uri.
In timpul fazei de regrupare jucatorii verifica cartile eveniment, care le vor oferi abilitati unice pentru urmatoarea runda, verifica daca se intrunesc conditiile speciale de victorie specifice fiecarei factiuni, recupereaza muncitorii alocati resurselor, primesc cartile de resurse pentru zonele nou controlate sau pot pierde baza si resursele dintr-o zona neaparata.

Exista 4 posibilitati de victorie in Starcraft TBG:
Victorie normala prin controlul a 15 puncte de cucerire.
Victorie speciala indeplinita de factiunea specifica.
Victorie prin terminarea timpului de joc datorata cartilor eveniment “End Draws Near“.
Victorie prin elimiarea tuturor jucatorilor de catre unul singur.

StarCraft TBG

StarCraft TBG