Articol scris de Carmen Preotu – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Builders duel este  un joc creat dupa una din cartile scrise de  Ken Follet. Este  o versiune cu carti a jocului Pillars of the Earth si a aparut in 2009. Este un joc creat doar  pentru 2 jucatori si dureaza  45-60 min.      

A castigat 2009 International Gamers Award – General Strategy: Two-players.

In acest joc fiecare jucator intra in rolul unui personaj, Prior Philip sau Bishop Waleran. Prior Philip isi doreste  sa construiasca cea mai frumoasa catedrala din Anglia, iar Bishop Waleran vrea sa aiba cea mai mareata cetate din Anglia.

Jocul are o multime de componente, de calitate foarte buna + un regulament.

Componentele din cutie sunt:

– cartile care reprezinta cladirile construite (cate 3 pentru fiecare jucator)

– markerul pentru primul jucator

– cartile de joc, cu o grafica foarte buna, sunt de 2 tipuri A si B si se joaca in functie de runda

– 6 markere pentru personaje, cate 3 pentru fiecare culoare

– cate 2 sigilii in culoarea fiecarui jucator

– 10 sigilii neutre ( cu valori 1-4, 0-5, si 2-3)

–  resursele reprezentate de lemn, nisip, oaie, stanca si metal

– banutii de aur cu valori 1, 2 si 5

Jocul  se desfasoara in 4 runde, tabla de joc fiind reprezentata de cele 9 carti care se schimba la fiecare runda. O runda inseamna jucarea unui pachet de carti A sau B, care contine fiecare 27 de carti.

Fiecare jucator incepe jocul cu cartile pentru cladirile care trebuie construite, cu sigiliile proprii -de culoare rosie sau albastra, cu cele 3 markere pentru caractere, cu 3 sigilii neutre, cu resursele alocate fiecarui jucator si cu banuti in valoare de 3. 

Primul jucator isi alege de pe tabla formata din carti asezate 3X3, ca in imaginea de mai jos, cate un rand de 3 carti asezate pe verticala, orizontala sau diagonala, punand sigiliile in culoarea aleasa pe cele 3 carti:

Celalalt jucator face acelasi lucru. Daca cei doi jucatori isi disputa o carte conflictul se rezolva foarte simplu. Primul jucator isi alege un sigiliu si il arunca in aer, partea cu care cade reprezinta valoarea cu care se lupta contra celuilalt jucator.

Daca adversarul a folosit un sigiliu de aceeasi valoare sau valoare mai mica, pierde duelul. Daca nu vrea sa cedeze cartea poate sa aleaga sa mai foloseasca inca un sigiuliu, si se confrunta pana cand unul dintre ei cedeaza sau  in momentul in care au utilizat toate sigiliile presonale. Castigatorul pune apoi toate sigiliile folosite in cutie, iar cel care a pierdut isi pastreaza unul dintre sigiliile neutre folosite in duel.

 Dupa ce fiecare si-a luat cartile, se rezolva actiunile de pe fiecare carte. Daca jucatorul rosu a luat o carte cu contur albastru, nu are voie sa foloseasca acea carte, dar il impiedica pe jucatorul albastru sa o foloseasca in scop propriu. Sunt carti cu contur maro pe care poate sa le folosesca fiecare jucator. Sunt si carti care au in coltul din stanga sus semnul  1X, pe care le poti pastra in fata ta si le poti juca in ce moment doresti, cu conditia sa nu se fi terminat pachetul din litera respectiva.

Dupa ce fiecare si-a efectuat actiunile: luand bani, cumparad sau trasformand resurse, urmeaza etapa de constructie a cladirilor. Fiecare etaj al constructiei necesita cate 3 resurse diferite. Poti sa lucrezi la diferite etaje ale cladirii. Poti sa plasezi resurse la acelasi etaj al cladirii in acelasi timp dar platesti 2 banuti pentru 1 resursa, pentru 2 resurse 6 banuti si pentru 3 resurse 12 banuti. Cand se termina un etaj de construit jucatorul isi ia bonusul respectiv.

Castiga ce care a terminat primul constructia.

Jocul are un regulament foarte bine explicat. Cartile si grafica sunt foarte bune. Este usor de invatat. Imi place mai mult decat jocul pe tabla Pillars of the Earth pentru ca aici ai senzatia ca si construiesti ceva. Singurul lucru de care nu sunt multumita si as fi vrut sa i se acorde mai multa importanta este legat de cartile pentru cladiri. Mi-ar fi  placut sa fie din carton gros, ca si resursele si sigiliile.

Daca va doriti un joc de strategie in 2 si va plac si jocurile cu colectare de resurse si constructie, The Pillars of the Earth: Builders Duel este o alegere foarte buna.