Lansat in anul 2010 de catre cunoscuta companie Zvezda raspunzatoare pentru producerea a peste 75% din piata de jucarii din Rusia, World War II: Operation Barbarossa 1941 este un board game de tip Wargame istoric (joc de razboi ce prezinta cu acuratete evenimente petrecute in trecut).

Designerul este Konstantin Krivenko si jocul face parte din categoria jocurilor de razboi ce folosesc miniaturi si au actiunea plasata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Mecanicile pe care se bazeaza Operation Barbarossa 1941 sunt Dice Rolling (Aruncarea de zaruri) si Simultaneous Action Selection (Alegerea simultana a actiunilor).

Actiunea din joc are loc in anul 1941 cand Germania a invadat Uniunea Sovietica. Rezultatul a fost cea mai mare confruntare de pana atunci dintre doua natiuni, cu milioane de soldati luptand de ambele parti. Furtuna razboiului se raspandeste deasupra Europei, World War II: Operation Barbarossa 1941 te pune conducatorul bravilor soldati ce lupta in acest conflict major.

Mecanica unica de joc simultan pastreaza actiunea la intensitate maxima, in timp ce tabla de joc variabila si jetoanele diferite de teren permit jucatorilor sa realizeze fronturi de lupta diferite de fiecare data atunci cand joaca. Sunt incluse scenarii de lupta interesante, alaturi de informatii istorice si misiuni tactice provocatoare.

In joc pot participa de la 2 jucatori in sus, in functie de numarul de unitati prezente in scenariu, fiecare jucator avand posibilitatea sa controleze o singura unitate sau mai multe. Pe langa cele 21 de unitati ce vin in jocul de baza, ulterior, se pot cumpara si alte tipuri de unitati, crescand astfel numarul de jucatori sau numarul de unitati controlate.

Sperand ca v-am atras atentia, in continuare o sa prezentam in detaliu componentele jocului de razboi World War II: Operation Barbarossa 1941, joc ce ne-a atras si pe mine si pe Oitza Neagra din prima clipa cand l-am vazut la targul Essen 2011. O sa vedeti si voi de ce 🙂 .

World War II: Operation Barbarossa 1941, cutie fata

World War II: Operation Barbarossa 1941, cutie spate

World War II: Operation Barbarossa 1941, interior cutie

World War II: Operation Barbarossa 1941 vine cu 21 de unitati sovietice si nemtesti, toate necesitand asamblare manuala. Asta am aflat-o de abia atunci cand am deschis cutia, noi vazand expuse la Essen hartile si miniaturile deja asamblate.

Pana acum am asamblat doar 2 unitati, un camion german Opel Blitz si un bombardier, tot german, JU-87 B2, urmand ca in perioada ce vine, sa asamblez cate o unitate si sa va prezint cateva poze cu diferite stadii din constructia ei.

Mai jos aveti foaia de instructiuni de asamblare a miniaturilor si da, au cateva componente 😀 .

Pe langa unitatile in miniatura, in cutia jocului mai gasim:

– 1 set de fortificatii;
– 6 table de joc fata-verso;

– 30 de hexagoane de teren fata-verso;

6 hexagoane de plastic pentru ridicarea nivelului de teren;

21 de carti de unitati, corespunzatoare miniaturilor. Pe acestea se vor scrie cu markerul(pe baza de apa) ordinele date de generali (adica jucatorii de la masa).
4 carti de grup;
4 carti de teren minat;

10 zaruri, 5 rosii, 5 albe;

– un regulament de joc si o carte cu scenarii;

2 markere pe baza de apa si dischete de vata pentru a sterge mai usor ordinele scrise pe cartile unitatilor.

Desi n-am putea crede ca un joc gandit si produs in Mother Russia se ridica la standardele capitaliste, toate componentele sunt de calitate, pornind de la jetoane, cartile lucioase pe care se poate scrie si terminand cu miniaturile.

In continuare o sa continui cu asamblarea miniaturilor si o sa ma pun pe treaba sa invat cum se joaca. De abia astept sa devin un general victorios pe masa din living 🙂 impreuna cu nashu’ muck sau cu ce “victima” reusesc sa conving. Nu stiu de ce, dar cred ca Oaia Neagra o sa fie prima…