Biblios este ultimul cardgame adaugat la colectie. Asa cum v-am obisnuit, si acest joc de societate va face obiectul unei mici prezentari.

Prezentare  

Biblios a fost publicat in anul 2007 de catre cei de la “iello”, avandu-l la “carma creatiei” pe Steve Finn. Este un cardgame relativ scurt (30 minute), cu o tematica strategic-medievala, la care pot participa de la 2 la 4 jucatori. In anii 2008 si 2009, Biblios a fost nominalizat la GOLDEN GEEK BEST CARD GAME.

Componente

Biblios dispune de 1 tabla de joc, 5 zaruri si 87 carti de joc structurate pe categorii.

Desi regulamentul din interiorul cutiei se intinde pe 4 pagini (de dimensiuni mici), jocul in sine este foarte usor de invatat.

Tabla de joc este cea de la care se incepe totul, aceasta indicand toate cele 5 categorii de carti, tot ea indicand si valoarea zarurilor de inceput.

Cele 5 zaruri sunt din plastic de buna calitate, au 6 fete (deci nu va asteptati la cine stie ce posibilitati din partea lor) si au rol de a indica cifra cu care, la sfarsitul jocului, toti jucatorii isi vor inmulti fiecare grupa de carti dominanta din mana lor, dar si rol de a desemna castigatorul pe baza sumei valorilor acumulate.

87 carti de joc structurate pe categorii:

Carti cu Bani – 33 de bucati, dintre care 11 cu valoare de 3, 11 cu valoare de 2 si 11 cu valoare de 1.

9 carti Forbidden Tomes, dintre care 2 cu valoare de 2 si 7 cu valoare de 1.

9 carti Pigments, dintre care 2 cu valoare de 4, 3 cu valoare de 3 si 4 cu valoare de 2.

9 carti Holy Books, dintre care 2 cu valoare de 2 si 7 cu valoare de 1.

9 carti Monks, dintre care 2 cu valoare de 4, 3 cu valoare de 3 si 4 cu valoare de 2.

9 carti Manuscripts, dintre care 2 cu valoare de 2 si 7 cu valoare de 1.

9 carti Action dintre care 4 cu minus, 3 cu plus, 1 cu plus pentru 2 carti si 1 cu plus sau minus.

Desfasurarea jocului

Fiecare jucator incepe fara a detine vreun fel de carti in mana. Prima faza a jocului se numeste Donatia, iar fiecare jucator face acelasi lucru cand ii vine randul; trage maxim 4 carti (pe rand) din deck, una o pastreaza, una o decarteaza in spatiul comun de pe masa cu fata in jos, iar alte doua le pune in spatiul de joc, cu fata in sus, urmand ca cel din stanga lui sa extraga o carte din cele doua la alegere, iar celalalt jucator pe cea ramasa.

In cazul in care se extrage o carte Action, aceasta se joaca direct, jucatorul alegand carei grupe de carti sa-i scada sau sa-i creasca valoarea prin intoarcerea fetei zarului corespunzator.

In momentul in care tot deck-ul de carti a fost terminat, se trece in faza a doua de joc, Licitatia, in care fiecare dintre jucatori, pe rand, extrage o carte din deck-ul format in spatiul public.

Pentru carti se liciteaza cu bani, iar pentru bani se liciteaza cu carti.

In momentul in care se extrage o carte si nimeni nu ofera nimic pe ea, aceasta nu ramane a celui care a extras-o, ci este scoasa din joc.

Jocul se termina odata cu ultima carte extrasa din deck, urmand ca fiecare dintre jucatori sa-si calculeze punctajul in functie de grupele de carti din mana, inmultind cu valoarea de pe zarul corespunzator fiecarei grupe. Castigator este cel ce a acumulat cele mai multe puncte insumate de pe fetele zarurilor castigate.

Impresii

  1. Tematica si strategia sunt bune.
  2. Jucabilitatea este buna.
  3. Calitatea componentelor este buna.
  4. Nu este un joc ce se bazeaza doar pe nororc, strategia si atentia fiind puncte forte.
  5. Designul este superb.
  6. Pretul este ok.
  7. Singurul punct slab pe care l-am depistat, cofragul din interiorul cutiei ce stivuieste componentele este prost conceput, pentru a avea acces la tot deck-ul de carti va fi nevoie sa rastorni cutia.