Ei bine, dupa ce Carmen v-a povestit despre primul nostru joc in doi jucatori, v-a oferit o scurta prezentare atunci cand a primit cadou jocul, a tradus regulamentul in limba romana, a venit momentul sa fac si eu un review pertinent, mai ales acum dupa ce am jucat de cateva ori.
Jocul de societate Black Sheep este realizat de cunoscutul designer Reiner Knizia. Black Sheep este un joc de familie, pentru 2-4 jucatori, fiind de complexitate mica. Ca multe din jocurile lui, este un joc bazat pe multimi de obiecte, pe strangerea cat mai multor animale din fiecare tip: cai, porci, cocosi, vaci, oi albe, oi negre.
Asa arata cutia jocului in detaliu (click pe poze):
Ce gasim in cutie (componente):
– Regulament;
– 36 animale din plastic (cate 6 din fiecare);
– 3 table cu campuri;
– 4 table cu ferme;
– 4 carti rezumat;
– 12 carti de atributii;
– 12 carti cu bonus de 6 puncte;
– 84 de carti cu animale (cate 14 din fiecare).
Cum se joaca
Black Sheep are doua moduri de joc, varianta standard cu cartile de animale si o varianta conceputa de Fantasy Flight Games ce foloseste niste Carti de Atributii reprezentand sarcini alocate fermierilor. Fiecare figurina ce reprezinta un animal are o anumita valoare inscrisa pe baza acesteia. Toate animalele aduc puncte pozitive fermierului ce le aduna in ferma sa, exceptie facand oaia neagra, care scade puncte. La sfarsitul jocului, fermierul cu cel mai mare punctaj castiga! Pentru a incepe jocul, tablele de joc se aseaza ca mai jos, fiecare jucator alegandu-si culoarea dorita.
Dupa ce am amestecat cartile cu animale, se trag pe rand cate doua carti cu animale si se plaseaza figurinele corespunzatoare pe fiecare din cele trei campuri. Fiecare jucator trage cate trei carti cu animale pentru mana de start, iar primul jucator se decide intr-un mod foarte nostim: cel care rage mai tare va incepe primul. Daca vreti sa cititi si despre alte modalitati mai speciale de a alege primul jucator la un boardgame, avem aici un articol.
Pe rand, jucatorii pun pe masa carti din mana. Cartile sunt puse intotdeauna in apropierea unuia din cele trei campuri. Cartile se pun intotdeauna cu fata in sus, astfel incat toti jucatorii sa poata vedea ce carti au fost jucate. Cand vine randul unui jucator sa puna carti, el trebuie sa faca doua alegeri: la ce camp va juca si ce carti din mana va juca. Apoi, el poate avea optiunea de a elimina o carte. La sfarsitul randului sau, trage una sau mai multe carti si verifica sa vada daca vreunul din campuri trebuie punctat.
Cand un jucator pune carti, scopul lui este sa creeze cea mai buna combinatie de animale posibila pe fiecare camp, printre cele doua figurine deja existente si cele trei carti pe care le-ar putea juca. Diferitele combinatii posibile sunt descrise in regulamentul tradus. In general, cu cat sunt mai multe animale de acelasi tip in combinatia unui jucator, cu atat e mai bine. Combinatiile de animale sunt foarte asemanatoare cu cele de la jocul de Poker:
1. Cinci animale de acelasi tip (cea mai buna combinatie);
2. Patru animale de acelasi tip;
3. Trei animale de acelasi tip si doua de un alt tip;
4. Trei animale de acelasi tip;
5. Doua animale de acelasi tip si doua de un alt tip;
6. Doua animale de acelasi tip (o pereche);
7. Cel mai valoros animal – singur (cea mai slaba combinatie).
Tipurile de animale au de asemenea importanta diferita. De la cel mai bun tip la cel mai prost, acestea sunt:
1. Cai (cei mai valorosi);
2. Vaci;
3. Porci;
4. Oi;
5. Cocosi;
6. Oi Negre (cele mai slabe).
Un camp trebuie punctat cand au fost jucate cate trei carti pe partea fiecarui jucator. Castigatorul unui camp este jucatorul care a creat cea mai buna combinatie de animale pe acel camp, combinatiile constand in combinatia de carti a unui jucator si figurinele cu animale de pe camp. O data ce animalele din plastic au fost adjudecate, toate cartile care au fost jucate la campul respectiv sunt eliminate. Apoi sunt trase doua carti cu animale din teanc si figurinele corespunzatoare sunt puse pe campul ce tocmai a fost golit.
Cand ambele carti trase pentru a completa un camp care a fost punctat corespund unor figurine care au fost epuizate, jocul se apropie de final. In loc sa se completeze campul respectiv, se intoarce tabla respectiva cu fata in jos, nemaiputandu-se juca alte carti la acel camp.
Jocul se termina atunci cand se calculeaza castigatorul ultimului camp, dupa ce celelalte doua table au fost intoarse in prealabil. Dupa ce jocul se incheie, fiecare jucator va aduna valoarea animalelor din ferma sa. Fiecare animal valoreaza unul, doua sau trei puncte, in functie de cifra inscrisa pe baza figurinei, oaia neagra avand un punctaj negativ. Se mai primesc carti cu puncte bonus pentru majoritati si pentru seturi de animale, o carte bonus valorand 6 puncte.
Jucatorul cu cel mai mare scor general castiga. In caz de egalitate, jucatorul cu cele mai multe animale castiga. Daca egalitatea persista, toti jucatorii care sunt la egalitate sunt declarati castigatori.
Ce imi place la Black Sheep
Cred ca primul lucru ce imi place la acest joc de societate este regulamentul simplu, cu reguli ce se pot explica repede si celor care se pun la masa de joc pentru prima data. Pe langa regulile simple, imi plac animalele in miniatura (puteau fi o idee mai mari) si faptul ca imi aduc aminte de Agricola, un joc foarte apreciat de comunitatea boardgamer-ilor si pentru care s-ar potrivi de minune oile albe, porcii si vacile, daca erau mai multe.
Grafica realizata de Ursula Vernon alaturi de rejucabilitatea destul de mare aduce inca o bila alba in favoarea achizitionarii jocului.
Ce nu imi place la Black Sheep
Primul lucru ce m-a deranjat inca de la deschiderea cutiei au fost tablele de joc destul de subtiri si pe care cu siguranta le voi plastifia pentru a nu se deteriora prea repede. Sunt de parere ca factorul ce a determinat producatorul Fantasy Flight Games sa le faca asa de firave este pastrarea pretului destul de scazut pentru un boardgame (85 ron).
Cutia este destul de mare comparativ cu ce se stocheaza in ea. Cred ca o puteau face mai mica si nu sa nu para asa de singuratice componentele.
As mai avea de obiectat si la dimensiunea cartilor de joc ce sunt destul de mici, dar acest lucru compenseaza cu grafica.
Ca o nota de final, jocul de societate Black Sheep este bun din punctul meu de vedere pentru incepatori, pentru cei care vor sa adune multimi de cai, porci, cocosi, vaci, oi albe si mai putin oi negre. Este un joc usor, regulile se pot explica imediat, dureaza putin (40-60 de minute in functie de numarul de jucatori) si se poate juca si impreuna cu cei mici (atentie insa la componentele mici ce pot fi inghitite de catre acestia).
Mai jos aveti galeria completa ce prezinta in detaliu jocul de societate Black Sheep alaturi de componentele acestuia.