Cum_a_fost_la_Lex_Hobby_Con_2014

Weekend-ul trecut, 4-5 octombrie 2014, Lex Hobby Store a organizat in Iasi cea de-a doua editie a targului de jocuri Lex Hobby Con.

Pe parcursul a doua zile, cei interesati de jocurile de societate au putut incerca cele cateva zeci de titluri puse la dispozitie si au putut participa la concursurile organizate.

La fel ca la editia anterioara, evenimentul s-a desfasurat in Iulius Mall, in zona Carrefour, un loc perfect pentru a face cunoscut acest hobby.

Daca la prima editie nu am reusit sa ajungem, anul acesta nu mai puteam lipsi, mai ales ca eu nu mai vizitasem Iasiul.

Am plecat de vineri dimineata si dupa 7 ore de mers cu trenul am ajuns in Iasi. Dupa ce am lasat bagajele la hotel, am iesit sa ne plimbam si sa vizitam cateva obiective turistice ce nu trebuie ratate: Palatul Culturii (aflat in renovare), Manastirea Sf. Trei Ierarhi, Parcul Copou si Teiul lui Eminescu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Complexul Urbanistic si Comercial Palas. Am fi vizitat mai multe, dar vremea nu a tinut cu noi, asa ca, impreuna cu Oitza Neagra, ne-am hotarat sa facem o vizita magazinului Lex Hobby Store.

Ne-a placut ce am vazut in magazin! Pe langa partea de papetarie si birotica, ceva mai in spate, se afla un mic colt de Rai: o gramada de titluri de board games, unele de abia aparute, altele care au facut istorie.

Cum era vineri seara, magazinul era plin cu oamenii ce participau la FNM (Friday Night Magic, eveniment saptamanal de Magic: The Gathering).



Dupa ce am analizat in detaliu fiecare coltisor cu board games si Lego, la propunerea lui Alex, am zis sa incercam Rokoko, unul din jocurile ce l-au impresionat in ultima vreme.

La masa de joc s-a asezat si Alexandra, astfel ca timp de aproximativ 2 ore am croit si inchiriat rochii sau costume de lux pentru doamne si domni, scopul jocului fiind sa strangem cat mai multe puncte de victorie. Mi-a placut Rokoko, cu siguranta il voi mai juca si alta data.

Seara s-a incheiat la Vivo – Fusion Street Food, un bar cu burgeri foarte buni si facuti din cele mai bune si naturale ingrediente. Burgerul nu a venit singurel, a fost insotit de o cana imensa de Cheese Potatos (cartofi prajiti, presarati cu parmezan, putina verdeata si usturoi). Ca sa va faceti o idee cam ce festin regesc a fost, trebuie sa va arat o poza cu “victimele” (sper sa nu ma injurati prea tare 🙂 ):

Burgeri_Vivo_Fusion_Street_Food_Iasi


Prima zi de Lex Hobby Con 2014

Ziua de sambata am inceput-o ceva mai tarziu, aveam de recuperat cateva ore de somn restante (cu o seara inainte dormisem doar 2-3 ore).

Voinici-voiosi am ajuns rapid la Iulius Mall, foarte curiosi sa vedem cata lume a ajuns deja acolo si cu se delectau la mesele de joc.

Prima zi de targ a fost dedicata unui concurs de Sealed Khans of Tarkir – Magic: The Gathering la care au participat 40 de jucatori veniti din Iasi, Targu Mures sau Bucuresti. Premiile puse la bataie au fost 266 de boostere Khans of Tarkir si o cutie de lemn realizata manual in care se pot stoca muuulte carti de MTG. Castigatorul locului I a plecat acasa cu 105 boostere (1575 de carti). In paralel cu Sealedul de MTG, a fost organizat si un Booster Draft.

Pe langa evenimentele de MTG, a fost organizat si un concurs de Android: Netrunner.

Restul jucatorilor, sau cei ce ajungeau prin zona Carrefour, au putut incerca jocuri precum Tzolk’in: Calendarul Maias, Praetor, Cei 3 purcelusi, Baba Yaga, Regele din Tokyo, King of New York, Progress: Evolution of Technology, Versailles (joc ce va fi lansat oficial la Spiel 2014), Dungeon Fighter, Galaxy Trucker, Night of the Grand Octopus, Zombie 15′, Wrong Chemistry, Ticket to Ride, Istanbul, Shinobi Wat-Aah!, Rumble in the House, Sheepland, Croa, K2, Rokoko, Rezistenta.

Atractia targului au fost cele doua Maiase si Regele din Tokyo, oricine putand sa se fotografieze impreuna cu ei in fata panoului imens cu Tzolk’in: Calendarul Maias si Regele din Tokyo:


Poze_panou_cu_Maiase_si_Regele_din_Tokyo_la_Lex_Hobby_Con_2014_1

Poze_panou_cu_Maiase_si_Regele_din_Tokyo_la_Lex_Hobby_Con_2014_2

Poze_panou_cu_Maiase_si_Regele_din_Tokyo_la_Lex_Hobby_Con_2014_3

Poze_panou_cu_Maiase_si_Regele_din_Tokyo_la_Lex_Hobby_Con_2014_4


Noi nu am jucat foarte mult, am stat de vorba cu oamenii cu care ne stiam doar virtual, am cunoscut jucatori noi, am facut multe poze si i-am tinut la curent cu informatii de la targul Lex Hobby Con pe cei care ne-au urmarit pagina de Facebook. Ce am apucat sa jucam au fost doar doua meciuri de Magic: The Gathering (ne-au ispitit cei de la Sealed sau Draft) si sa incercam Croa, un joc simpatic pentru copii, cu broscute, la care am mancat bataie foarte rapid (de doua ori chiar).

Prima zi de targ s-a terminat inevitabil tot la Vivo si cu aceeasi burgeri savurosi, insotiti de clasicele cani de cartofi prajiti.

Mai jos aveti pozele din prima zi de targ:


A doua zi de Lex Hobby Con 2014

In a doua zi de Lex Hobby Con am ajuns mai devreme, vroiam sa prind mesele fara jucatori sa le pot poza in voie.

Dupa ce am terminat de pozat toate mesele, ne-am pus la o masa si am jucat Istanbul. Il mai incercasem o singura data, dar nu ma cucerise jocul. Mi-am schimbat parerea intre timp, este un joc bun, nu a castigat degeaba premiul Kennerspiel des Jahres 2014.

Pentru ca ni s-a deschis pofta de jocuri, am incercat si doua joculete mai simple, Night of the Grand Octopus si Wrong Chemistry. Jocuri de familie simple, perfecte de jucat cu cei mici (Wrong Chemistry este ceva mai greu la inceput, trebuie sa te obisnuiesti cu vizualizarea mutarilor).

Etapa locala a Campionatului National Colonistii din Catan 2014 organizata in cadrul targului a adus la mesele de joc 60 de colonisti dornici de victorie si de calificare in etapa finala. Premiile au fost oferite de Lex Games si Ideal Board Games: multe jocuri de societate si materiale promotionale Colonistii din Catan:


Premiile_de_la_Concursul_Colonistii_din_Catan


Pe langa concursul de Catan, un alt eveniment important din cadrul targului a fost si inmanarea plachetei Tzolk’in: Calendarul Maias – Cel mai bun joc in limba romana 2013. Tzolk’in: Calendarul Maias, realizat de designerii Daniele Tascini si Simone Luciani, si produs in limba romana de cei de la Lex Games a castigat Mentiunea Jocul Anului in Romania – Cel mai bun joc in limba romana 2013.


Inmanarea_plachetei_Tzolkin_Calendarul_Maias-Cel_mai_bun_joc_in_limba_romana_2013


Din pacate, nu am putut sta pana la sfarsitul targului, dar din cate stim, distractia a continuat pana seara.

Mai jos aveti pozele din cea de a doua zi de targ:


Impresii despre targul Lex Hobby Con 2014

Mi-a placut mult ce am vazut la Lex Hobby Con! Alex si Alexandra au facut o treaba foarte buna in organizarea targului, avand intreg suportul prietenilor si al comunitatii de MTG si board games din Iasi. M-a bucurat sa vad oameni veniti de la Bucuresti sau Targu Mures special pentru concursurile organizate.

Toata ziua, in intreg Iulius Mall se auzea materialul promo al targului, astfel ca lumea afla de aceste jocuri si concursuri, cei interesati venind sa le incerce. Locatia aleasa este perfecta pentru promovarea fenomenului board games. Foarte multi se opreau sa se joace sau sa se uite, intrebau detalii despre jocuri si despre magazin.

Inca 2-3 ani de targ si cred ca vor avea nevoie de muuult mai mult spatiu de joaca, posibil sa fie nevoie sa se mute in Palas Mall.

Reducerile la jocuri au fost de 10-25%, jucatorii avand la dispozitie o oferta bogata.

Daca anul trecut cei de la Lex Hobby Store au alergat dupa cei de la Digi24 Iasi sa vina si sa faca un reportaj despre targ, anul acesta a fost invers, reporterii venind din proprie initiativa. Din pacate, asa cum o sa vedeti in reportajul pe care o sa-l publicam intr-un articol viitor, nu au putut fi mentionate nume de jocuri sau numele magazinului, totul fiind prezentat generic.


Interviu_Lex_Games_la_Digi24_Iasi


Chiar si asa, sa vezi timp de doua zile 29 de mese (unele cu cate 6 scaune, altele cu 4) pline de jucatori incepatori sau experimentati, imi intareste convingerea ca intr-un viitor nu foarte indepartat, vor exista si la noi targuri mari dedicate fenomenului board games, asa cum vedem in alte tari.

Felicitari Alexandra si Alex pentru un targ organizat foarte bine si la cat mai multe editii, din ce in ce mai mari! Asta este o solutie perfecta pentru promovarea board game-urilor in Romania.

Noua ne-a placut, ne-am simtit foarte bine si cu siguranta o sa facem tot posibilul sa participam si la editiile urmatoare!