Eu cand vreau sa joc, joc!

Baietii de la Redgoblin ne-au oferit spre testare jocul Pandemic, un joc de tip colaborativ. Cum am prins o seara cu timp liber, fara site-uri de facut sau alte treburi consumatoare de timp, m-am gandit sa invat acest joc, mai ales ca mai frunzarisem regulamentul si aveam o idee cam despre ce este vorba.

Am luat cutia, m-am asezat de unul singur la masa si am intins tabla de joc. Am scos toate componentele jocului si am inceput cu alegerea personajelor. Deoarece este un joc ce se adreseaza categoriei 2-4 jucatori, am tras aleator 2 personaje.

Expertul Operational si Medicul au fost personajele ce m-au acompaniat in demersul meu de a eradica cele 4 boli (albastru, galben, rosu si negru). Dupa ce am pus inapoi in cutie cartile de personaje ramase si pionii, am asezat un centru de cercetare si pionii pe orasul Atlanta. Am plasat  markerul de eruptie pe spatiul “0” al indicatorului corespunzator, markerul de infectie pe primul spatiu din zona de infectare (marcat cu “2”) si cei 4 markeri de remedii aproape de zona de remedii de pe tabla.

Am separat cele 6 carti de epidemie de restul cartilor de joc (cele albastre pe spate si cu un plus) si am amestecat restul. Deoarece eram 2 jucatori (eu si cu mine 🙂 !), am luat cate 4 carti de fiecare. Restul de carti le-am separat in 4 teancuri (am ales sa joc modul introductiv, nu ma simteam prea bun, este primul joc doar!) si am introdus cate o carte de epidemie. Restul cartilor de epidemie le-am dat deoparte si am suprapus cele 4 teancuri anterior formate.

A venit randul cartilor de infectare (sunt cele verzi pe spate). Le-am amestecat si le-am plasat la locul lor pe harta dupa care am inceput sa trag 3 carti. Am plasat cate 3 cuburi de culoarea cartii respective pe orasul indicat de aceasta. Am repetat operatiunea de inca 2 ori, scazand cu 1 numarul de cuburi plasate in fiecare oras indicat de carte. Astfel, dupa cele 9 carti trase (in grupe de cate 3) pe tabla de joc aveam 18 cuburi de culori diferite.

Avand 4 carti in mana (cele primite la inceput), am inceput sa joc cu Expertul Operational. Fiecare jucator executa pe rand cate un tur de joc, trecerea de la un jucator la altul se face in sens invers acelor de ceasornic. Primul jucator este jucatorul care a fost cel mai recent racit (da stiu, si mie mi s-a parut nostima aceasta regula 🙂 ). In fiecare tur, jucatorul trebuie sa:
– execute 4 actiuni;
– sa traga 2 carti si sa le adauge la mana sa (dar sa nu depaseasca mai mult de 7 carti);
– sa joace rolul Infector-ului.

Ca si actiuni, avem actiuni normale si actiuni speciale. Actiunile normale sunt cele de deplasare a pionului de joc (4 posibilitati), cele speciale sunt de construire centru de cercetare, descoperirea unui remediu, tratarea unei boli, eradicarea unei boli si schimbul de informatii.

Cele 4 posibilitati de deplasare a pionului sunt:
1. Mersul cu masina (sau bacul);
2. Zborul direct;
3. Zborul charter;
4. Cursa interna.

Dupa ce executa 4 actiuni (normale sau speciale), jucatorului respectiv trebuie sa traga 2 carti din teancul de carti de joc (cele albastre, cu plus pe ele). Aici exista posibilitatea sa apara cartile de epidemii ce cresc rata de infectare si cresc intensitatea de infectare.

Dupa ce a adaugat 2 carti la mana sa, jucatorul joaca rolul de Infector. In functie de rata de infectare, se trag atatea carti cat este aceasta si se plaseaza cate un cub pe orasele respective. Atunci cand avem deja 3 cuburi intr-un oras si trebuie adaugat un al patrulea, apare o eruptie. Orasele adiacente acestuia primesc cate un cub.  Daca si in acestea avem cate 3 cuburi, atunci apare o reactie in lant.

Dupa ce se termina rolul de Infector, se trece la urmatorul jucator. Povestea se repeta si pentru celalalt jucator pana la sfarsit. Sfarsitul jocului apare in mai multe cazuri:

1. Daca echipa a descoperit toate remediile;
2. Daca nu mai sunt suficiente carti in teanc pentru a fi trase de un jucator;
3. Daca nu sunt destule cuburi pentru a fi adaugate pe tabla cand se joaca cartea de epidemie;
4. Daca nu mai sunt suficiente cuburi pentru a fi adaugate pe tabla cand se infecteaza un oras;
5. Daca apare a 8-a eruptie (markerul de Eruptie ajunge la simbolul “craniu”).

Ca la orice joc nou, am facut si greseli: am uitat sa mut markerul de Eruptie, nu am stiut ca se pot pune cuburi de culori diferite in acelasi oras si sigur am mai facut altele de care inca nu mi-am dat seama. Sper ca in weekend sa jucam in mai multi (mai mult decat 1 🙂 ).

Pana atunci, va las in compania pozelor facute in timpul jocului. A fost destul de antrenant, cel putin prima oara.

Pandemic a fost oferit spre testare de catre Red Goblin