Scrabble (distribuit in Romania si sub denumirea Jocul Cuvintelor de compania Noriel) este un joc in care participantii formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tabla avand dimensiunile de 15×15 patratele. Cuvintele se pot forma pe orizontala sau pe verticala, precum la cuvinte incrucisate, iar punctajul obtinut este mai mare atunci cand literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau cand sunt plasate pe patratele divers colorate, care dau diferite bonificatii, ale tablei de joc. Numarul de litere si valoarea lor sunt caracteristice fiecarei limbi si se raporteaza la frecventa aparitiei lor in limba respectiva. Cuvintele sunt valide doar daca corespund dictionarelor acceptate oficial.

Numele Scrabble este marca inregistrata apartinand firmelor Hasbro, Inc. pentru Statele Unite si Canada, respectiv Mattel pentru restul tarilor.

In Romania, istoria jocului de Scrabble incepe in februarie 1982, atunci cand inginerii Serban Teodoru si Ioan Comanescu adapteaza jocul pentru limba romana. Ei publica in revista Stiinta si Tehnica, timp de aproape doi ani, o serie de articole de initiere propunand spre rezolvare o serie de teme clasice sau originale. In acelasi an, Ionel Apostol initiaza o pagina de scrabble in revista Flacara-Rebus, revista ce devine pe parcursul anilor ’80 centrul miscarii de scrabble din Romania. RECOOP incepe comercializarea jocului si editeaza o carte de initiere in scrabble, sub semnatura lui Dan Stefanescu, si mai multe dictionare de scrabble realizate de Dorina Arhip, Dan Ursuleanu si Ioan Danciu. Iau fiinta primele cluburi de scrabble, iar in 1984 au loc primele intalniri ale jucatorilor la Bucuresti si Piatra Neamt.

In 1987 jocul de Scrabble este recunoscut oficial in Romania ca disciplina sportiva prin constituirea Comisiei de Sah Electronic si Jocuri Logice – care cuprindea si Sectia de Scrabble – in cadrul Federatiei Romane de Sah, asociere care a facilitat infiintarea, la 26 ianuarie 1990, a Federatiei Romane de Scrabble in cadrul Ministerului Sportului. Presedintii FRSc: Stefan Pall (1990 – 1992 si 2000 – 2008), Alexandru Petrescu (1992 – 1998), Matei Gall (1998 – 2000) si Dan-Laurentiu Sandu (din 2009).

Pentru cei care doresc sa fie la curent cu evenimentele de Scrabble din Romania, puteti urmari site-ul Federatiei Romane de Scrabble.

Sursa