Repede mai trece timpul asta! Parca mai ieri va povesteam despre targul Spiel 2011 si uite ca deja am ajuns sa scriu despre cum a fost la editia din acest an, 2012.

Avand experienta anului trecut, pentru Spiel 2012 am facut rezervari de avion si cazare inca din aprilie – mai pentru a beneficia de preturile mai mici. Am ales sa zburam pe varianta Düsseldorf si a fost mult mai bine ca anul trecut. Gara este la 2 statii de aeroport si se ajunge foarte usor folosind Sky Train, un fel de telegondola, iar pana in Essen, trenul face aproximativ 35 de minute.

Noi am ales sa ne cazam in centru, pe langa statia de metrou Berliner Platz, la vreo 6 statii departare de Messe Essen, locatia de desfasurare a targului Spiel 2012.Prima zi de targ (Joi, 18.10.2012)

Prima zi de targ a fost dedicata achizitionarii de jocuri, mai ales ca venisem deja cu lista de cumparaturi facuta de acasa. Cum bugetul pentru jocuri avea o limita, am ales cele mai interesante jocuri din punctul nostru de vedere, jocuri noi, ce aduc mecanici noi. Pentru ca unele jocuri aratau mai bine in pozele de pe BGG decat in realitate, am ajustat la fata locului aceasta lista. Chiar daca la inceput s-a zis ca vor fi date doar pe baza de preorder, am reusit sa cumparam Terra Mystica si Spellbound.

In aceeasi zi am mai cumparat CO2 (asta dupa ce am renuntat la Gladiatori), Tzolkin – The Mayan Calendar, Tokaido si Kemet.

Pana spre sfarsitul zilei am strans 6 jocuri si cateva carti de Magic: The Gathering. Cum la targ eram mai multi romani, printre care si cei de la Real Wallachian Games si NSKN Legendary Games, impreuna cu Oitza am hotarat sa mergem repede la hotel sa lasam captura de jocuri si apoi sa ne intoarcem.

De ce? Pai… doar nu ajungi in Germania si ratezi sa gusti macar 1-2 Große Franziskaner Weissbier de la mama ei!

Zis si facut, strans cele 2 echipe romanesti plus Tudor de la Loard of the Boards si am mers la primul restaurant de pe langa targ. Multe nefiltrate ne-au tinut companie pana la ceas de noapte!A doua zi de targ (Vineri, 19.10.2012)

In agenda celei de-a doua zi de targ era trecuta intalnirea cu Touko Tahkokallio, designerul jocului de societate Eclipse. Motivul? Sa ii dam trofeul Eclipse – Jocul Anului in Romania 2011 si placheta pentru Eclipse – Jocul Anului pentru Avansati 2011.

Pe parcursul zilei ne-am intalnit cu alti romani prezenti la targ, printre care si cu Mihai Ungureanu, reprezentantul Romaniei la Campionatul Mondial de Carcassonne.

Impreuna cu un alt Tudor si cu Oitza Neagra, am incercat jocul Escape: The Curse of the Temple, nebunia care a cuprins jumatate din zona de joaca a celor de la Queen Games. Despre Escape o sa vorbim alta data, intr-un articol dedicat.

Nauciti de aruncat zaruri, ne-am mai plimbat putin si am fost invitati de 2 nemti sa jucam impreuna King of Tokyo, un joc lansat de Richard Garfield in anul 2011, chiar daca editia respectiva avea cartile in limba lor. Ne-am descurcat! 🙂

Cum nu mai aveam jocuri cumparate, i-am asteptat pe baieti sa inchida standurile si am continuat si seara de Vineri tot cu nefiltrate, intr-un pub, tot pe langa targ. A fost foarte frumos, mai ales ca stateam toti in jurul barului, iar berea era la fel de rece si buna ca in prima seara! 😀


A treia zi de targ (Sambata, 20.10.2012)

Ziua de Sambata am vrut sa o dedicam incercarii de jocuri noi, altele decat cele pe care le-am cumparat sau urma sa le cumparam.

Pentru ca stiam ca fiind sambata o sa fie foarte multa lume, cum am intrat in Hala 12, ne-am oprit la cei de la Days of Wonder sa incercam Shadows over Camelot: The Card Game.

Dupa ce am jucat, i-am facut o vizita Agnieszkai Migdalska pentru a ii da placheta Top-A-Top Jocul Anului in Romania pentru Copii 2011.

Daca tot terminasem bugetul de Essen pentru jocuri, am zis ca macar aici sa incercam The Palaces of Carrara, un joc ce arata foarte bine si era prezent pe foarte multe mese. Am jucat in 3, dar impresiile despre el le voi scrie intr-un articol dedicat.

Vrand sa mai jucam ceva si de data asta sa fie mai complex, am trecut pe la standul celor de Z-Man Games. Aici am reusit sa incercam Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island, un joc colaborativ realizat de designerul Ignacy Trzewiczek. Am jucat doar 4 runde pentru ca tot jocul se desfasoara pe parcursul a 2 ore.

Mai pe seara, reusind sa obtin o derogare de la Consiliul de Admnistratie al Finantelor a.k.a Carmen, Oitza Neagra, am primit aprobarea pentru a cumpara si Archipelago, un joc ce arata superb, realizat de designerul Christophe Boelinger. De fapt, Oitza l-a cumparat, eu eram pierdut printre mii de carti de Magic: The Gathering, forand intens dupa cele mai bune pentru un deck ideal. In drum spre standul celor de la Asmodee, Oitza a cumparat si un Catan – The Dice game, si asta doar pentru superbul pahar de zaruri.

Seara de sambata s-a incheiat cu ambalarea minutioasa a jocurilor in tot felul de pungi cu bule, tavan fals din polistiren si haine, totul pentru a rezista transportului.

Jocurile au ajuns in proportie de 95 % OK, vreo 2 avand mici incretituri pe coperta. Se observa doar daca le cautati in lumina. 😀


Concluzii

In final, nu pot spune decat ca nu cred ca o sa vad un targ de asemenea proportii in Romania. Poate generatiile urmatoare… cultura board games la noi in tara aproape ca nu exista la momentul actual. Chiar daca a fost a doua oara cand merg, se pare ca targul Spiel reuseste sa ma impresioneze de fiecare data.

Bucuria de a vedea atat de multi pasionati, firme producatoare, designeri si in special atat de multe jocuri sub acelasi acoperis, nu poate fi descrisa. Trebuie sa mergi acolo sa vezi cu ochii tai, asta daca esti un adevarat board gamer! Iar pozele cu designeri sau cu cei de la Board Game Geek impreuna cu tine… Priceless! 😀