Conceput de designerul Jean Luc Renaud, Kabaleo este un joc de societate pentru 2-4 jucatori ce nu dureaza mai mult de 15 minute si se adreseaza jucatorilor de la 8 ani in sus. Lansat la Essen 2011, Kabaleo atrage in primul rand prin piesele frumos colorate si prin cutia de o forma mai rar intalnita – hexagon.
Cum v-a aratat si Costy aici, cutia este foarte bine gandita pentru a gazdui confortabil cele 66 de piese de joc (6 “Obiective”, 24 “Baze” si 36 “Piese” / 11 piramide * 6 culori).
E suficient sa vezi piesele imprastiate pe masa de joc si ti-e clar – e un joc abstract. Am mai putea adauga chiar inca doua categorii (daca suntem putin indulgenti) si anume strategie si bluffing.
Demn de precizat si de apreciat este faptul ca jocul vine cu un regulament in 24 de limbi (printre care si limba romana), lucru deloc de neglijat gandindu-ne la publicul tinta.
Dar sa trecem la treaba 🙂
Jucatorii isi vor alege mai intai un “Obiectiv“, culoarea din interiorul piramidei fiecaruia fiind secreta pana la sfarsitul jocului.
In functie de numarul de jucatori se aseaza apoi piramidele “Baza” (cele cu varful alb), astfel:
– pentru 4 jucatori – toate cele 24 de piramide;
– pentru 3 jucatori – 20 piramide (se elimina o culoare, ramanand in joc 4 “Baze” * 5 culori);
– pentru 2 jucatori – 16 piramide (se elimina doua culori, ramanand in joc 4 “Baze” * 4 culori).
Tot in functie de numarul de jucatori se impart apoi si “Piesele” de joc, pe care fiecare le va aseza in fata sa, astfel incat sa fie permanent vizibile pentru toti jucatorii. De data aceasta, piesele se impart si in functie de varianta de joc aleasa.
Metoda “aleatorie” – pentru 2, 3 sau 4 jucatori – piesele sunt puse in saculet si apoi trase aleator:
– pentru 4 jucatori – fiecare ia cate 9 “Piese”;
– pentru 3 jucatori – fiecare ia cate 10 “Piese”;
– pentru 2 jucatori – fiecare ia cate 12 “Piese”.
Metoda “egala” – pentru 2 sau 3 jucatori – piesele sunt impartite in mod egal:
– pentru 3 jucatori – fiecare ia cate 10 “Piese” (2 “Piese” * 5 culori – cele folosite si pentru “Baze”);
– pentru 2 jucatori – fiecare ia cate 12 “Piese” (3 “Piese” * 4 culori – cele folosite si pentru “Baze”).
Din nou o regula ceva mai putin conventionala in determinarea primului jucator: cel mai inalt incepe jocul.
La randul sau, fiecare jucator va plasa o “Piesa“, avand 2 variante la dispozitie:
– fie plaseaza peste o “Baza”, dar numai peste o “Baza” de culoare diferita fata de cea a “Piesei”;
– fie pe o stiva, avand in acest caz alte 2 posibilitati:
1. culoarea “Piesei” nou jucate difera de cea din varful stivei – caz in care stiva isi va schimba culoarea;
2. culoarea “Piesei” nou jucate este aceeasi cu cea din varful stivei – caz in care cele 2 piese de aceeasi culoare se anuleaza reciproc si sunt scoase din joc, stiva luand culoarea piesei ramase in varf;
Si toate aceste reguli de mai sus pentru indeplinirea “Obiectivului” secret: la sfarsitul jocului (cand toate “Piesele” au fost jucate), fii jucatorul cu cele mai multe stive de culoarea “Obiectivului” tau si vei fi castigator. Culoarea majoritara se va determina luand in calcul si “Bazele” neacoperite din culoarea respectiva. Situatiile de egalitate putand fi frecvente in acest joc, mai exista inca 2 criterii de departajare – cele mai multe stive de culoarea respectiva nemailuand “Bazele” in considerare si in final, cea mai inalta stiva de culoarea respectiva.
Desi un joc aratos si care se joaca foarte repede, n-a fost unul din cele mai “uzate” pana acum. Motivul? Nu am gasit in el posibilitatea gandirii unei strategii care sa-ti aduca satisfactie la final.
As spune ca jocul ar merge in pauzele de la alte jocuri, dar si asta cu indulgenta din nou… Reactia matusii mele dupa primele 3 jocuri (1 demo + inca 2) ? … exista un emoticon la mess cu mainile incrucisate… nu cred ca-l am pe-aici… 😀
Jocul se pare ca a mai avut si o “scapare” pentru varianta in 2 jucatori, regulile jocului permitand ca unul din jucatori (al doilea) sa aiba posibilitatea de a castiga mereu, cu un mic efort de gandire. Efort facut si explicat de amicul nostru Dang aici.
Cei de la Gigamic s-au sesizat in privinta acestei erori si au mai lucrat putin la regulile pentru 2 jucatori, publicand o erata pe site-ul lor: http://www.gigamic.com/index.php/fr/kabaleo-c-31-p-678.html
Ca si concluzie, as spune ca desi e dragut, jocul de societate Kabaleo e inofensiv si fara posibilitati de exploatare. Dovada probabil si aprecierea de pe BGG – doar 5.5.
Desi jocul este in colectia noastra, n-as putea spune ca ar merita achizitionat. Poate doar pentru copii… desi, s-ar putea sa prefere Top-A-Top, doar a iesit Jocul Anului pentru Copii (2011), nu? 🙂