Articol scris de Cristian Mihaescu (criss) – Concurs Taraba de jocuri

Produs de Flying Frog Productions, 2007, autor: Jason Hill
Numarul de jucatori recomandabil: 2, 3, 4, 5 sau 6
Durata medie: 90 de minute
Complexitate: Medie (usor de invatat)
Limba: Engleza (carti de joc cu texte in limba Engleza, manual in Engleza)
Joc Tematic (de tip Ameritrash): lupte, horror, zombies
Caracteristici: joc cooperativ, zaruri, utilizare carti de joc, tabla modulara
Expansiune notabila: Growing Hunger

Last Night on Earth: The Zombie Game” este un joc in care patru eroi vor incerca sa supravietuiasca unor hoarde de zombies, indeplinind diverse obiective si luptind pentru propria viata. Un jucator (sau doi) va controla zombies, restul vor juca cu eroii.

Componentele jocului sunt superbe: o tabla modulara formata din 7 piese (8 fete), miniaturi pentru zombies (14) si eroi (8), 120 de carti de joc, multe zaruri si jetoane, un manual si multe altele (chiar si un CD cu muzica originala adaptata tematicii). Exista multe jetoane ce nu apar in joc, gindite pentru scenarii care ar putea fi create de fani.

Manualul se invata foarte usor, avind multe ilustratii si exemple. Cartile de joc (marime clasica MTG) sunt formate dintr-un deck pentru zombies si unul pentru eroi. Ele contin evenimente, iar deckul pentru eroi mai contine si carti cu diverse obiecte si arme pe care eroii le vor putea utiliza in joc, ducind la o mare diversitate narativa.

Aceste componente permit o rejucabilitate infinita. Exista 5 scenarii in manual, alte 3 pe pagina oficiala de web si zeci de scenarii create de fani. Dar chiar si jucind acelasi scenariu, tabla (modulara) se schimba la fiecare joc, caracterele se schimba si ele, iar evenimentele si obiectele aduse de cartile de joc vor genera de fiecare data un film nou.

Combinatia dintre tactica si noroc este ideala. Fara o buna coordonare tactica eroii vor avea sanse minime de cistig. Cu o buna coordonare tactica si fara greseli majore, eroii vor avea sanse de cistig aproape egale cu zombies. Factorul noroc adus de ordinea de aparitie a cartilor de joc (evenimente si obiecte) si de zaruri (in lupta si la miscare) va genera multa varietate si rasturnari de situatii, ce vor face deliciul jocului. Suspansul se va mentine pina la finalul jocului.

Zombies vor juca complet diferit de eroi. Ei se pot deplasa extrem de incet dar, spre deosebire de eroi, pot sa treaca prin zidurile cladirilor (prin ferestre). Nu beneficiaza de obiecte, dar sunt supranumerici, au posibilitatea de a juca multe carti cu evenimente care vor face viata grea eroilor si, odata omoriti, vor putea reintra in joc mai tirziu.

Eroii vor putea cauta in cladiri dupa obiecte si arme, dar intotdeauna vor fi pe fuga pentru a nu fi incercuiti si masacrati de zombies. Exista o multitudine de obiecte si arme ce vor putea fi folosite in felurite scopuri (precum intinderea unor capcane, de exemplu). Exista si caractere neutre in joc, de utilizat in diverse misiuni. Interactiunea este uriasa, aceasta fiind una dintre caracteristicile principale ale jocului.

Fiecare sesiune de joc va depana o poveste plina de tensiune, suspans si neprevazut, dar in acelasi timp va fi si multa distractie. Va semana cu vizualizarea unui film de groaza (de categoria B!) creat de un scenarist nebun, in care eroii vor muri unul dupa altul, unii se vor sacrifica, altii vor scapa la limita din felurite incercari. Este cel mai narativ joc pe care l-am intilnit.

Exceptind CD-ul cu muzica (care oricum nu este necesar) nu am ce sa-i reprosez acestui joc. Este unul dintre jocurile mele favorite.

Rating personal: 10/10.

Sursa foto: Boardgamegeek