istambul coperta 3d

Lansat in anul 2014, Istanbul este un joc pe tabla pentru 2 pana la 5 jucatori realizat de designerul Rüdiger Dorn si desenat de artistii grafici Andreas Resch si Hans-Georg Schneider.

Jocul este construit pe mecanici precum Dice Rolling (Aruncarea Zarurilor), Grid Movement (Miscare intr-o retea), Modular Board (Tabla Modulara) si Pick-up and Deliver (Ridica si Livreaza).

Istanbul a fost primit foarte bine de jucatori, reusind sa castige in acelasi an, 2014, premiul Kennerspiel des Jahres (Jocul Anului pentru Avansati din Germania).

In Istanbul, jucatorii conduc cate un grup format din 4 asistenti si 1 negustor prin 16 locatii dintr-un bazar din orasul cu acelasi nume, in fiecare locatie putand face o actiune specifica.

Pentru a putea face o actiune, trebuie sa muti negustorul si un asistent acolo, iar apoi sa lasi asistentul in spate pentru a se ocupa de detalii in timp ce tu te ocupi de lucruri mai importante. Daca vrei sa folosesti acel asistent mai tarziu, negustorul trebuie sa se intoarca in acea locatie pentru a-l lua de acolo. Astfel, trebuie sa iti planifici foarte bine mutarile pentru a nu ramane fara asistenti.

Mai in detaliu, intr-o tura in care iti muti negustorul si asistentii sai unul sau doi pasi prin bazar, fie poti sa lasi un asistent intr-o locatie, fie sa iei un asistent dintr-o locatie, iar apoi sa faci actiunea. Daca te intalnesti cu alti negustori sau diverse personaje in acea locatie, vei putea face unele actiuni suplimentare:

– sa cresti capacitatea de transport a roabei tale;
– sa umpli roaba cu un tip de bun;
– sa obtii o abilitate speciala;
– sa cumperi rubine sau sa faci schimb cu rubine;
– sa vinzi anumite combinatii de bunuri.

Atunci cand un negustor a strans 5 rubine in roaba sa, jucatorii termina runda curenta, iar apoi jocul se termina. Daca este un singur jucator care are 5 rubine, atunci el este castigatorul. In caz de egalitate, pentru departajari se folosesc banii.

Daca totul merge bine, jocul pe tabla Istanbul, editia in limba romana, va intra in depozitul LexGames in toamna 2015.