Articol scris de Cristina Gruschevici – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Lost Cities: The Board Game este un joc simplu si relativ rapid (30 min – 1h) pentru 2-4 jucători creat de Reiner Knizia.  Avem de a face in acest joc cu exploratori care sunt in căutare de artefacte si desigur a „Orașelor Pierdute”:D.

Este in mare un joc de management al cărților din mana. Fiecare jucător are tot timpul 8 cărți. Cărțile sunt in număr de 110, cate 22 pentru fiecare din cele 5 culori existente pe table de joc, iar pentru fiecare culoare sunt cate doua de la 0 la 10.

Fiecare jucător are cate 5 exploratori dintre care unul este seful de echipa, acesta este reprezentat printr-un explorator dublu ca mărime, care punctează si dublu.  Fiecare jucător trebuie sa  încerce sa treacă cu cat mai mulți exploratori pe partea pozitiva a drumului pentru a aduna cat mai multe puncte. Primele 3 spatii pe fiecare tip de drum punctează negativ. In timpul jocului vom mai strânge puncte de pe anumite căsuțe sau artefacte.

Cu cat mai multe artefacte cu atât mai bine. Daca nu ai reușit sa strângi un minim de artefacte cel mai probabil vei puncta negativ la acest capitol la finalul jocului. Trebuie sa ai minim 6 artefacte pentru a fi pe 0 la finalul jocului. Sub 6 se punctează negativ peste 6 artefacte se punctează pozitiv.

Având in vedere ca se joaca 3 runde, ar trebui sa iei cam 2 artefacte pe runda. Artefactele se colecționează de primul jucător ajuns pe căsuțele care sunt așezate.

Pentru a putea explora unul din cele 5 drumuri către „Orașele Pierdute” trebuie sa pui o carte de culoarea drumului ales după care sa tragi o alta carte din stocul de cărți rămas sau din teancurile de cărți decartate de ceilalți jucători.

Nu poți pune o carte mai mica decât anterioara dar nici nu este obligat sa pui cărți consecutive. (EX: poți pune 5 peste 2 dar nu poți pune 4 peste 8). In cazul in care nu ai nicio carte care sa te ajute sa avansezi pe unul din drumuri atunci exista cate un teanc de cărți decartate pentru fiecare culoare, arunci o carte acolo, si tragi alta in loc.

Jocul este foarte simplu, putina strategie, muuult noroc, dar este bun pentru o ieșire rapida din cotidian. Povestea este bine reprezentata pe tabla de joc, artefacte…

Eu ii acord un 8.5 din 10 pe deplin meritat.

Sursa foto: Boardgamegeek