Creatie a lui Reiner Knizia, MonkeyLand este un joc de memorie pentru copii, simpatic si captivant, ce a fost lansat in 2011.
Intins pe masa, nu are cum sa nu atraga privirea: o multime de maimutele haioase asezate in jurul prazii, gata sa inhate fructele preferate.
La joc pot partcipa 2-5 copii (cu sau fara ghilimele… 😀 ), iar o partida nu va dura mai mult de 15-20 minute.

Ce gasim in cutie:

9 Liane – jetoane dreptunghiulare

24 Fructe (3*Ananas, Banana, Cocos, Kiwi, Pepene, Piersica, Portocala, Strugure) – jetoane rotunde

8 Maimutele – fiecare avand cate un fruct preferat din cele de mai sus. Figurinele au fructul preferat la baza.

Cum se joaca

Pentru incepatori :), se elimina 2 maimutele impreuna cu fructele corespondente (6 jetoane).
Se aseaza 7 liane in cerc. Cele 6 figurine ramase se plaseaza pe liane, o liana ramanand libera. Fructele ramase in joc se pun cu fata in jos in mijloc.

Cel mai zvapaiat dintre participanti este cel care va avea onoarea de a incepe jocul.

La randul sau, un jucator va intoarce intai un fruct, apoi una din maimute, la alegere, astfel incat toti jucatorii sa poata vedea fructul ei preferat. Daca jucatorul a nimerit corespondenta intre figurina si jetonul intors, atunci isi revendica jetonul si are dreptul sa continue: va intoarce un jeton nou si o alta figurina.
In caz contrar, urmatorul jucator in sensul acelor de ceas isi va incerca norocul.

De fiecare data cand sunt intoarse, indiferent daca li s-a gasit fructul corespondent sau nu, maimutele se vor muta pe liana libera. Aceasta miscare continua va v-a pune destul de mult memoria la incercare – jetoanele se schimba, figurinele se plimba :)) …

Castigator la puncte: cel care la final, dupa ce toate fructele au fost revendicate (mancate), are cele mai multe jetoane.

Nivel mediu: mai adaugati o maimuta, o liana si cele 3 fructe corespondente.

Nivel avansati 😀 : jucati cu toate figurinele, toate lianele si toate fructele.

Jocul este una din achizitiile de la Essen 2011, motivul fiind evident, look-ul irezistibil al maimutelelor… 🙂
Avand experienta unui demo la targ, in cele vreo 3 partide jucate ulterior nu ne-am gandit nicio secunda ca ar putea exista si reguli pentru incepatori/nivel mediu… ce sa mai spunem de citirea regulamentului… :))

Totusi, citirea regulamentului (chiar si reprezentat de o foitza fata-verso) a adus ceva nou pentru mine: regula primului jucator, pe care o consider demna de mentionat la categoria “Cele mai interesante reguli pentru determinarea primului jucator“.

Ca unor boardgameri adevarati ce sunteti, mai mici sau mai “mari”, va urez spor la joaca si sa nu lasati maimutelele sa moara de foame! 🙂