Munchkin

Plusuri:

1. Fiind conceput ca o parodie la Dungeons&Dragons, jocul aduce buna dispozitie starneste amuzamentul jucatorilor
2. Absenta role-playing-ului il face rapid si placut tuturor
3. Grafica este excelenta, caricaturile si textele fiind foarte reusite
4. Jocul este simplu de invatat iar persoanele deja obisnuite cu universul D&D (si nu numai) il vor gasi savuros de placut prin parodiile sale
5. Calitatea componentelor este buna si cartile+zarul pot fi transportate usor si eficient
6. Poate fi jucat intre 3 si 6 jucatori, insa si varianta “neortodoxa” in 2 merita a fi incercata (dar nu in cuplu!!)
7. Spre deosebire de alte jocuri, Munchkin ofera extrem de multe rasturnari de situatie, iar daca majoritatea timpului esti pe ultimul loc fara rasa, clasa, leveluri sau itemi, nu dispera! Soarta se poate intoarce oricand in favoarea ta!! Sau poti muri ca sa primesti din nou carti multe 😀
8. Ofera o placere deosebita sa-ti sabotezi prietenii, insa mare atentie: lucrurile se pot intoarce oricand impotriva ta! Deci e bine sa-ti pastrezi un AS (a se citi blestem (curse) in maneca)
9. Exista foarte multe extensii si variante ale jocului, pe diferite tematici, ceea ce ofera o mare diversitate (Munchkin Quest este considerat un semi-boardgame, dar asta voi expune in alt mail)

Minusuri:

1. Lipsa unor countere pentru a pastra level-ul curent al fiecarui jucator (varianta Deluxe contine o tabla si pioni in acest sens)
2. Regulamentul este uneori ambiguu si, in unele cazuri, se ajunge la discutii aprinse intre jucatori, insa, cum scrie “la carte”, proprietarul jocului are ultimul cuvant 😛
3. Este oarecum dependent lingvistic si, nefiind tradus in romana, unele lucruri pot fi intelese gresit, deci tineti un dictionar pe aproape
4. De evitat a se juca impreuna cu persoane temperamentale, intrucat natura de “backstabbing” a jocului poate degenera in adevarate suparari, certuri sau cunoscutele “imi iau jucariile si plec” ori “te spun lu’ mama”, sau chiar divorturi (unde e cazul)
5. Totodata, ajutand fata de care iti place sa castige unul sau mai multe nivele (ori chiar jocul), poate fi o sansa buna de a o scoate la un suc!

Numar de partide jucate: Nenumarate, in toate variantele posibile

Verdict final: Jocul asta nu trebuie sa lipseasca de pe niciun raft, deoarece ofera atat de multe experiente si trairi (iar daca vedeti ca pierderi, pur si simplu puteti pleca acasa cu el, lasandu-i pe ceilalti zvarcolindu-se de ciuda ca n-au apucat sa castige)


Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Munchkin a fost scris de Stefan Nita pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.