Craftsman(Mestesugarul) este probabil cel mai important rol central din tot jocul de Puerto Rico. Fara productia de marfuri, tot jocul ar ajunge la un blocaj, din moment ce reprezinta obiectivul tuturor plantatiilor, cladirilor de productie si chiar unora dintre cladirile violet. Este, de asemenea, singurul mod de a obtine bani in afara de Prospectare, si singura modalitate de a obtine puncte de victorie in afara de cladiri. In ciuda acestui fapt, Mestesugarul este adesea un rol nepotrivit pentru a fi ales.

1. Ganditi-va bine daca aveti cu adevarat nevoie sa alegeti Mestesugarul. In noua din zece cazuri, alegerea lui va fi o greseala. Daca nu ai un motiv foarte puternic pentru a-l alege (cum este discutat la punctele 4 si 5), ar trebui sa iei puternic in considerare alegerea unui alt rol. Beneficiul de un butoi in plus rar merita pentru costul de oportunitate al unui alt rol.

2. Imaginati-va daca exista posibilitatea sa fiti pus intr-o situatie proasta in cazul in care jucatorul care urmeaza alege Capitanul sau Comerciantul. Prin alegerea Mestesugarului, oferi o multime de butoaie tuturor adversarilor, astfel oferindu-le posibilitatea de a alege Capitanul sau Comerciantul. Vorbind la modul general, daca jucatorul din stanga ta alege Capitanul sau Comerciantul, te va lasa cu foarte putine optiuni, astfel incat daca nu este bine pentru tine, nu alege Mestesugarul sa-i dai ocazia.

3. Examineaza cu atentie tablele de joc pentru a vedea daca exista posibilitatea ca oricine altcineva sa aleaga Mestesugarul in viitorul apropiat. In general, alegerea Mestesugarului ar trebui evitata. Daca crezi ca altcineva va alege curand Mestesugarul, pregateste-te mai bine pentru asta prin construirea de cladiri de productie, plantatii sau colonizare pentru ca muncitorii tai sa fie pregatiti pentru faza de Mestesugar.

4. Alege Mestesugarul daca ai nevoie sa obtii inca un tur de productie inainte ca adversarul tau sa-si populeze noua cladire de productie. Daca detii monopol pe cafea, dar adversarul tau tocmai a construit un cuptor de cafea, Productia iti va aduce inca o runda in care vei fi singurul care detine cafea.

5. Alege Mestesugarul in cazul in care exista un deficit de butoaie disponibile pentru a productie. Fiind primul, vei obtine sigur toate butoaiele pe care le poti produce, in timp ce ai putea ramane fara in cazul in care jucatorul din stanga ta alege primul acest rol.

6. Fa cea mai buna alegere, daca optezi pentru Mestesugar. Uita-te la ce bunuri ar trebui sa primeasca ceilalti jucatori, si alege un butoi suplimentar care i-ar putea aduce in situatia sa ramana fara daca este posibil. De asemenea, luati in considerare cat de pline sunt navele, ce bunuri pot ajunge pe nave, si daca exista posibilitatea sa-ti putrezeasca vreun butoi de cafea suplimentar sau daca poate fi vandut.

Sfaturi & Atentionari

La inceputul jocului, faza de productie atunci cand esti singurul jucator care poate produce orice tip de marfa este o tactica ce da roade…

Nu alege Faza de Productie decat daca este absolut necesar. Chiar daca ai o fabrica, va functiona atunci cand si altcineva va produce…

Sursa: ehow.com