Intai faci bani si apoi obtii puterea. Este vechea reteta a succesului, care este valabila si la jocul Puerto Rico.
Alegearea Traderului este in general cea mai rapida cale de a face bani daca esti pregatit si stii ce ai de facut.
Asa ca daca nu vrei sa strangi cu greu cate un dublon pe tur jucand Prospectorul sau vreun rol ramas neutilizat, ai face bine sa inveti sa folosesti Traderul.

Instructiuni:
1. Cultiva o planta unica daca poti. Daca esti singurul jucator care are cafea sau tutun, Casa de Comert va fi foarte profitabila pentru tine, din moment ce te poti baza pe vanzarea productiei tale pe niste bani frumosi.

2. Fii atent la ce cultiva ceilalti jucatori si pot vinde. Daca nimeni altcineva nu poate vinde un butoi de tipul pe care tu vrei sa-l vinzi, poate ca nu este neaparat nevoie sa alegi Traderul. Lasa pe altcineva sa-l aleaga si culege roadele tranzactionarii, in timp ce tu alegi un alt rol.

3. Urmareste numarul de spatii disponibile din Casa de Comert. Daca mai este liber doar un spatiu, alegerea Traderului este aproape intotdeauna cea mai buna mutare daca ai ce sa vinzi. Daca sunt mai multe spatii disponibile, imagineaza-ti cat de repede este posibil sa se umple. Intr-un joc de 5 jucatori, este posibil sa nu mai apuci sa iti vinzi marfa daca jucatorul din stanga ta alege Traderul, chiar daca s-a inceput cu Casa de Comert goala.

4. Vinde produsele care iti aduc bani. Daca vinzi porumb, poti obtine dublonul bonus dat de Trader sau orice alte bonusuri la care ai dreptul, dar este o mare diferenta fata de vanzarea cafelei.

5. Construieste-ti intotdeauna cladirile de trading potrivite. Small Market este intotdeauna o cladire care merita. Construieste Office intr-un joc de 3 jucatori in care vrei sa-ti poti vinde mereu cafeaua. Dar nu te obosi cu Office-ul intr-un joc de cinci jucatori, in care cel mai probabil Casa de Comert se va goli in fiecare runda.

6. Arunca-ti privirea catre nave. Sa-ti vinzi ultimul butoi de indigo pentru 2 dubloni poate parea o idee buna, dar daca il poti folosi pentru a-ti asigura o nava de indigo care altfel nu ar exista, ai face mai bine sa-l pastrezi pentru faza de transport.

7. Calculeaza cati bani vor face ceilalti jucatori daca alegi Traderul. Daca tu obtii 4 dubloni si toti adversarii tai obtin tot 4 dubloni, alegerea Traderului nu este una buna.

8. Intr-un joc de trei, blocheaza monoculturile adversarilor. Daca ei au zahar si porumb, iar tu ai zahar si cafea, vinde zaharul. Chiar daca obtii mai putini bani decat din vanzarea cafelei, ii impiedici pe adversari sa obtina vreun ban din vanzare, iar tu vei putea oricum sa vinzi cafeaua in runda viitoare!

Sfaturi & Atentionari
Alege Traderul atunci cand adversarii tai nu au ce sa vanda. Chiar daca poti obtine numai 2 dubloni, ei nu vor obtine nimic si nu vor putea vinde nimic pana ce se va schimba Guvernatorul.
Nu porni de la ideea ca Traderul iti aduce intotdeauna cei mai multi bani; uita-te mai intai la banii pusi pe celelalte roluri.

Sursa: ehow.com