Jocul de Septica este un joc de carti ce dezvolta spiritul competitional dar, in acelasi timp, capacitatile de memorare si atentie.

Numarul de jucatori

Minim jucatori: 2
Maxim jucatori: 4

Septica se poate juca individual sau in pereche. Daca exista doar 2 jucatori, jocul este unu-la-unu, in 3 de asemenea individual, iar in 4 se joaca in pereche doi cate doi.

Cartile la Septica

Se aleg 32 de carti adica cele de la 7 in sus: 7, 8, 9, 10, J, D, K si A.

Daca se joaca in 3, din pachet se scot doi 8-ari, adica se joaca cu 30 de carti.

Este ales aleator cel care imparte cartile. Fiecare jucator primeste initial cate 4 carti, alese la intamplare.

Cartile de A si 10 sunt considerate puncte (asadar in joc sunt 8 puncte).

Cartile de 7 sunt considerate “taieturi”. Daca se joaca in trei, cei doi 8-ari ramasi in pachet se considera de asemenea taieturi.

Cine castiga?

Castiga cel care / echipa care are cele mai multe puncte, adica a luat cele mai multe carti de A sau 10. Daca un jucator nu a reusit sa ia nici o carte la finalul jocului, atunci victoria celuilalt se considera dubla.

Se pot juca mai multe jocuri de septica si se contorizeaza cate o victorie dupa fiecare meci. Castiga campionatul cel / echipa care are cele mai multe victorii la un moment dat.

Septica reguli de joc

Jucatorii pun jos cate o carte alternativ, incepand cu cel care va fi primul.

La finalul fiecarei runde se primesc noi carti pentru ca fiecare jucator sa aiba 4 carti in mana.

Septica in 2 jucatori: Dupa ce primul jucator a pus o carte jos, al doilea este obligat sa puna la randu-i o carte jos. Se spune ca al doilea continua jocul doar daca pune o taietura(7) sau o carte cu aceeasi figura ca si cea initiala. In acest caz al doilea a taiat cartea primului jucator. Primul poate obiecta sau nu. Daca obiecteaza este obligat sa puna de asemenea o taietura sau o carte cu aceeasi figura ca si cea initiala. Asadar, dupa ce primul jucator a pus o carte jos, daca al doilea nu obiecteaza cartile le va lua primul jucator. Daca obiecteaza, al doilea ia cartile. Insa primul poate continua jocul( evident doar daca dispune carti cu aceeasi figura initiala sau taieturi).

Septica in 3 jucatori: se aplica aceleasi reguli ca cele de mai sus, doar ca aici mai exista drept taieturi cei doi 8-ari din joc.

Septica in 4 jucatori: se aplica aceleasi reguli ca cele de mai sus, doar ca aici se joaca in echipa: primul jucator este in echipa cu al treilea si al doilea cu ultimul jucator. Punctele luate se contorizeaza pe o echipa, indiferent care jucator din echipa le-a luat.

Tactici de joc la Septica

Nu exista o reteta clara spre castig, dar ideal e sa incepi cu o carte pe care o ai de mai multe ori in mana. De exemplu, in mana ai K, D, K, A atunci este indicat sa incepi cu K pentru ca aceasta carte devine “taietura”.

 

Cand se joaca in echipa, e indicat sa nu-ti “tai” coechipierul, ci adversarul. De exemplu daca tu esti al treilea jucator si esti in echipa cu primul, iar primul a dat K si al doilea 10, atunci chiar daca ai K in mana nu are rost sa dai aceasta carte, caci deocamdata tot primul jucator(cel din echipa ta) va lua cartile.

Sursa