Reteaua Energetica este produs si adus in Romania de Ideal Board Games, designerul acestui boardgame fiind Friedemann Friese. Este un joc pentru 2-6 persoane, avand o tematica economica, cu o durata de joc estimata de 2 ore. Mecanici de joc folosite: Construire de retea , Licitatie.

In Reteaua Energetica, fiecare jucator reprezinta o companie de electricitate ce produce curent electric pentru aprovizionarea oraselor. In timpul jocului, fiecare jucator cumpara centrale electrice la licitatie, cumpara resurse pentru a produce electricitate in aceste centrale electrice si construieste o retea electrica pentru aprovizionarea oraselor cumparate cu energie electrica de la centralele sale. La sfârsit, jucatorul ce alimenteaza cele mai multe orase cu energie electrica castiga jocul.

Componente:

– 1 tabla dubla de joc (harta Germaniei si a S.U.A.) – fiecare harta contine tabela de scor si piata de resurse;

America

 

Germania

132 piese din lemn – case ( cate 22 din fiecare cele 6 culori);

84 piese din lemn resurse(24 carbune (maro), 24 petrol (negru), 24 gunoi/reziduuri (galben), 12 uraniu (rosu));

Bancnote in 4 cupiuri diferite: 1,5,10,50 (moneda in joc este “Elektro”);

6 carti de sumar: ordinea actiunilor in joc / plati;

43 carti centrale electrice (42 carti cu centrale electrice si 1 carte cu “Nivelul 3”).

Desfasurarea jocului

Reteaua Energetica se joaca in 3 niveluri pe parcursul a mai multe ture. Nivelurile nu sunt impartite impartite intr-un numar specific de ture. Jocul avanseazade la un nivel la altul in functie de numarul de orase din retelele jucatorilor. Exista cateva schimbari minore de reguli atunci cand se trece de la un nivel la altul. In mod normal, jocul se termina in nivelul 3 (acesta incepand atunci cand este trasa cartea “Nivelul 3”), dar se poate termina si in nivelul 2 daca s-a ajuns la un anumit numar de orase (dependent de numarul jucatorilor de la masa).

Fiecare tura a jocului are 5 faze bine determinate. In fiecare faza toti jucatorii actioneaza in ordinea specificata pentru faza respectiva inainte ca jocul sa avanseze la urmatoarea faza.

Cele 5 faze sunt:

1. Determinarea ordinii jucatorilor
2. Licitatia centralelor
– Liderul incepe licitatia. Se castiga maxim o centrala pe tura.
3. Achizitionarea resurselor
– Ultimul incepe. Se stocheaza maxim dublul capacitatii pe centrala.
4. Constructia
– Ultimul incepe.
5. Birocratia
– Incasarea banilor.
– In Nivelul 1 si 2 cea mai mare centrala se baga sub teanc.
– In Nivelul 3 cea mai mica centrala se inlocuieste.
– Se aprovizioneaza harta cu resurse.

Dupa cum vedeti din cele 5 faze, jocul este destul de bine echilibrat. Cel care este in fata, primul jucator (cel care are cele mai multe orase), va licita primul, neavand sansa sa cumpere centrale din piata viitoare, resursele le va cumpara ultimul, deci la un pret mai mare, existand sansa sa nu mai poata cumpara (daca acestea se termina pana ii vine randul), va cumpara ultimul orase, deci va gasi orase libere in zonele mai scumpe.

Reteaua Energetica nu este un joc dependent de noroc, este nevoie de multe calcule, dar este un joc de societate foarte interesant, beneficiind de multe extensii, carti de centrale sau harti de joc, despre care puteti citi pe larg aici.

Daca v-am convins sa incercati acest joc, va asteptam in fiecare miercuri seara, incepand cu ora 19:00, in Ceainaria Tabiet pentru a va invata/juca Reteaua Energetica (va puteti duce si fara noi, jocuri sunt destule acolo 🙂 ).

Mai jos aveti poze ce prezinta in detaliu cutia, componentele, tabla de joc.

Jocul de societate Reteaua Energetica a fost pus la dispozitia noastra de catre Ideal Board Games.