Daca eu v-am povestit din punctul meu de vedere, al unui simplu vizitator, cum mi s-a parut targul Essen Spiel 2012, i-am rugat pe cei de la Real Wallachian Games sa ne impartaseasca impresiile lor, din punctul de vedere al unei edituri de jocuri participanta la acest eveniment. Baieti, aveti legatura! 😀



Dupa un drum care nu se mai termina si dupa o recuperare pe masura, am reusit in sfarsit sa punem cap la cap cateva impresii despre prima noastra participare la Essen Spiel (2012).

Am participat cu 2 jocuri: I am Vlad – Prince of Wallachia si Let’s Pumpkin.

De departe, atractia principala a fost bineinteles “I am Vlad – Prince of Wallachia“, avand avantajul dimensiunilor, tematicii, graficii, precum si a gameplay-ului foarte apreciat de cei care au avut ocazia sa testeze jocul la standul nostru.

Desi a fost prezentat doar ca si prototip, Let’s Pumpkin a facut de asemenea o foarte buna impresie, foarte multe persoane fiind interesate sa cumpere chiar prototipul, direct de la stand (pana la urma, un reprezentant al Pegasus Spiele reusind sa ne convinga sa ii oferim un dovlecel).

Despre targ, avem si bune si rele.

Fiind prima noastra participare la acest targ, poate si datorita renumelui, trebuie sa marturisim ca am avut asteptari mai mari din punct de vedere organizatoric. Ne-a surprins foarte mult faptul ca majoritatea angajatilor cu care am avut contact (cu exceptia celor de la receptie) nu vorbeau engleza, trebuind sa ne descurcam mai mult prin semne. Repartizarea in cadrul halelor a fost facuta defectuos, tinand cont ca in unele hale (inclusiv hala 6) se puteau intalni producatori de board games langa stand-uri cu haine sau bauturi. Si ca sa inchei … pana si inchirierea unei simple mese a fost cu probleme, tinand cont ca am cerut o masa neagra si ni s-a adus una alba (cu intarziere si la un pret foarte mare – 126 Euro pentru 4 zile).



Lasand insa la o parte problemele de organizare, am fost impresionati de targ in sine, de multitudinea si varietatea vizitatorilor, de numarul de jocuri prezentate, care mai de care mai interesante si atragatoare. Bineinteles ca nu am putut pleca de acolo cu mana goala, punand in sacose tot felul de jocuri, mai noi sau mai vechi. Dintre revelatiile targului am ales Escape: The Curse of the Temple, chiar daca nu prea pare a fi genul nostru de joc (urmeaza sa-l testam totusi). Conan, Magestorm, Dominion: Hinterlands, Mafia City, Batavia, 2 versiuni de Warcraft sunt alte cateva jocuri care au facut drumul Essen – Craiova. Plus … cateva mii de carti de joc. Probabil, daca am fi avut mai mult timp la dispozitie, am fi selectat mai multe, alte cateva jocuri care ne-au atras atentia in mod deosebit fiind Tzolk’in: The Mayan Calendar, Spartacus: A Game of Blood & Treachery (ca si realizare), Tokaido, Spellbound sau Robinson Crusoe.

Totusi, principala facilitate oferita de Essen Spiel noilor participanti este contactul cu cei mai mari producatori, distribuitori, review-eri, design-eri sau alte personalitati din domeniu, din intreaga lume. Din acest punct de vedere, putem spune ca suntem mai mult decat multumiti, avand ocazia de a discuta cu majoritatea celor prezenti la Essen 2012, reusind sa acoperim, ca si suprafata, intreg globul (SUA, Europa, Asia, Africa).

Ca si vanzari, desi nu a fost obiectivul principal la aceasta prima participare a noastra, suntem destul de multumiti. Se putea intr-adevar si mai bine, dar tinand cont de plasamentul nu foarte avantajos si de o serie de alte inconveniente, noi consideram ca am facut treaba buna.

Per ansamblu, a fost o experienta foarte reusita, urmand sa participam cu siguranta si la urmatoarea editie, unde vom prezenta cu certitudine cateva jocuri noi. Pana la Essen 2013 insa, mai avem si alte planuri, dorind in mod deosebit sa ajungem la Gen Con, in America.

Echipa Real Wallachian Games