Federatia Mondiala Sah (FIDE), Federatia Romana de sah, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Directia Judeteana de Sport si Tineret Iasi, Asociatia Judeteana de Sah Iasi, organizeaza in perioada 28 aprilie – 6 mai 2012, la Iasi – Romania, al 8-lea Campionat Mondial Scolar. Evenimentul se va desfasura sub inaltul patronaj al primarului municipiului Iasi – Gheorghe Nichita, un prieten al sahului si al sportului. Ca o recunoastere a contributiei in dezvoltarea sportului, orasul Iasi a fost distins cu titlul de Oras European al Sportului in 2012, Campionatul Mondial de Sah Scolar fiind un factor important in luarea deciziei Parlamentului European.

Comisia de Organizare

Presedinti de Onoare:

Elisabeta Polihroniade – Vicepresedinte Federatia Mondiala a Sahului Scolar
Gheorghe Nichita – Primar Municipiul Iasi

Presedinte:

Alexander Kostyev – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sahului Scolar

Vicepresedinte:

Constantin Dumitriu – Presedinte Federatia Romana de Sah
Ion Serban Dobronauteanu – Vicepresedinte al Federatiei Europene de Sah

Director turneu:

Ing. Manole Vasile – Presedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi

Membri:

Vlad Ungureanu – Presedinte al Comisiei “Sah in Scoala” la Federatia Romana de Sah
Vladimir Danilov– Vicepresedinte al Asociatiei Judetene de Sah Iasi
Sorin Iacoban – Presedinte Comisie Sport, Tineret,
Bogdan Garbea – antrenor sah
Dan Taras – antrenor sah

Comisie Sport, Tineret:

Vladimir Danilov – Vicepresedinte AJS Iasi.

Campionatul Mondial Scolar se va bucura de prezenta a 531 jucatori din peste 37 tari, de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa): AZERBAIJAN, BOLIVIA, BULGARIA, COLOMBIA, Emiratele Arabe Unite, ENGLAND, FINLAND, HUNGARY, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRELAND, ISRAEL, JERSEY, KAZAKHSTAN, Kenya, KIRGHISTAN, LITHUANIA, MEXICO MOLDOVA, MONGOLIA, NORWAY, PAKISTAN, PERU, POLAND,ROMANIA, RUSSIA, SINGAPORE, SRI LANKA, TUNISIA, TURKEY, UKRAINA, UZBEKISTAN, USA, VENEZUELA, WALES, ZAMBIA, ZIMBABWE.

Iasi – Orasul Sahului, un centru celebru in toata lumea

Asociatia Judeteana de Sah Iasi este cea mai activa organizatie sahista din Romania. In sprijinul acestei afirmatii putem argumenta cu urmatoarele aspecte ale miscarii de sah din Iasi:

“Asociatia Judeteana de Sah Iasi a organizat o baza de selectie foarte mare, cu mai multe proiecte de sah: “Sah in gradinite” in 45 de gradinite (aprox. 2500 de copii in fiecare an), “Sah in scoli” organizeaza cluburi de sah, in 25 de scoli din Iasi (2500 de copii ), “Sah in cartiere” – 500 de pasionati de sah joaca de 2 ori intr-un an, in cartiere, in aer liber; Simultanul de Sah “Iasi 600” – peste 600 de persoane au participat pe bulevardul Stefan cel Mare; mai multe editii ale campionatului national pe echipe pentru copii; Campionatul European de Tineret pe Echipe si Sedinta Federatiei Europene de Sah in 2012; 27 de editii ale Festivalului International de Sah “M. Sadoveanu”, Iasi – unul dintre evenimentele cele mai importante de sah din Romania; copiii nostri au castigat, intre 1996-2009, 293 de medalii nationale si 48 de medalii internationale; ultimul rezultat important este castigarea titlului de campion cu CS Politehnica Iasi, echipa feminina.”

Site-ul oficial al Campionatului Mondial: www.wscc2012.ro
Site-ul Asociatiei Judetene de Sah Iasi: www.ajsiasi.ro

sursa articol www.ziaruldepascani.ro