Articol scris de Ancuta Alexandrescu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Cum orice pretext pentru un boardgame e binevenit, am avut “scuza” perfecta sa lasam totul la o parte si sa incercam o sesiune de Fresco. Si cum e unul din jocurile noastre preferate, nu ne-a dezamagit nici acum.

Din experinta noastra, jocul este extrem de echilibrat inclusiv pentru 2 jucatori, cu dese rasturnari de situatie, cu numeroase capcane bine gandite intr-un joc de strategie sa nu mai zic ca sunt toate sansele sa pierzi in fata lui „Leonardo” (al treilea jucator din jocul pentru 2 persoane) care nu numai ca te urmareste pe toata durata jocului, dar iti strica planurile mai mereu.

Chiar si povestea din spatele jocului e frumoasa: jucatorii-pictori au o echipa de 5 ucenici a caror misiune e sa restaureze fresca catedralei. Desi simpla la o prima vedere, situatia se complica cand incepem sa ne gandim ca avem nevoie si de materiale-culori pe care trebuie sa le cumparam din cele trei ateliere deschise. Bineinteles ca am vrea sa avem prima alegere, insa asta inseamna sa trezim ucenicii devreme (inaintea concurentei) cu riscul ca moralul lor sa scada si sa pierdem unul dintre ei. Nici cu banii nu e atat de usor, cu cat alegem materialele mai repede, cu atat platim mai mult. Pe de alta parte, daca ne trezim prea tarziu riscam sa nu mai gasim culorile de care avem nevoie si nu putem completa portiuni din fresca.

Primul pas a fost evident asezarea tablei de joc dupa regulile date. Am pozitionat aleatoriu partile din fresca, am asteptat cu nerabdare sa vedem ce culori avem in ateliere, ne-am hotarat cat de devreme sa ne trezim , am verificat moralul ucenicilor.. si am trecut la treaba 🙂 .

Adi (jucatorul rosu) a avut prima alegere pentru programul de trezire si a ales ora 7. Eu (jucatorul verde) am ales ora 6 ca sa fiu sigura ca am prima alegere la cumparare chiar daca moralul oamenilor mei a scazut cu 2 pozitii. Leonardo (jucatorul galben – ajutat de Adi) a fost asezat la ora 8. Ordinea alegerii orei de trezire este data de pozitia jucatorilor pe grila de punctaj (cel din urma are prima alegere).
A urmat apoi selectarea actiunilor pentru fiecare etapa de joc.

Am ales doi ucenici la cumparare de culori, un ucenic la completat fresca, un ucenic la amestecat culori si ultimul, omuletul care se ocupa cu moralul (sa nu mai zica nimeni ca nu e realist jocul.. pai a inclus si cel mai important om…stiti voi .. cel care zice o gluma, ridica un pahar… makes people happy 🙂 ). Dar sa revenim.. am putut alege doua palete de culori si, pentru ca aveam prima alegere, am cumparat din atelierul 3 o culoare mov si 2 culori simple dar am platit 6 banuti .. destul de mult in economia jocului. Adi a ales atelierul cu culoarea portocalie si a cumparat tot doua seturi de culori dar pentru ca s-a „trezit” mai tarziu a platit doar 4 banuti.

A urmat etapa de descoperire a frescei cand eu am avut un singur ucenic iar Adi 2 si cu tot cu Leonardo, s-au descoperit patru portiuni din fresca. Apoi am amestecat culori, am urcat cu doua pozitii moralul ucenicilor si am evaluat situatia. Evident, Adi pe primul loc, apoi eu, apoi Leonardo .

Dupa inca o runda am inceput sa imi fac griji. Adi a reusit sa descopere 4 portiuni de fresca , eu 2 (ca si Leonardo… rusinos daca ne gandim ca el la mana noastra) si nu stateam bine nici cu banii nici cu culorile. Grav.. foarte grav… Daaaaar… 😀

Dar am zis ca am nevoie de tot ajutorul de care am nevoie si am facut in asa fel incat sa primesc un omulet in plus (am avut ucenici cu moralul foarte ridicat) si un omulet in plus face mare diferenta in special daca inamicul, neatent, a ramas cu doar 4 ucenici cu orele lui matinale 🙂 .Uite si cum am asezat ucenicii:

In criza de oameni, Adi a ales sa nu mai restaureze fresca si doar sa cumpere/combine culori si sa-si refaca rezervele de bani. De multe ori e o strategie buna mai ales daca urmaresti portiunile de fresca cu valoare mare, dar fara concurenta, eu am putut reduce din dezavantaj si am luat portiunile pe care le urmarea si el :D.

Urmatoarea runda am reusit sa imi pastrez ucenicul in plus si m-am axat pe cumparari (3 ucenici pentru culori, 2 pentru fresca si cel extra pentru amestecat culori). M-a incurcat putin Adi si nu am putut descoperi o portiune de fresca pe care o urmaream dar am ramas cu mai multe culori pe viitor. Din nou, avantaj pictorul rosu …

Apoi am recuperat din nou …(am cumparat multe culori si am descoperit 2 portiuni de fresca):

Si uite ca m-au intrecut ucenicii rosii …iar…Am inceput sa imi fac griji serios… nu mai erau multe runde de joc si nici culorile pe care le aveam nu ma ajutau. Si cum principala problema erau culorile, mi-am orientat strategia catre ele.. cu cat mai multe cu atat mai bine…chiar daca Adi avea deja un avantaj mare (62 de puncte fata de 51 ale mele- vezi banda de scor din marginea suprafetei de joc).

Si am intrat in ultima runda…
Mai erau patru portiuni de fresca, aveam culori suficiente dar nu stiam ce va alege Adi. Norocul meu a fost ca Leonardo era condus de mine si am putut profita in momentul alegerii culorilorImportant: in ultima runda, secventa de actiuni e usor modificata si iti permite sa descoperi portiuni de fresca de 2 ori: o data inainte de amestecarea culorilor si o data dupa. Am ales 3 ucenici pentru cumpararea culorilor, nici unul pentru prima runda de descoperire a frescei, nici unul la sectiunea de portret pentru bani, unul la amestecat culori (ai voie sa amesteci de 2 ori) si doi ucenici pentru descoperirea finala.

Adi a descoperit o portiune de fresca de 9 puncte, Leonardo a luat sectiunea de 11 puncte si pentru ca am avut suficiente culori am reusit sa descopar 2 sectiuni (9+2 bonus +9=20 puncte). OK.. hai sa facem un calcul : Adi 62+9+4 puncte din culori suplimentare=75 puncte, Eu 51+20=71 puncte… tot nu il depaseam… nu? 🙂

Si uite una din portitele acestui joc… eu am jucat mai mereu folosind un omulet in plus => aveam ucenici cu un moral bun => ore tarzii de trezire => de cele mai multe ori am platit foarte putin (1 banut) pentru a cumpara culori => aveam rezerve mari de bani.. mai exact 16 banuti.. si dupa regulile jocului… 2 banuti=1 punct => 8 puncte suplimentare pentru mine… si uite asa… verdele a castigat cu eleganta :D.

Cam atat legat de sesiunea noastra de Fresco in 2. Cu multe rasturnari de situatie, cu strategii mai simple sau mai complexe.. dar in final, un joc care cu siguranta merita jucat. Poate ar trebui sa mai adaug ca se poate juca in maxim 4 jucatori (suprafata de joc are doua fete una pentru 2-3 jucatori si una pentru 4 jucatori) si e la fel de palpitant si interactiv si in 4. Nu am jucat pana acum cu extensiile dar cat de curand invatam si regulile pentru ele.

Si cum orice poveste are un final… fie ea si cu pictori talentati, fie cu un Leonardo cam zapacit si saboteur, fie cu jucatori mai buni sau mai rai… pana la urmatoarea confruntare… Toate bune ! 🙂