Articol scris de Carmen Preotu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

Catan Orase si Cavaleri este  o expasiune a jocului Colonistii din Catan. Aceasta aduce imbunatatiri majore jocului de baza, care uneori poate deveni monoton prin faptul ca te axezi doar pe constructia de drumuri si orase.

Ce aduce nou extensia

In primul rand figurinele cu Cavalerii din Catan sunt foarte bine realizate si abunda in detalii. Cavalerii sunt activi (au coif) si inactivi si pot fi avansati pe parcursul jocului pana la rangul 3 (Cavaler Suprem) numai daca indeplinesti conditia de a ajunge la nivelul 3 al fortaretei – domeniul albastru. Cavalerii iti protejeaza orasele impotriva invaziei barbare daca sunt activi, dar ii poti folosi si pentru a impiedica alti jucatori sa se dezvolte sau sa indepartezi hotul de pe regiunile tale.

Zidurile Cetatii, care ajuta la protectia oraselor in cazul atacului barbarilor, iti permit sa ai 2 carti in plus (pt fiecare zid) fata de mana normala, lucru benefic in momentul cand esti atacat de hot.

Turnurile pe care le folosesti in momentul cand iti dezvolti orasul la stadiul de metropola (de nivel 4 sau 5).

Negustorul este un alt personaj introdus in aceasta extensie care se activeaza in momentul in care joci cartea Negustorul din cartile de Progres. In momentul in care il plasezi pe un hexagon propriu te ajuta sa faci comert de 2:1 cu acea resursa. Totodata el iti aduce si un punct castigator.

Cartile de Progres ajuta la dezvoltarea  oraselor in cele 3 domenii: POLITIC (albastru), STIINTA (verde) si COMERT (galben)

Cartile cu marfuri (monede, textile si hartie) pe care le poti dobandi cand ai construit un oras pe o regiune cu pasune, stanca sau padure.

Corabia piratilor care ataca neincetat si plansa pe care acestia avanseaza. Piratii pot sa iti atace orasele si pot sa ti le devasteze si sa le transforme in asezari daca nu ai cavaleri priceputi (activi) care sa le apere.

Utilizarea unor turnuri pe care le asezi pe orase pentru a indica avansarea la gradul de metropola.

O noutate este folosirea in joc a 3 zaruri (zar cu simboluri care arata daca piratii avanseaza pe mare sau daca vreun jucator isi ia o carte de progres, cel alb si cel rosu- care indica cartea de progres pe care o poti lua daca ai un oras dezvoltat in acel domeniu.

Tablele cu gradul de dezvoltare al oraselor in cele 3 domenii. Fiecare oras poate ajunge la gradul 5 de dezvoltare (Metropola Suprema), Tabla  este  compusa din trei zone, galbena, albastra si verde, fiecare zona avand 5 placute. In momentul cand ai platit costul afisat pe acea placuta iti dezvolti orasul. Cand ai un oras dezvoltat in unul dintre domeniile de mai sus, poti lua carti de dezvoltare daca la zar cade una din cifrele de pe placuta ta.

Orase si cavaleri aduce mari imbunatatiri jocului de baza ducand jocul la un nivel superior. Prin crearea cavalerilor care protejeaza orasele impotriva atacurilor barbare, prin dezvoltarea oraselor in cele 3 domenii, jocul devine complex, iti da posibiliatea sa alegi tactici diferite care sa te duca spre victorie. Datorita noilor elemente prezentate mai sus jocul se termina cand unul dintre jucatori acumuleaza 13 puncte de victorie.

Iar acum sa trecem la punerea in practica a lucrurilor descrise mai sus.

Suntem 3 jucatori Andrei  (galben), Carmen (rosu) si Jimmy (albastru).

Spre deosebire de jocul de baza aici fiecare isi construieste  la inceput o asezare si un oras.Am inceput sa ne acumulam resurse si ne-am pozitionat pe tabla  si cavalerii. Andrei are 2 orase si un cavaler activ, eu am 1 oras si un cavaler activ si Jimmy are 1 oras si 2 cavaleri, unul activ si altul nu.

Din cauza faptului ca Andrei si-a construit 2 orase si nu le-a aparat, in timpul invaziei barbare ne-am pierdut toti cate un oras. (nr de orase sau metropole=puterea barbarilor si nr de staguri active=puterea cavalerilor).Deci la prima infruntare a fost 4:3 pentru barbari.

In acest moment fiecare si-a dezvoltat Eu pe Stiinta la niv 1, Jimmy pe Politica la niv1 si Andrei Pe comert si stiinta la niv 1.

La al doilea atac al piratilor am castigat cu 5:1. Fiindca Jimmy a  avut 2 cavaleri cu 3 varfuri de steag active el castiga un punct de victorie fiind Salvatorul Catanului.

La al treilea atac al barbarilor i-am invins cu 6:3. Jimmy a primit din nou un punct pentru ca a fost Salvatorul Catanului.S-au jucat si cateva carti de dezvoltare si si am progresat si cu orasele. Eu am ajuns la niv. 2 in Stiinta, Jimmy a ramas la niv 1 in Politica si Andrei a avansat in Stiinta la niv 2 si in Comert la niv1 .

La al patrulea atac al barbarilor am castigat cu 5:9. Si eu am primit un punct castigator fiind Salvatorul Catanului.Pana la atacul barbarilor s-au jucat si carti de dezvoltare. Orasele noastre s-au dezvoltat Eu (Politic niv 2, Stiinta niv3: si acum am posibilitatea de a lua o resursa la alegere cand nu primesc nimic la distribtia resurselor la zar, Comert niv 3). Andrei are comert niv 1si Stiinta niv 3  si si-a plasat si Negustorul (1P) Si Jimmy are stiinta Politic niv 2.

La al cincilea atac al piratilor i-am infrant cu 14:6.Eu am primit 1 punct castigator ca si Salvator al Catanului.Am ajuns la niv 3 la Comert si Stiinta iar la Politic la niv 2. Andrei a ramas la fel ca data trecuta si Jimmy a ajuns la niv 3 la Politic.

Am castigat si de data aceasta…dupa cum arata imaginea de final, cu ajutorul punctelor castigate in lupta cu barbarii, prin dezvoltarea la nivel de metropola in Stiinta si cu ajutorul oraselor si celui mai lung drum.