Spiel des Jahres (denumirea nemteasca pentru “Jocul Anului“) este un prestigios premiu oferit jocurilor pe tabla sau de carti.
Premiul a fost creat in 1978 pentru a rasplati excelenta in design-ul jocurilor de societate si de a promova jocurile de calitate superioara pe piata nemteasca de boardgames. Se considera ca existenta si popularitatea premiului este unul dintre promotorii calitatii jocurilor ce vin din Germania. O nominalizare la “Spiel des Jahres” poate creste vanzarile obisnuite ale unui joc de la 500-3.000 de copii la aproximativ 10.000; castigatorul este asteptat sa vanda 300.000 – 500.000 de copii.

Cum este acordat acest premiu?

Premiul este acordat de un juriu format de critici de boardgames din Germania, ce prezinta jocurile lansate in aceasta tara pe o perioada de 12 luni inainte de acordarea efectiva a premiului. Jocurile luate in calcul pentru premiu sunt jocurile de familie(family-style games), jocurile ce au ca tema razboiul(wargames), jocurile cu roluri (role-playing games), jocuri de carti colectionabile (collectible card games), precum si alte jocuri complicate, foarte competitive sau alte jocuri ce nu fac obiectul premiului. Incepand cu 1989, s-a acordat un premiu separat pentru jocurile de dedicate/destinate copiilor. Odata cu nominalizarea, juriu ofera si o lista de jocuri recomandate, iar ocazional, premii speciale unor jocuri ce nu sunt luate in calcul pentru marele premiu.

Criteriile pe baza carora sunt evaluate jocurile, in mare parte, sunt urmatoarele:

1. Ideea jocului si originalitatea
2. Structura regulilor si claritatea acestora
3. Prezentarea (grafica si componente)
4. Mecanicile folosite de joc

Pentru anul 2010 avem urmatoarele nominalizari:

Dixit – Jean-Louis Roubira, Libellud
Identik – William P. Jacobson si Amanda A. Kohout – Asmodee
A la Carte – Karl-Heinz Schmiel – Moskito/Heidelberger
Roll Through the Ages: The Bronze Age – Matt Leacock – Pegasus Spiele
Fresco – Marco Ruskowski si Marcel Süßelbeck – Queen Games

Castigatorul “Spiel des Jahres” pentru anul 2010 se va anunta pe data de 28 iunie 2010. Un mic pont, conform votarii de pe acest blog, favorit si cu mari sanse de castig este Dixit . Mai multe detalii despre jocurile nominalizate puteti afla de aici.

Sursa articol: Wikipedia.org