Publicat de designerul Martin Wallace in anul 2006, Tempus este un joc de strategie pentru 3-5 jucatori ce are o durata de joc estimata la 75 de minute. Facand parte din categoria jocurilor de civilizatie si duel, Tempus foloseste mecanici precum Action Point Allowance System, Area Control / Area Influence, Hand Management sau Modular Board.

De cand a fost lansat, jocul lui Wallace a reusit sa obtina o nominalizare in 2006 pentru Golden Geek Best Gamer’s Board Game.

In Tempus fiecare decizie este cruciala. Construiesti orase, maresti populatia, te lupti cu alte imperii. Castigatorul va fi jucatorul care va reusi sa construiasca cea mai mare civilizatie. In plus, daca poporul tau va fi indeajuns de inventiv incat sa poata construi masini de zbor, cu siguranta vei ajunge sa domini intreaga lume.

Dupa ce v-am facut introducerea in atmosfera in care se desfasoara jocul, in continuare o sa va prezentam in detaliu componentele editiei in limba olandeza produsa de editura PS – Games, jocul fiind independent de limba dupa cum o sa vedeti, cartile de joc avand textul in limba engleza.

Coperta jocului Tempus vine cu ilustatii ce prezinta diferite inventii si constructii ale omenirii din diferite perioade.

Tempus – Cutie fata

Tempus – Cutie spate


Dupa cum observati, exemplarul prezentat ce se regaseste in colectia personala poarta autograful autorului Martin Wallace, pe ambele parti. 😀


Interiorul cutiei gazduieste un insert de carton ce protejeaza destul de bine componentele in timpul transportului.

Tempus – Interior cutie


O tabla mare de joc pliabila va gazdui toata actiunea din timpul jocului.

Tempus – Harta de joc


Pe harta de mai sus se va forma aleator terenul folosind 12 jetoane de Harta, lucru ce asigura o rejucabilitate mai mare si o diversificare ridicata.

Tempus – Jetoane de harta


Orasele de pe harta vor fi reprezentate de 40 de jetoane, avand cate 5 seturi de cate 8 jetoane, grupate astfel: 3 jetoane de 2, 3 jetoane de 3 si 2 jetoane de 4. Tempus vine si cu 2 jetoane Oras optionale ce se vor putea include in joc prin reguli personalizate, lucru lasat la latitudinea jucatorilor.

Tempus – Jetoanele oras


Populatia va fi reprezentata pe harta de joc de 80 de markere Oameni realizate din lemn vopsit: 5 seturi, cate 16 pentru fiecare jucator in culoarea acestuia).

Tempus – Markere Oameni


Actiunile din joc se vor putea face folosind cele 30 de jetoane Actiuni realizate din carton: 5 seturi a cate 6 jetoane in culoarea fiecarui jucator, avand pe ele cifre de la 1 la 6.

Tempus – Jetoane Actiuni


35 cuburi de lemn Era (cate 7 pentru fiecare din cele 5 culori ale jucatorilor).

Tempus – Cuburi Era


In jocul Tempus se folosesc si 54 Carti de joc Idee ce vor aduce anumite beneficii jucatorului atunci cand sunt folosite de catre acesta.

Tempus – Cartile Idee


Un marker Primul jucator din lemn va va ajuta sa amintiti cine este primul jucator.

Tempus – Marker Primul Jucator


Pentru a va aminti mai usor regulile, jucatorii au la dispozitie 5 Fise Ajutatoare cu reguli sumarizate in limba engleza.

Tempus – Fise Ajutatoare


In timpul jocului, harta va arata cam asa:

Tempus – Moment din joc


Desi am jucat o sesiune de Tempus cu mai bine de un an in urma si mi-a placut (asta fiind motivul principal pentru care l-am achizitionat de la Essen la un pret obscen de mic), am cam uitat cum se joaca. O sa revin cu primele impresii dupa o sesiune de joc proaspata, dar asta dupa ce o sa parcurg regulamentul de joc.