Castigator al categoriei Jocul Anului in Romania pentru Copii in 2011, Top-A-Top este un joc excelent de petrecere si de testare a vitezei de reactie. Jocul creat de Agnieszka Migdalska dureaza 15-30 minute si se adreseaza categoriei de varsta 6+ ani, la joc putand participa 3-6 persoane daca este sa respectam regulamentul. Insa din experienta, cu cat mai multi, cu atat mai bine… 😀

Cutia de Pringles deghizat contine 90 de carti rotunde si, evident, regulamentul. Multumita celor de la Ideal Board Games, jocul este disponibil si cu un regulament in limba romana.

Revenind la carti, acestea sunt impartite pe 3 niveluri de dificulate, colorate corespunzator. Simplu, ca la semafor:
– verde – cartile cele mai simple – unda verde pentru toata lumea;
– galben – nivel mediu – ceva mai dificil, dar merge;
– rosu – cartile cele mai dificile – esti dispus sa risti? 😀


Cum se joaca Top-A-Top?

Fiecare jucator va primi 6 carti pe care le va tine intr-un teanc cu fata in jos.
Pe rand, fiecare jucator va intoarce o carte pe care o va pune cu fata in sus in mijlocul mesei, iar toti jucatorii (inclusiv cel care a pus cartea) vor trebui sa reactioneze corespunzator cu imaginea respectiva. Cel care greseste “miscarea” sau este cel mai “intarziat” va lua cartea respectiva si o va adauga teancului propriu, dedesupt.
Am uitat sa spun care este obiectivul jocului, nu? :D. Cum ati intuit probabil, cel care scapa de carti primul este castigator.

Unde e distractia? Joaca si-ai sa vezi… 😀

Ilustratiile de pe carti sunt in primul rand foarte haioase si te provoaca sa faci actiuni care de care mai traznite. Sa exemplificam:

Vrei sa prinzi musca primul, asa ca pune mana pe aceasta carte. Cine ramane ultimul, pierde.


Tine-te de nas (ca miroase urat):


Intoarce capul spre dreapta si spune “Buna dimineata!”


Pune mainile la nas in forma de trompeta si canta.

Imita un sunet scos de un nativ amerindian.


Gata, zic eu ca v-am aratat suficiente carti cat sa va trezesc interesul.

Totusi, pentru cei care se lasa convinsi mai greu, va invit sa vedeti cele doua filmulete de la Intalnirea Boardgamerilor – Comarnic, decembrie 2012. Ziceti si voi acum, sunt ei oameni in toata firea? 😛

Jocul merge jucat in jurul mesei, asezat sau in picioare, dar si pe jos.
Cand joaca si copii deja devine palpitant. Daca esti mai rapid ca ei, esti cu adevarat bun :)). Iar daca nu esti mai rapid, fii sigur ca o sa devii victima lor. Dar asta nu face decat sa sporeasca distractia si starea de bine (a celorlalti, evident :D).

Si in loc de incheiere (doar pentru cunoscatori)… Hello! 😀